REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
11
Karinis hakatonas Rukloje (Fotodiena/Eitvydas Kinaitis)

Pirmą kartą Lietuvoje vykusioje gynybos technologijų ir kūrybos stovykloje (hakatone) „DELTA 1“, kurioje savo saugumo idėjas generavo daugiau kaip 200 dalyvių, sekmadienį paaiškėjo piniginio fondo, siekusio 7000 eurų, nugalėtojai. 

11

Pirmą kartą Lietuvoje vykusioje gynybos technologijų ir kūrybos stovykloje (hakatone) „DELTA 1“, kurioje savo saugumo idėjas generavo daugiau kaip 200 dalyvių, sekmadienį paaiškėjo piniginio fondo, siekusio 7000 eurų, nugalėtojai. 

REKLAMA

Lietuvos kariuomenės kunigaikščio Vaidoto mechanizuotame pėstininkų batalione susirinkę dalyviai, tarp kurių buvo ne tik Lietuvos aukštųjų mokyklų akademinės srities atstovų, bet ir didžiųjų IT, inžinerinės pramonių įmonių specialistų, savo sukurtas gynybos idėjas pristatė nekasdieniškoje aplinkoje – kelis šimtus žmonių talpinančioje kariškoje palapinėje.

Į renginį atvykęs krašto apsaugos viceministras Giedrimas Jeglinskas stebėjosi dalyvių išradimais ir teigė, kad kariuomenės inovacijos yra būtinos.

REKLAMA
REKLAMA

„Augant mūsų gynybos biudžetui bei pajėgumui, mes daug įsigyjame technologijų, inovatyvių dalykų – tai yra gerai. Bet mes taip pat manome, kad greitai progresuojant karybos menui, jį reikia kažkaip stimuliuoti ir iš vidaus. Neabejoju, kad tokių renginių turėtų vykti daugiau. Inovacijos nevyksta vienoje specifinėje srityje, tai turi vykti ir kitose srityse. Šis renginys būtent ir parodo, kad kariuomenės problemas gali spręsti įvairių sričių specialistai“, – pabrėžė G. Jeglinskas.

REKLAMA

Renginio sėkme bei reikalingumu neabejojo ir Kauno technologijos universiteto (KTU) Nacionalinio inovacijų ir verslo centro (NIVC) vadovas Mindaugas Bulota, kuris buvo vienas iš šios mokslų kalvės iniciatorių.

„Aš manau, kad viskas pavyko šimtu procentų ir tokius renginius organizuoti verta dėl daugelio priežasčių. Pirmiausia dėl to, kad žmonės, kurie dirba su panašiomis technologijomis, susipažįsta vieni su kitais, tad jie ateityje gali suburti komandas ir greičiau pasiekti savo tikslą. Taip pat tai yra labai geras būdas pasitikrinti, ar tavo technologija yra reikalinga ir rinka turi tam potencialo. Kitas, žinoma, geras dalykas yra tai, kad čia galima tiesiog gerai praleisti laiką ir parodyti, jog technologiniai mokslai yra labai svarbūs, o sukauptas žinias galima panaudoti praktiškai."

REKLAMA
REKLAMA

Dalyvauti galėjo ne visi

Nors surengtame hakatone Rukloje susirinko daugiau kaip 200 įvairių sričių specialistų, iš viso panorėjusių dalyvauti renginyje buvo virš 400. Pasak pašnekovo M. Bulotos, likusiems dalyviams galimybę dalyvauti renginyje apribojo pasirinkta karinio hakatono vieta.

„Priežastys yra tos, kad valdyti tokį skaičių žmonių reikia tam tikrų resursų, taip pat mes esame karinėje bazėje, todėl dėl saugumo negalima įsileisti daugiau žmonių. Be kita ko, nuspėti dalyvių skaičių iš anksto yra sudėtinga. Žinoma, kitą kartą galima kažką pagalvoti kitaip, pavyzdžiui, daryti ilgesnį arba kelių etapų renginį“, – pastebi M. Bulota.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Suburtų 40 komandų kūrybiniai sprendimai tapo esminiu renginio akcentu. Štai viena iš hakatono komandų, pavadinimu „Big brother detector“ (liet. Didysis brolis detektorius), neslėpė savo džiaugsmo laimėtu piniginiu 1500 Eur vertės prizu už sukurtą technologinį sprendimą.

„Renginio idėją vertiname labai pozityviai. Vienas svarbiausių dalykų yra tai, kad visuomenė turi galimybę tam tikra prasme tiesiogiai įsitraukti į valstybės gynimą, kuomet yra kuriami intelektualiniai prototipai. Taip pat džiugu, kad susirinko tiek daug žmonių ir yra toks susidomėjimas. Kalbant apie mūsų kūrybinį sprendimą, tai yra tam tikras informacijos rinkimas iš kitų šaltinių arba socialinės medijos. Mūsų sukurtas sistemos prototipas geba prafiltruoti informaciją su paveikslėliais, naudojantis neuroninias tinklais arba algoritmais, juos įvertinti ir tuose vaizduose atpažinti karinę techniką. Vėliau kariniai įrenginiai gali būti identifikuojami pagal modelius“, – kalba vienas iš komandos narių Kazimieras Sadauskas.

REKLAMA

„Šiame hakatone turėjome ne tik technologinių idėjų, kaip įvairūs radarai ir panašiai, bet taip pat ir vadinamų minkštųjų sprendimų, kurie kuriančiajam gali atrodyti kažkuo naudingi ir pravartūs kariuomenėje. Tačiau kariuomenė yra ne tik šaudymas bei lakstymas, tai yra daug daugiau“, – mano M. Bulota.

Naujienų portalas tv3.lt primena, kad pirmą kartą Lietuvoje organizuota gynybos technologijų stovykla „DELTA 1“ truko tris dienas: pirmąją dieną dalyviai buvo kviečiami išbandyti kariškių organizuojamas veiklas, antrąją dieną prasidėjo inovacijų kūrimo darbai pasitelkiant mentorių konsultacijas, o trečiąją – dalyviai pristatė savo sukurtus produktus ekspertų komisijai dėl siekio laimėti piniginius apdovanojimus.

Renginį organizavo Kauno technologijos universiteto (KTU), Krašto apsaugos ministerijos ir Lietuvos Kariuomenės atstovai, taip pat prisidėjo komerciniai ir informaciniai partneriai.

Manoma, kad tokio tipo renginys bus įgyvendinamas ir kitąmet.

Straipsnio autorius – Lukas Dulskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų