REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė esanti įsitikinusi, kad Europos Sąjunga (ES) nuspręs atidėti Jungtinės Karalystės pasitraukimo terminą.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė esanti įsitikinusi, kad Europos Sąjunga (ES) nuspręs atidėti Jungtinės Karalystės pasitraukimo terminą.

REKLAMA

ES šalių vadovų susitikimo išvakarėse Theresos May  vyriausybė paprašė atidėti „Brexit'ą“ nuo kovo 29 iki birželio 30 dienos.

„Esu įsitikinusi, kad po tam tikrų diskusijų mes, Europos Sąjungos šalys, tikrai būsime linkę padėti premjerei kalbėtis su Jungtinės Karalystės parlamentu, o tai reiškia, kad mes tikrai pritarsime (atidėti terminą – BNS)“, – ketvirtadienį transliuotame interviu LRT radijui sakė šalies vadovė.

Pasak jos, dabartinis chaosas Londone vis dėlto „labai apsunkina visų mūsų Europos šalių gebėjimą ir norą, ir ypač galimybes padėti Jungtinei Karalystei“.

D. Grybauskaitė tvirtino, kad „nepriklausomai nuo dramos“, ES laiko Jungtinę Karalystę artima saugumo ir ekonomine partnere.

REKLAMA
REKLAMA

„Kaip beišsispręstų šitie klausimai, mes stengsimės išlaikyti kuo geriausius ir kuo artimiausius santykius su Jungtine Karalyste“, – sakė prezidentė.

REKLAMA

Jungtinės Karalystės vyriausybė prašo atidėti „Brexit'o“ terminą, šalies parlamentui dukart atmetus Th. May su ES lyderiais suderintą „Brexit“ sutartį, bet vėliau nutarus, kad Britanija negali išstoti iš bendrijos be jokio susitarimo.

Th. May sakoma, kad pratęsimas reikalingas, kad būtų galima pamėginti įtikinti parlamentą pritarti susitarimui iš trečio karto.

Europos Vadovų Taryboje taip pat bus aptartas pasirengimas balandį vyksiančiam ES šalių ir Kinijos vadovų susitikimui.

Prezidentė paragino ES laikytis vieningos pozicijos ekonominiuose santykiuose su Pekinu.

„Juos turime grįsti tokiais pačiais principais, kaip ir su kitomis trečiosiomis šalimis, ypač kai kalbame apie viešuosius pirkimus, kad būtų vienodos sąlygos tiek Kinijoje, tiek Europoje, kad santykiai būtų lygiaverčiai, nediskriminaciniai“, – kalbėjo D. Grybauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA

„Turime kalbėti apie sąžiningą konkurenciją tarp Europos ir Kinijos, kad būtų užtikrintas abipusiškumo principas ir vienodos sąlygos“, – pridūrė ji.

ES ragina Pekiną leisti užsienio įmonėms be jokių suvaržymų steigti savo filialus šioje šalyje, pačiai Kinijai intensyviai investuojant Europoje.

Pasak D. Grybauskaitės, ES narės taip pat turi imtis trečiųjų šalių investicijų apsaugos.

Briuselyje bus aptartos ir Europos semestro rekomendacijos ES ir euro zonai. Vasario mėnesį pateikta Europos Komisijos ataskaita pabrėžia, kad Lietuva padarė ribotą pažangą.

Prezidentės teigimu, nepaisant gerų ekonominių rodiklių, Lietuvoje išlieka skurdo problema, didelė pajamų nelygybė, atotrūkis tarp šalies regionų.

„Būtina šiek tiek koreguoti ekonominę politiką ir galvoti, kaip atspindėti ir šias problemas, kurios yra minimos ne pirmą kartą“, – kalbėjo D. Grybauskaitė.

Valstybių vadovai taip pat aptars vidaus rinkos, klimato kaitos ir kovos su dezinformacija klausimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų