REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vestuvės – tai šventė, kuomet žmonės švenčia meilę. Tačiau visus planavimo rūpesčius pastaraisiais mėnesiais nustelbė baimė dėl šventės likimo, kuomet prasidėjo griežti apribojimai, kuriuos padiktavo įsisiūbavusi koronavirusinės infekcijos pandemija. Vestuvių planuotoja Teresa Ulozienė naujienų portalui tv3.lt papasakojo, kaip koronavirusas pakeitė vestuvių planus ir atsakė į amžiną klausimą – kiek pinigų svečiams dera dėti į vokelį.

Vestuvės – tai šventė, kuomet žmonės švenčia meilę. Tačiau visus planavimo rūpesčius pastaraisiais mėnesiais nustelbė baimė dėl šventės likimo, kuomet prasidėjo griežti apribojimai, kuriuos padiktavo įsisiūbavusi koronavirusinės infekcijos pandemija. Vestuvių planuotoja Teresa Ulozienė naujienų portalui tv3.lt papasakojo, kaip koronavirusas pakeitė vestuvių planus ir atsakė į amžiną klausimą – kiek pinigų svečiams dera dėti į vokelį.

REKLAMA

Pasak vestuvių planuotojos Teresos Ulozienės, dabartinė situacija, palyginus su ta, kuri buvo prieš du mėnesius – labai gera. Kovo mėnesį visi – ir švenčių rengėjai, ir jaunavedžiai – buvo nežinioje ir laukė bent menkiausios žinios apie tai, kas laukia visų šį sezoną suplanuotų švenčių.

„Pirmieji jaunavedžiai, kurių vestuvės turėjo būti sezono pradžioje, tai yra – balandžio pabaigoje ar gegužės pradžioje – labiausiai reagavo ir laukė iš mūsų žinių, kas bus, kokie ribojimai laukia. Labai daug klaustukų buvo ir žmonės nenorėjo laukti nežinioje. Kai kurie nusprendė perkelti savo šventes į kitus metus ar vėlesnį laiką, kuris atrodė saugesnis, pavyzdžiui, rugpjūtį ar net rugsėjį ir spalį. Tuo metu buvo tokios prognozės ir rekomendacijos“, – sako T. Ulozienė.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau buvo ir tokių porų, kurios pasielgė drastiškai ir visiškai atsisakę šventės, nusprendė tiesiog laukti ir stebėti situaciją. Dar kitos poros atsisakė didelės šventės, tačiau ceremoniją, kurioje galėjo dalyvauti tik jaunavedžiai, liudininkai ir kunigas, surengė.

REKLAMA

„Šiandien turime žymiai geresnę situaciją. Žmonės, kurie kovą ar balandį svarstė savo vestuves perkelti iš birželio ar liepos, šiandien apie tai nesvarsto. Dabar mes galime planuoti viską taip, kaip ir įprastą sezoną. Tik reikia atsižvelgti į ribojimus, ar įmanoma daryti taip, kaip nori jaunieji“, – pagerėjusia padėtimi džiaugiasi specialistė.

Sunkumai, kylantys jaunavedžiams

Pasak T. Ulozienės, švenčių metu tenka atsisakyti įprastų apsikabinimų ir pabučiavimo sveikinant jaunavedžius. Žmonės turi laikytis atstumo ir per arti neprisileisti net artimųjų, stengtis išlaikyti distanciją.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat kol kas ribojamas ir svečių skaičius bažnyčioje, bet vestuvių planuotoja sako, kad kiekvieną savaitę situacija vis laisvėja, todėl kas bus po mėnesio ar dviejų prognozuoti sunku, tačiau panašu, kad šventėse žmonės turės daugiau laisvės.

„Aš ir karantino metu neskubėjau, raginau ir jaunavedžius neskubėti, neatšaukinėti vestuvių. Vienintelis atvejis, kurį reikia apgalvoti daugiau – kai jaunavedžiai gyvena užsienyje. Mes irgi turime tokių porų, kurie gyvena užsienyje, bet vestuves liepą ir rugpjūtį planuoja Lietuvoje. Su jais yra šiek tiek daugiau nerimo, nes kol kas nežinome ar iš tos valstybės jie išvis galės atvažiuoti, ar jiems reikės karantinuotis dvi savaites.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Arba, pavyzdžiui, jaunavedžių tėvai yra užsienyje ir jie nenori švęsti be jų. Atrodo, visi svečiai yra čia, visos galimybes daryti turi, bet nežino, kaip bus su tėveliais. Galbūt tai ir yra nesmagiausias dalykas, kai jaunavedžiai nori matyti artimus žmones, kurie gyvena užsienyje, ir dėl to nežinia kaip bus“, – apie kylančius sunkumus pasakoja ji.

Vestuvių planuotoja nurodo, kad pagal dabartines rekomendacijas asmenines šventes galima kelti ir uždarose patalpose, tačiau kai kurie jaunavedžiai ėmėsi atsargumo priemonių ir pakeitė šventės vietas į tas, kuriose, esant geroms oro sąlygoms, galėtų daugiau laiko praleisti lauke.

Tortas su kaukėmis

Vienintelis ryškus pokytis vestuvių madose – atsirado veido kaukės. Pasak T. Ulozienės, dizaineriai labai greitai Lietuvoje ir visame pasaulyje jas pritaikė taip, kad tiktų prie vestuvinių rūbų, todėl vestuvėms skirtos kaukės yra gražios, išsiuvinėtos ir atrodo elegantiškai prie suknelių.

REKLAMA

Net ir tie jaunavedžiai, kurie turės savo šventes rugpjūtį, vis dėlto renkasi turėti kaukes kaip smagų prisiminimą įvykio, kuris sutapo su jų vestuvėmis.

„Šiais metais vestuvėse yra karantino tema ir tos kaukės: netgi tortai su kaukėmis, kažkokie atributai. Pavyzdžiui, kai kuriose vestuvėse jaunavedžiai dovanoja svečiams dovanėles. Artimiausiose vestuvėse jaunieji svečiams dovanos kaukes su jų vestuvių data ir inicialais, kaip atsiminą iš šių karantininių vestuvių“, – šypteli ji.

Kiek dėti į „vokelį“?

Visada vestuvių svečias aktualus klausimas – ką dovanoti jauniesiems, o jeigu jie prašo dovanos vokelyje, kiek pinigų dėti? Vestuvių planuotoja sako, jeigu jaunavedžiai kvietime nurodo, kad dovana vis dėlto tilptų į vokelį, reikėtų prisilaikyti to prašymo.

REKLAMA

„Tačiau jeigu jaunavedžiai palieka laisvę dovanoti kitokias dovanas, reikėtų atsižvelgti į jų pomėgius. Geriausia, ką siūlau jaunavedžiams, kurie nori turėti dovanas, visada siūlau pasidaryti puslapį, kuriame būtų išvardyta, kokias dovanas norėtumėte gauti, svečiai turėdami nuorodą gali išrinkti, ką dovanoti, pagal savo finansines galias“, – sako ji.

Tais atvejais, kai jaunavedžiai nurodo, kad nori gauti dovaną vokelyje, T. Ulozienė siūlo į tai žiūrėti kaip į vakarienės apmokėjimą restorane.

„Tikriausiai žinote, kad vakarienė gerame restorane vienam žmogui gali kainuoti iki 100 eurų, tad ir einant į vestuves nuo vieno žmogaus turėtumėte paskirti 100 eurų, todėl jeigu einate su pora – 200 eurų. Taip sumokėsite už šventišką vakarienę ir už suvartotą alkoholį šventės metu. Jeigu norite dar ir padovanoti pinigų, tada galite dėti ir daugiau, kiek leidžia jūsų šeimos biudžetas“, – pataria vestuvių planuotoja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų