REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kėdainiai – ne vien agurkų kraštas. Štai vos pasirodė pirmieji pavasario pranašai – Kėdainių ūkininkai kaipmat suskubo į laukus. Jie patys pirmieji čia sodina bulves. Tad kaip atrodo bulviasodis nepasibaigus net kovui, stebėjo ir mūsų žurnalistai.

Kėdainiai – ne vien agurkų kraštas. Štai vos pasirodė pirmieji pavasario pranašai – Kėdainių ūkininkai kaipmat suskubo į laukus. Jie patys pirmieji čia sodina bulves. Tad kaip atrodo bulviasodis nepasibaigus net kovui, stebėjo ir mūsų žurnalistai.

REKLAMA

Laukuose šalia Kėdainių intensyviai burzgia traktorius. Ir čia jis žemės šiaip nepurena: Kėdainių ūkininkai susiruošė bulviasodžiui. Štai matyti, kaip traktoriaus priekaboje įsitaisiusios keturios moterys intensyviai pluša – aiškėja, kad šios ankstyvosios bulvės sodinamos rankomis ir labai saugomos.

„Per dieną pasodinam pusantro – du hektarus, nes tai yra labai lėtas darbas, nes kiekvieną bulvę dėlioja moteriškės rankom į kaušelius, kad nenusilaužytų daigai. Ir po to dengiam, tai ir vėjas, ir nepalankūs orai neleidžia dengti, bet ką darysi po biskį po biskį ir darom darbus į priekį“, – sakė ūkininkas Saulius Dambrauskas.

Nukritusi į dirvą bulvė užberiama plonu žemės sluoksniu, jei kuriai grumstelio neteko – mergina su grėbliu praeidama paslepia daržovę nuo tiesioginių saulės spindulių. Pasodintos bulvės uždengiamos keliais agroplėvelės sluoksniais, kad jokie šalčiai nepakenktų, o prasikalusių mažyčių daigelių paukščiai ar žvėrys nenukąstų. Tad štai ištisi hektarai boluoja iš tolo.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiai dienai pasodinom devynis, bet planuojame uždengti š viso agroplėvele 20 ha. Tai va į dieną po pusantro – du hektarus sodinsim ir dengsim, kol ateis šalčiai – nes kitą savaitę rodo minusą ir dieną ir naktį, tai tada jau negali sodinti, nes žemė sušalus“, – sakė ūkininkas.

REKLAMA

Ūkininkas sako, kad prasidėjo tikras darbymetis – nebaugina nei žvarbus vėjas, nei prapliumpantis šaltas lietus, ar retkarčiais pasipilanti kruša. Bulvių sodintojų negąsdina net sinoptikų prognozės, kad šalčiai dar nesibaigė.

„Žemėje bulvė neturėtų sušalt, kol jinai neišdygo. Aišku, mes ją dengiam dviem plėvelėm, ir ta žemė per dieną įkaista, jau saulė vasarinė, ir per naktį ji tiek neatšąla, kad būtų minusinė temperatūra dirvoj, o kai išlenda bulvė- mes turim specialią vandens sistemą nuo šalnų. Laistom daug vandens, purkštukai stovi ir jie apsaugo tas bulves“, – tikino ūkininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Kasmet į laukus kėdainiškiai išeina vis anksčiau. Dambrauskas sako, kad anksčiausiai bulves yra sodinęs kovo 11-ąją, o štai jo kolega – kitas ūkininkas Rimantas Žebarauskas šiemet sumušė visus rekordus – bulves pasodino dar žiemos neišvijus – jau vasario 27-ąją. Ir visa tai tam, kad kuo anksčiau ant tautiečių stalo garuotų šviežios bulvės, dar vadinamos antrąja lietuvių duona.

„Mes ankstyvas bulves auginam jau penkiolika metų, ir vis ankstinam, ankstinam, ankstinam tą laiką, kad anksčiau išeiti, anksčiau nukasti ir griečiau pateikti lietuviškas bulves ant stalo“, – sakė ūkininkas.

Ūkininkas pakviečia ir į šiltnamį – štai čia dėžėse šiemet sudaiginta apie 120 tonų. Daiginti pradėjo vasario pradžioje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dar šitas dėžutes kilnojam, kaitaliojam, kad visos gautų vienodai šviesos. Nu darbo čia labai daug, tai va kas įsivaizduoja, kodėl tos bulvė brangios ankstyvos, tai nu beprotiškai daug darbo yra“, – tikino S. Dambrauskas.

Ūkininkai sako, kad šių apsodintų bulvių derlių ragaus jau birželio pirmą savaitę, o jei orai bus šilti – gal net gegužę. O tokios derliaus ankstybės bulviasodžiu jau užsiėmę kėdainiškiai sako ir patys nepamenantys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų