REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Neretai pasišaipoma iš vyresnio amžiaus žmonių, kurie iš anksto pasiruošia savo laidotuvėms – spintoje lemtingos valandos laukia įkapės, kai kas net karstą išsirenka. Apie laidotuvių ritualą kalbėti vengiama, bet gal visai be reikalo?

Neretai pasišaipoma iš vyresnio amžiaus žmonių, kurie iš anksto pasiruošia savo laidotuvėms – spintoje lemtingos valandos laukia įkapės, kai kas net karstą išsirenka. Apie laidotuvių ritualą kalbėti vengiama, bet gal visai be reikalo?

REKLAMA

Nors kartą patyrę artimo netektį, žino, kokia kyla sumaištis ir kiek reikia sutvarkyti laidotuvių reikalų. Tai trukdo deramai išgyventi liūdniausias gyvenime emocijas ir atsisveikinti su brangiu žmogumi. Apie pasiruošimą laidotuvėms TV3 laidoje „Visi mes žmonės“ kalbėjo Aušra Maldeikienė, Šarūnas Jasiukevičius ir laidojimo ceremonijų organizavimo konsultantė Rūta Cimarmanaitė.

Rūta laidoje pabrėžė, kad artimojo laidotuvės neretai tampa ginčų vieta. Todėl kuo anksčiau reiktų pasikalbėti, kokių laidotuvių jūsų artimieji norėtų.

REKLAMA
REKLAMA

„Laidotuvėse dažnai atsitinka neįprastos situacijos. Gana keista, bet dažnai kyla ginčai ir nesutarimai šeimose būtent per laidotuves. Akimirka visiems yra labai sunki ir mažiausiai, ko artimieji turbūt norėtų, tai dar pradėti pyktis per pačias laidotuves, o ne galvoti, nusiraminti ir galų gale gedėti.

REKLAMA

Ginčai kyla dėl to, kad artimieji nesutaria dėl laidotuvių scenarijaus, dėl pagrindinių dalykų – ar kremuoti, kur atsisveikinti, kiek laiko turėtų trukti pats laidotuvių scenarijus. Tai sukelia pykčius. Visa tai kyla dėl to, kad žmonės apie tai nekalba. Jie nekalba su draugais, su šeima ir mirus artimajam jie nežino, ko pats asmuo būtų norėjęs.

Tai norėčiau visiems palinkėti rasti tokią galimybę su artimaisiais apie tai pakalbėti, kaip kas norėtų būti palaidotas, kaip įsivaizduotų savo laidotuvių scenarijų, nors atrodo baisu apie tai kalbėti ir nedrąsu, ir kaip tai daryti. Tai sudėtingi klausimai, bet labai svarbus aspektas apie tai kalbėtis“, – laidoje patarė specialistė.

REKLAMA
REKLAMA

Moteris tikina, kad įvykus netekčiai reiktų atsižvelgti į tai, ką jūsų artimas žmogus mėgo.

„Pirmiausia nesutarimai tarp artimųjų kyla dėl to, ar laidoti artimąjį įprastai, ar kremuoti. Tai yra pats svarbiausias dalykas, kurį reiktų nuspręsti. Tai tikrai palengvintų dalią artimiesiems. Taip pat patariame nuspręsti, kur artimasis bus palaidotas – ar kapinėse, ar galbūt noras būtų išaugti kaip medis, ar kremuoti palaikai būtų išbarstyti. Galimybių yra įvairių tik jos priklauso nuo norų.

Vienas įdomesnis variantas, kurio žmonės dažnai nori, yra kremuotų palaikų išbarstymas jūroje ar kitoje gamtos vietoje. Tačiau Lietuvos įstatymas šiuo metu draudžia tai daryti. Visgi artimieji sako, kad mieliau įvykdytų tą norą, pageidavimą neatsižvelgdami į įstatymą. Yra legalūs barstymo laukai kapinėse. Vilniuje, Liepynės kapinėse yra specialiai tam įrengtas laukas, kuriame galima išbarstyti kremuotus palaikus. Taip pat yra ir ekologiškas būdas – sumaišyti dalį kremuotų palaikų su pasirinkta medžio sėkla ir išaugti kaip medis. Galimi įvairūs augalai, todėl asmuo gali pasirinkti, kuo išaugti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dalis žmonių yra pasiruošę sau rūbus, dalis žmonių neišsirenka iš pateikto asortimento ir įvykus netekčiai rengia to žmogaus rūbais, nes jį taip buvo įprasta matyti. Aš tame matau prasmę, nes įkapės yra vieno stiliaus ir jeigu netenki jauno artimojo, tai tie rūbai gali jam netikti. Todėl artimieji turėtų atsižvelgti į tai, ką mėgo artimasis, ir rinkdamiesi rūbus atsižvelgti į mėgstamas spalvas, stilių. Tikrai yra atvejų, kai moteris yra aprengiamos suknelėmis, nors jos niekada suknelės nenešiojo. Tai tokiu atveju žiūrima, kad būtų kelnės, kostiumėlis – tai, ką žmogus nešiojo. Svarbu atsižvelgti ir į makiažą. Yra žmonių, kurie sako, kad mirusioji mėgo ryškias spalvas, ryškias lūpas, todėl visi tokie norai yra įgyvendinami“, – pasakojo Rūta Cimarmanaitė.

REKLAMA

Specialistė teigia, kad kiekvienas žmogus tuėrtų apgalvoti, kokių laidotuvių norėtų, o apie tai nereiktų gėdytis kalbėti. Pasak jos, galbūt žmogus nori konkrečios grupės, kuri grotų per laidotuves, ar nuotraukų, kurias norėtų, kad armieji rodytų per ceremoniją. Todėl žmonės turėtų aiškiai tai išsakyti ir galbūt net užrašyti, kad vėliau artimiesiems nekiltų jokių nesutarimų. Kalbėti apie laidotuves yra labai sunku, todėl Rūta dalijasi labai svarbiu patarimu.

„Pavyzdžiui, jeigu dalyvaujate laidotuvėse, siūlau po jų pakalbėti tarp artimųjų, kas patiko, ką jie darytų kitaip. Netgi žiūrint filmą, kur yra kalbama apie laidotuves, yra puiki galimybė apie tai pakalbėti, nes tai yra labai svarbu“, – patarė specialistė.

REKLAMA

Portalo tv3.lt skaitytojai taip pat uždavė laidos pašnekovei klausimą, kaip surengti tobulas laidotuves. Anot Rūtos, viskas slypi artimojo noruose.

„Tobulos laidotuvės yra tai, kas yra nuoširdu, kai nėra viskas daroma pagal tradicijas. Turi būti atsižvelgiama į tą žmogų. Gali būti urna visiškai suasmeninta, netgi, jei artimasis turėjo kokį nors pomėgį – pavyzdžiui, žaisti futbolą, tai urna gali būti futbolo kamuolio formos. Nuoširdžiai galvokite apie velionį, ko jis pats būtų norėjęs ir mažiau galvokite apie tai, ką pagalvos kiti. Laidotuvėse norisi mažiau to galvojimo, kad žmonės, kurie ateina, nereikštų kritikos artimiesiems, kurie priėmė tokį sprendimą. Tikrai yra laidotuvių, kur atėję artimieji išsako kritiką. Bet tokią akimirką, manau, to tikrai neturėtų būti“, – atskleidė Rūta Cimarmanaitė.

Visą pokalbį su specialiste žiūrėkite vaizdo siužete, esančiame straipsnio pradžioje.

NEPAMIRŠKITE UŽDUOTI KLAUSIMŲ BŪSIMOS LAIDOS PAŠNEKOVAMS.

Laidą „Visi mes žmonės“ žiūrėkite kikevieną pirmadienį 19:30 per TV3 televiziją.

VISĄ LAIDĄ PAMATYKITE ČIA:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų