REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europiečių mokslininkai nustatė, kad genai, paveldėti iš neandertaliečių protėvių, gali padidinti sunkių Covid-19 sukeltų ligų pasekmių tikimybę. 

Europiečių mokslininkai nustatė, kad genai, paveldėti iš neandertaliečių protėvių, gali padidinti sunkių Covid-19 sukeltų ligų pasekmių tikimybę. 

REKLAMA

Švedų ir vokiečių mokslininkai žurnale „Nature“ publikavo mokslinį straipsnį, kuriame aprašyta genų seka, siejama su padidinta sunkios koronaviruso ligos eigos rizika. 

Tyrimo autoriai nustatė, kad šie genai yra susiję su grupe genų, manomai, priklausiusių neadertaliečiams. Šią genų grupę turi 16 proc. Europos gyventojų ir pusė Pietų Azijos gyventojų. Afrikos ir Rytų Azijos gyventojai šių genų neturi, skelbiama „Associated Press“. 

Medikus nustebino tai, kad neandertaliečių genetinis palikimas „turi tokias tragiškas pasekmes pandemijos metu“. 

Tyrimo autorių duomenimis, „neandertaliečių genų grupė“ itin ryškiai pasireiškia Bangladešo gyventojams, kur ją turi apie 63 proc. populiacijos.

REKLAMA
REKLAMA

Mokslininkai nustatė, kad šios šalies gyventojams rizika mirti nuo koronaviruso yra dukart didesnė už bet kurios kito regiono gyventojus Žemėje.

Anksčiau mokslininkai nustatė, kad neandertaliečiai, tikriausiai, kryžminosi su šiuolaikinio tipo žmonėmis dusyk. Manoma, kad du žmonių tipai iš pradžių susimaišė prieš 50-60 tūkst. metų, netrukus po to, kai šiuolaikinio tipo žmonės pajudėjo iš Afrikos, o vėliau jau atsiskyrus į europiečių ir azijiečių populiacijas.

REKLAMA

Visų sapiens žmonių rūšių genuose, išskyrus afrikiečius, yra apie du procentus neandertaliečių DNR. Tačiau šiuolaikinės Rytų Azijos gyventojai neandertaliečių genų turi 12-20 proc. daugiau, nei europiečiai.

Šąlant orams ir gyventojams mažiau kreipiant dėmesio į koronaviruso ribojimų rekomendacijas, pasipylė nauji Covid-19 protrūkiai. Kai kuriose šalyse jau griežtinamos karantino priemonės, o Izraelis, Čekija ir Slovakija jau skelbia apie antrąjį „lokdauną“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų