REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ilgalaikis ir kryptingas Vilniaus apskr. vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos bei Valstybinės mokesčių inspekcijos tyrimas sudavė ne pirmą rimtą smūgį šešėliniam prekybos mėsa verslui. Įtarimai pareikšti 33 asmenims, organizavusiems nelegalų verslą ir talkinusiems plataus masto nusikalstamoje veikoje.

Ilgalaikis ir kryptingas Vilniaus apskr. vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos bei Valstybinės mokesčių inspekcijos tyrimas sudavė ne pirmą rimtą smūgį šešėliniam prekybos mėsa verslui. Įtarimai pareikšti 33 asmenims, organizavusiems nelegalų verslą ir talkinusiems plataus masto nusikalstamoje veikoje.

REKLAMA

Vilniaus apskr. vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai, aktyviai vykdydami Vyriausybės kovos su šešėliu programą, po ilgalaikio tyrimo, talkinant Valstybinei mokesčių inspekcijai, išaiškino grupę asmenų, vykdžiusią didelio kiekio mėsos ir jos produkcijos „šešėlinę“ prekybą.

Tyrimo metu nustatyti tarpusavio verslo ryšiais susiję pardavėjai per metus realizuodavo neapskaitytos mėsos produkcijos, kurios rinkos vertė viršijo 1 mln. eurų per metus.

REKLAMA
REKLAMA

Sostinės Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai, derindami savo veiksmus su Vilniaus apygardos prokuratūros tyrimui vadovaujančiais prokurorais, kartu su Valstybinės mokesčių inspekcijos darbuotojais bei Kauno ir Alytaus apskričių vyriausiųjų policijos komisariatų pareigūnais, atliko 95 kratas mėsa prekiaujančiose prekyvietėse bei bendrovių veiklos vietose Vilniaus, Kauno bei Alytaus apskrityse. Taip pat kratos atliktos ir įtariamųjų asmenų gyvenamuosiuose vietose.

REKLAMA

Atliekant procesinius veiksmus dalyvavo daugiau nei 150 policijos ir mokesčių inspekcijos pareigūnų. Kratos atliktos, įvertinus informaciją, gautą stebint ir analizuojant kriminogeninius bei ekonominius šešėlinio verslo procesus.

Kratų metu ūkio subjektų buveinėse bei įtariamųjų gyvenamosiose vietose paimti juridinių asmenų buhalteriniai dokumentai, kompiuterinės laikmenos, „juodosios buhalterijos“ dokumentai bei kiti tyrimui svarbūs dokumentai.

Policijos operacijos metu vykdant vieną svarbiausių kovos su „šešėliu“ uždavinį, t. y. nusikalstamu būdu įgyto turto radimą, buvo aptikta ir išimta daugiau nei 220 000 eurų galimai nusikalstamu būdu įgytų (neapskaitytų) grynųjų pinigų.

REKLAMA
REKLAMA

Minėti asmenys įtariami taip organizavę įmonių veiklą, kad valstybei būtų mokami kuo mažesni mokesčiai. Įvertinus nedeklaruotos apyvartos mastą, tyrimo metu nustatyta, kad į sukčiavimo schemą įtrauktos bendrovės privalėjo deklaruoti pelną, tačiau Valstybinei mokesčių inspekcijai teikė duomenis, neatitinkančius realių pajamų. Taip įtariamieji nuslėpdavo ne mažiau nei 200 000 eurų mokėtino pridėtinės vertės ir pelno mokesčio per metus, todėl minėtoms bendrovėms veikiant ilgą laiką, žala Valstybei skaičiuojama milijonais eurų.

Neapskaitytos produkcijos ir nesumokėtų mokesčių mastas, gavus VMI specialistų išvadas, bus dar tikslinamas. Taip pat įmonių vadovai įtariami apgaulingos apskaitos tvarkymu, neteisingų duomenų apie pajamas, pelną pateikimu, dokumentų klastojimu. Dėl šių nusikalstamų veikų atliekamuose tyrimuose pareikšti įtarimai 33 asmenims, organizavusiems nelegalų verslą ir talkinusiems plataus masto nusikalstamoje veikoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

7 sulaikyti įtariamieji buvo patalpinti į areštinę, kitiems paskirtos švelnesnės kardomosios priemonės.

Pareigūnų surinktais duomenimis, didelė dalis į prekyvietes pristatomos produkcijos nebuvo įtraukiamos į bendrovių buhalterinę apskaitą, ji realizuojama klastojant ir naikinant dokumentus, neišmušant elektroninių kasos aparatų čekių.

Vilniaus apskr. vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo valdyboje atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ar turtą pateikimo (Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 220 str.), apgaulingo apskaitos tvarkymo (Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 222 str.), dokumento suklastojimo ar suklastoto dokumento panaudojimo arba realizavimo (Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 300 str.).

REKLAMA

Sostinės Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo valdyba aktyviai imasi priemonių nusikaltimams nuosavybei, turtinėms teisėms ir turtiniams interesams, ekonomikai ir verslo tvarkai, finansų sistemai, taip pat nusikalstamoms veikoms, sukėlusioms platų atgarsį visuomenėje ir darančioms didelę turtinę žalą valstybei, užkardyti ir atskleisti.

Suvokdama žalingą poveikį ekonomikai, policija ir toliau imsis aktyvių veiksmų, atskleidžiant didelės apimties neteisėtų pajamų ir turto gavimo šaltinius, užtikrinant neteisėtų pajamų ir turto suradimą bei siekiant iš „šešėlio“ grąžinti valstybei nesumokėtus mokesčius. Taip pat vykdys atitinkamus tyrimus, sistemingai ir pastoviai skirs ypatingą dėmesį tam tikroms nesąžiningoms verslo sritims, kuriose sukčiaujama, apgaulingai tvarkoma apskaita, vengiama valstybei mokėti mokesčius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų