REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
58
Andriukaitis pristatė savo programos nuostatas Fotodiena/Arnas Strumila

Vytenis Povilas Andriukaitis akcentavo būtinybę keisti Lietuvos kryptį „į kairę“ ir kreipti daugiau dėmesio į socialinę atskirtį ir mokesčių perskirstymą. Politikas nevengė karčių žodžių ir dabartinei prezidentei.

58

Vytenis Povilas Andriukaitis akcentavo būtinybę keisti Lietuvos kryptį „į kairę“ ir kreipti daugiau dėmesio į socialinę atskirtį ir mokesčių perskirstymą. Politikas nevengė karčių žodžių ir dabartinei prezidentei.

REKLAMA

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) iškeltas kandidatas į Lietuvos prezidentus V. P. Andriukaitis pagrindines savo rinkimų programos nuostatas pristatė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute (VU TSPMI). Pristatymą moderavo profesorius Ramūnas Vilpišauskas, o kandidato programą komentavo instituto ekspertai.

Reikia keisti socialinį modelį

„Esame derlingoje, galingoje, vieningoje prekybos erdvėje. Kai kas nori virti atskirą lėkštę sriubos. Jei turi vieningą katilą, kuriame yra verdama sriuba, <..> reikia matyti kur yra sinergija tarp visų krypčių ir pastangų, kuri atneštų naudą tiek šalies, tiek artimo regiono, tiek viso Europos Sąjungos konteksto prasme“, – savo pristatymą pradėjo kandidatas.

Pasak V. P. Andriukačio, dirbdamas Europos Komisijoje jis pastebėjo, kad Lietuvai Europos Komisija skirdavo rekomendacijas ir žingsnius, kaip būtų galima pagerinti padėtį šalyje, tačiau į jas nebūdavo atsižvelgiama.

REKLAMA
REKLAMA

„Kai analizuodavome, matydavome, kad rekomendacijos ir siūlomi žingsniai kartodavosi“, – kalbėjo politikas.

V. P. Andriukaičio tvirtinimu, Lietuvoje vyksta pažanga, bet ji nedidelė ir lauktas proveržis nevyksta nei mokestinėje sistemoje, nei pensijų sistemoje, nei švietimo ir mokslo reformoje. Socialdemokratas mano, kad Lietuva kokybiškai nepasiruošė ir, kai 2020 m. mažės finansavimas iš ES.

REKLAMA

„Europos struktūrinė parama mažės, ar to nežinojome prieš dvejus metus. Buvo galima tam ruoštis“, – kalbėjo politikas.

V. P. Andriukaičio siūlomas kelias yra skirti didesnį dėmesį BVP perskirstymui per biudžetą. Socialdemokrato nuomone, galima būtų perskirstyti daugiau nei trečdalį biudžeto. Jis taip pat siūlo reformuoti mokesčių sistemą ir paversti ją labiau progresyvia.

„Lietuvos egzistavęs mokestinis modelis, biudžeto perskirstymo modelis neveikia. Jei tęsti šitą kelią toliau, rezultatai bus prasti“, – liūdnomis prognozėmis dalijosi kandidatas.

REKLAMA
REKLAMA

Politiko nuomone, reikia stiprinti socialinius valstybės mechanizmus, tarp jų profesines sąjungas ir skatinti daugiau solidarumo tarp piliečių.

„Ar ne laikas įvesti kriterijus, kurie atlieptų nedarbą, skurdą, viešųjų gėrių apskaičiavimą? Kiek mes prisidedame prie to, kad išlaikytume kvalifikuotą darbo jėgą?“, – klausė socialdemokratas.

V. P. Andriukaičio tvirtinimu, reikia išplėsti socialinį modelį ir užtikrinti Konstitucijoje įtvirtinta nuostatą, kad „tautos ūkis tarnauja bendrai tautos gerovei“. 

„Skurdas ir atskirtis tampa nacionalinio saugumo iššūkiu dabar“, – įsitikinęs V. P. Andriukaitis.

Prezidentūra ne „ledo rūmai“

V. P. Andriukaičio teigimu, dabar visuomenėje egzistuoja didelis nepasitikėjimas valdžia ir šią padėtį reikia pakeisti. Kandidato nuomone, tai turi padaryti būtent prezidentas, kuris galėtų būti lyderis, kuris vestų tautą paskui save.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Socialdemokratas įgėlė dabartinei šalies vadovei sakydamas, kad per 10 metų negirdėjo prezidentės diskutuojant svarbiausiais valstybei klausimais su savivaldybių, regionų atstovais, pensininkais, nevyriausybinėmis organizacijomis, auditoriais, verslu.

„Būtina įgalinti visuomenę. Reikia turėti lyderį, kuris skatintų diskusijas“, – kalbėjo politikas.

Pasak jo, negalima palikti „uždarytos prezidentūros“, kuri, pasak V. P. Andriukaičio nėra „ledo rūmai“. Politikas mano, kad prezidentui būtina inicijuoti nacionalines diskusijas ir žinotų, kas vyksta Lietuvoje. Kandidato teigimu, prezidentas sakydamas savo metinį pranešimą turi žinoti esmines problemas iš bendravimo su tauta, o ne iš teksto, kurį jam parašo dešimt ekspertų.  

REKLAMA

Politikas pastebėjo, kad dirbdamas Europos Komisijoje nė karto nesusitiko su Dalia Grybauskaite. V. P. Andriukaitis šmaikštavo, kad tikriausiai padėtis Lietuvoje esanti tokia gera, kad tokiems susitikimams nėra reikalo. Jis prisiminė, kad pasakė prezidentei, jog ji pažeidžia Konstituciją važiuodama į Europos Vadovų Taryba viena, kai turėtų tai daryti kartu su premjeru.

Portalas tv3.lt primena, kad prezidento rinkimai vyks gegužės 12 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų