REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmadienį mirė Lietuvos partizaninio judėjimo dalyvis Vytautas Balsys-Uosis, pranešė LRT radijas.

Pirmadienį mirė Lietuvos partizaninio judėjimo dalyvis Vytautas Balsys-Uosis, pranešė LRT radijas.

REKLAMA

V. Balsys-Uosis gimė 1923 metais Kluoniškių kaime, Zapyškio valsčiuje, Kauno apskrityje.

1944 metais gavęs šaukimą į sovietinę armiją, būdamas 21-erių, susiruošė partizanauti, 1945 metų žiemą jau praleido bunkeriuose. Partizanavo Kazlų Rūdos miškuose, buvusio Lietuvos kariuomenės puskarininkio Jono Misevičiaus būryje. 1944-1948 metais buvo Tauro apygardos partizanas, 1945 metais sunkiai sužeistas Žiemkelio kautynėse.

2000 metais V. Balsys-Uosis buvo apdovanotas Vyčio Kryžiaus ordino Karininko kryžiumi, pernai kartu su kitais partizanais apdovanotas Laisvės premija.

Per 2003 metais vykusį Lietuvos partizanų suvažiavimą V. Balsys-Uosis buvo paskirtas Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio štabo vadovu.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo pirmininkas: velionis partizanas Uosis buvo gyva istorija

Partizanas Vytautas Balsys–Uosis buvo gyva istorija ir įkvėpė visus lietuvius, sako Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

REKLAMA

Užuojautoje dėl laisvės kovotojo mirties parlamento vadovas teigė, kad „didžiulė drąsa ir meilė Tėvynei, kurią jis jautė kovodamas už laisvę, įkvepia ir mus, ir mūsų vaikus“.

„Vytautas Balsys-Uosis buvo gyva istorija, amžininkas įvykių, kuriuos skaitome vadovėliuose, mokomės savo ištakų. Dėkojame ir dėkosime už auką, atiduotą už mūsų laisvę,” – sako parlamento vadovas.

V. Balsys šiemet Seime kartu su kitais partizanais buvo apdovanotas Laisvės premija.

Jis partizanauti išėjo Sovietų Sąjungai antrąkart okupavus Lietuvą. Laisvės kovotojas veikė Kazlų Rūdos miškuose, buvusio Lietuvos kariuomenės puskarininkio Jono Misevičiaus būryje. 1944-1948 metais buvo Tauro apygardos partizanas, 1945 metais sunkiai sužeistas Žiemkelio kautynėse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų