REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijoje baigėsi septynių dienų balsavimas dėl Konstitucijos pataisų ir Vladimiro Putino prezidentavimo „nunulinimo“. Jau dabar aišku, kad Kremliaus valdžios išlaikymo savo rankose projektas, nepaisant žiniasklaidoje minimų pažeidimų, bus įgyvendintas.

Rusijoje baigėsi septynių dienų balsavimas dėl Konstitucijos pataisų ir Vladimiro Putino prezidentavimo „nunulinimo“. Jau dabar aišku, kad Kremliaus valdžios išlaikymo savo rankose projektas, nepaisant žiniasklaidoje minimų pažeidimų, bus įgyvendintas.

REKLAMA

Balsuoti rusai galėjo arba už visą pakeitimų paketą, arba prieš jį. Kiek anksčiau šiuos pakeitimus jau „palaimino“ šalies Valstybės Dūma, Federacijų taryba, regioniniai parlamentai ir Konstitucinis teismas. 

Putino kadencijų „nunulinimas“ 

Daugiausiai kalbama apie vieną pokytį po šių Konstitucijos pataisų – Vladimiro Putino prezidentavimo kadencijų „perkrovimas“. Šis siūlymas Valstybės Dūmai buvo pateiktas 2020-ųjų kovo mėnesį, likus vos dienai iki galutinio balsavimo.

Iniciatyvą pateikė „Vieningosios Rusijos“ partijos narė, buvusi kosmonautė Valentina Tereškova. Pats V. Putinas, nepaisant ankstesnių priesaikų niekuomet nesiekti daugiau nei 2 kadencijų paeiliui, sutiko su šiomis pataisomis, „jeigu jas palaikys Konstitucinis teismas ir Rusijos piliečiai“.

REKLAMA
REKLAMA

Ši V. Putinui sukurta Konstitucijos pataisa paaiškina anksčiau jo paties siūlytus pokyčius.

Prezidentai po V. Putino – ne ilgiau negu dviem kadencijoms. Be jokių „paeiliui“

Kitas Rusijos prezidentas negalės užimti šių pareigų ilgiau nei dvi kadencijas. Dabartinė formuluotė su žodžiu „paeiliui“ leido V. Putinuo, po jo 8 metus trukusių pirmųjų prezidentavimo kadencijų, sėsti į premjero kėdę (tuo metu prezidentu laikinai buvo „išrinktas“ D. Medvedevas), o 2012-aisiais – grįžti į prezidento postą dar dviem kadencijoms.

REKLAMA

Nuo šiol tokį triuką atlikti bus neįmanoma, nebent Rusijoje vėl būtų atlikti Konstitucijos pakeitimai. Tiesa, paties V. Putino, valdančio Rusiją jau daugiau nei 20 metų, šie pokyčiai neliečia. 

Kuomet įsigalios dabartinės pataisos, dabartinis šalies prezidentas galės ir vėl būti išrinktas šalies prezidentu, nepaisant jau buvusių 4 kadencijų.

Pats Rusijos prezidentas nemato problemų savo buvime valdžioje, bet mato problemų, jeigu kažkas kitas prezidento postą užimtų ilgiau nei dvi kadencijas.

„Mano manymu, tam, kad būtų garantuotas pokytis valdžioje – o tokiai šaliai, kaip mūsų, tai yra svarbu, – visgi, geriau būtų apriboti prezidento kadencijų skaičių“, – „Deutsche Welle“ cituojamas V. Putinas.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidento įgaliojimai: teisėjų ir ministrų kontrolė

Tuo pat metu Rusijos prezidentas turės daugiau valdžiau negu iki šiol, o vyriausybė ir premjeras – mažiau. Rusijos Konstitucijoje atsiranda patikslinimas, kad prezidentas ne tik turi teisę pirmininkauti vyriausybės susirinkimuose, tačiau ir vykdyti „bendrą vadovavimą“ jų darbui. Premjeras nuo šiol nebus asmeniu, kuris nustato bendrą ministrų kabineto darbo kryptį, o tik „organizuos“ jų darbą, jau vadovaudamasis prezidento nurodymais. 

Valstybės vadovas taip pat galės paskirti (pasikonsultavęs su senatoriais) ir atstatydinti dalį ministrų, įskaitant jėgos struktūrų – Gynybos, Civilinės gynybos, ekstremalių situacijų ir nelaimių valdymo, Užsienio reikalų, Teisės, Vidaus Reikalų ministerijų vadovus. Likusius siūlys premjeras, o patvirtins – deputatai. Išaugs ir senatorių, kuriuos prezidentas gali skirti į Federacijų Tarybą, skaičius. Maža to, septynis iš jų jis gali skirti „iki gyvos galvos“. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teisėjai taip pat taps priklausomi tiesiogiai nuo prezidento. Jis, pavyzdžiui, galės inicijuoti Konstitucinio ar Aukščiausiojo teismo narių atstatydinimą, įskaitant pirmininkus ar jų pavaduotojus. Maža to, Konstitucinio teismo narių bus mažiau: vietoje 19 – tik 11.

Galų gale, prezidentui po atsistatydinimo yra suteikiama teisinės neliečiamybės garantija. Taip pat prezidentas po atsistatydinimo galėtų tapti senatoriumi iki gyvenimo galo, jeigu tik pats to panorėtų.

Tarptautinės teisės apribojimas Rusijos Federacijos teritorijoje

V. Putino iniciatyva Konstitucijoje atsiranda teiginiai, kurie leidžia Rusijai nevykdyti tarptautinių institucijų nurodymų.

REKLAMA

Jeigu Konstitucinis teismas, kuris nuo šiol visiškai priklausys nuo prezidento, pripažintų kažkokį tarptautinį nutarimą prieštaraujančiu pagrindiniam Rusijos įstatymui, būtų galima tokio nutarimo nevykdyti. Šiuo metu tai jau leidžiama taikyti EŽTT sprendimų atžvilgiu.

Tiesa, formaliai rusai vis dar gali kreiptis į tarptautines institucijas, kad šios apgintų jų teises. Tai yra, jeigu Rusijos teismuose nepavyksta pasiekti teisingumo, galima bus, kaip ir anksčiau, kreiptis į EŽTT, tačiau Rusijos Konstitucinis teismas gali šios tarptautinės institucijos sprendimo nepripažinti.

Atsiras nauja konstitucinė valdžia – Valstybės Taryba

Rusijoje taip pat atsiranda naujas valdžios organas – Valstybės Taryba. Jį formuos prezidentas, o jos nariai formuos vidaus ir užsienio politikos kryptis. Tai nėra visiškai nauja valdžios institucija, tačiau iki šiol ji atliko labiau patariamąsias funkcijas ir realios valdžios neturėjo.

REKLAMA

Kol kas Valstybės Tarybos veikla yra mįslė ir pačioje Rusijoje, mat jos veiklą reglamentuojantys įstatymai dar turi būti priimti. Buvo keliamos versijos, kad šiai tarybai, pasitraukęs iš prezidento posto, galėtų vadovauti pats V. Putinas.  Pats jis pareiškė, kad jam pradėjus vadovauti Valstybės Tarybai kiltų „dvivaldystės šalyje rizika“ ir pavadino tai absoliučiai pragaištinga situacija Rusijai. 

Rusija – SSRS teisių perėmėja ir „Tėvynės Gynėja“

V. Putinas į Konstituciją įrašė, kad Rusija yra Sovietų Sąjungos teisių perėmėja. Dokumente taip pat pažymima, kad valstybė „gerbia Tėvynės gynėjų atmintį“ ir „užtikrina istorinės teisybės saugojimą“. Į Konstituciją įrašyta, kad žeminti rusų tautos žygdarbius Tėvynės gynimo klausimais yra draudžiama. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Putinas taip pat pasiūlė įtraukti į Konstituciją ne tik Rusijos vientisumo ir suvereniteto saugojimą, tačiau ir tautiečių užsienyje palaikymą. Valstybė „pasilieka teisę saugoti jų teises ir ginti interesus“. 

Tikėjimą Dievą ir šeimos vertybės

Į Konstituciją taip pat įrašomos aptakios ir sunkiai paaiškinamos tezės apie „tūkstantmečių istorijos suvienytą“ Rusijos valstybę ir „ainių, perdavusių idealus ir tikėjimą Dievu“ atminimą. Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas žurnalistams bandė paaiškinti, ką reiškia šie teiginiai, bet tegalėjo pažadėti, kad „atėjus laikui, viskas bus paaiškinta“. 

REKLAMA

Kartu Konstitucijoje atsiranda pažadai auklėti vaikų patriotizmą ir pagarbą vyresniesiems. Faktiškai uždraudžiamos konstituciniu lygiu tos pačios lyties asmenų santuokos, nes įrašoma, kad santuoka yra vyro ir moters sąjunga. Be to, valstybė nuo šiol atsako ir už „tradicines šeimos vertybes“. 

Šiek tiek apribojama ir tautos išrinktųjų veikla: deputatai, teisėjai, prokurorai, valdininkai ir regionų vadovai negalės turėti leidimo gyventi kitoje šalyje ar kitos šalies pilietybės. Taip pat jie nebegalės užsienyje turėti sąskaitų. Kai kurie parlamentarai siūlė uždrausti ir nekilnojamo turto įsigijimą užsienyje, bet galutiniame Konstitucijos pakeitimų variante šis siūlymas nebuvo įtrauktas. 

REKLAMA

Rusijos prezidentu nuo šiol galės tapti tik žmogus, kuris ne tik neturi dvigubos pilietybės ar leidimo nuolatos gyventi užsienyje, tačiau ir niekuomet nėra turėjęs tokio dokumento.

2020-ieji be pasaulį jau sukrėtusios pandemijos gali atnešti ir biblinio masto tragediją – Rytų Afrikos, Artimųjų Rytų, Azijos ir net Rusijos pietiniuose regionuose pastebėti gigantiški spiečiai skėrių. Jie naikina pasėlius milžiniškose teritorijose – nuo Tanzanijos, Kenijos ir Somalio iki Pakistano, Indijos ir Kinijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų