REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visą Lietuvą prieš dvi dienas sukrėtė jaunuolio poelgis. Ranką prieš save pakėlė Vokietijoje gyvenantis jaunas lietuvis, o su juo bendravusieji prisimena ženklus, kurie jiems kėlė nerimą. Psichologai pataria pastebėjus nerimą keliančias žinutes ar užuominas nelikti abejingais.

Visą Lietuvą prieš dvi dienas sukrėtė jaunuolio poelgis. Ranką prieš save pakėlė Vokietijoje gyvenantis jaunas lietuvis, o su juo bendravusieji prisimena ženklus, kurie jiems kėlė nerimą. Psichologai pataria pastebėjus nerimą keliančias žinutes ar užuominas nelikti abejingais.

REKLAMA

Kaip buvo skelbiama anksčiau, sukrečiantys tragiškos nelaimės vaizdai buvo paskelbti uždaroje grupėje socialiniame tinkle „Facebook“, tačiau operatyviai pašalinti.

Ši istorija tik dar kartą primena, kaip atidžiai turime stebėti artimų ar pažįstamų žmonių elgesio pokyčius. Į kiekvieną žinutę ar užuominą apie savižudybę būtina reaguoti rimtai ir pranešti apie tai policijos pareigūnams arba, esant galimybei, to asmens artimiesiems.

Ši neseniai įvykusi skaudi tragedija sukrėtė internautus. Jie pradėjo reikšti užuojautą nusižudžiusio jauno vyro artimiesiems, tačiau vienas paviešintas įrašas privertė suklusti visus.

REKLAMA
REKLAMA

Jame, kaip teigiama, nusižudžiusio asmens ir kito internauto prieš tragediją įvykusio susirašinėjimo fragmentas. Nėra nurodomas konkretus laikas, kada buvo susirašinėjama, bet pats paviešintų žinučių turinys parodo, kokiais atvejais reikėtų padėti žmogui rasti pagalbos.

REKLAMA

Šis susirašinėjimas, anot jį paviešinusio asmens, įrodo, kad jaunuolis taip ir nesulaukė reikiamos pagalbos, kas galbūt būtų užkirtę kelią tokiai jo gyvenimo atomazgai.

Susirašinėdamas jaunuolis kalbėjo apie tai, kad slogių minčių jam buvo kilę ir anksčiau. Nežinomas internautas bandė jį guosti: „Praeis laiko. <...> O kad pabaigsi savo gyvenimą nuo to geriau nepasidarys niekam. Pagalvojai apie savo tėvus ar artimus žmones, kiek skausmo jiems sukelsi?“

Svarbu išklausyti žmogų

Depresijos gydymo centro psichologas Antanas Mockus teigia, kad į savižudybę linkusiam žmogui kartais būna lengviau išsipasakoti nepažįstamiesiems nei patiems artimiausiems žmonėms.

REKLAMA
REKLAMA

„Kartais atrodo, kad išsipasakoti nepažįstamam žmogui yra saugiau, nes nepatirsi tam tikrų pasekmių. Tada esą niekas nepradės tavęs kontroliuoti, gelbėti, nebūsi atstumtas. Lygiai tas pats kaip skambinant anoniminiu psichologinės pagalbos telefonu.

Taip nuimamas tam tikras barjeras – asmuo gali atvirai, saugiai pasidalinti tuo, kokie sunkumai užgulė jo pečius. Jam nereikia galvoti, kad išsipasakojęs bus nuvertintas ir nesuprastas“, – teigė A. Mockus.

Anot psichologo, yra rengiami atskiri mokymai, kurie padeda suprasti, kaip dera reaguoti į žmogų, kuris užsimena apie savižudybę:

„Be specifinių žinių bei įgūdžių yra sunku padėti į savižudybę linkusiam žmogui. Situacijų pasitaiko pačių įvairiausių, tačiau svarbiausia yra kalbėtis su tokiu žmogumi. Jokiu būdu negalima pradėti nuo to, kad žmogui reikia gydytis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmiausia reikia paprašyti žmogaus išsipasakoti, pasidalinti savo skausmu, pakviesti artimam pokalbiui. Kai su tavimi kalba, kai tavęs klausia, kaip tu jautiesi, tai žmogus pajaučia tam tikrą ryšį ir gali nuoširdžiai išsipasakoti, kodėl jam skauda ir kodėl jis apskritai prabilo apie savižudybę.“

Naujienų portalo tv3.lt pašnekovas pridūrė, kad toks atviras pokalbis (ir visiškai nesvarbu su šeimos nariu ar nepažįstamuoju – aut. past.) gali „pažadinti“ žmogų ir priversti persigalvoti.

„Reikia nebijoti tiesiai šviesiai paklausti, ar tikrai tu nori nusižudyti? Reikia nebijoti to žodžio. Juk tokių pokalbių pagrindinė užduotis yra čia ir dabar išklausyti žmogų, o tik tada galima parekomenduoti jam, kur kreiptis pagalbos“, – patarė psichologas A. Mockus.

REKLAMA

Buvo aktyvus socialinėje erdvėje

Jau rašėme, kad portalas „Kas vyksta Kaune“ šeštadienio vakarą sulaukė itin liūdnos žinios. Skaitytojai pranešė, kad vienoje itin populiarioje socialinio tinklo „Facebook“ jaunimo grupėje transliuotoje gyvoje vaizdo transliacijoje nusižudė jaunas vyras.

Kaip teigia internautai, vaikinas tiesiogiai į tam tikras „Facebook“ grupes yra transliavęs ne kartą, ir su asmeniškai nepažįstamais internautais dalinosi intymiomis savo gyvenimo detalėmis, pasakojo, kaip jam sekasi gyventi emigracijoje Vokietijoje, kad yra susižadėjęs.

Kaip pastebi socialinių tinklų vartotojai, jaunas vyras turėjo nemažai sekėjų socialiniuose tinkluose. Apie jo mirtį pranešė ir „Facebook“ grupės, kurioje vyko minėta tiesioginė transliacija, administratorė. Nors tiesioginė transliacija iš grupės buvo nedelsiant pašalinta, jos kopijas pasidarę socialinių tinklų naudotojai pradėjo masiškai platinti per privačias žinutes.

REKLAMA

Protu nesuvokiamą egzekuciją tiesiogiai stebėjo maždaug 300 vartotojų. Kaip išsireiškė internautai, po šiuo vaizdo įrašu buvo daug užgaulių bei nusižudyti skatinančių komentarų. Naujienų portalas tv3.lt primena, kad už raginimus nusižudyti ar privedimą iki savižudybės gresia Baudžiamoji atsakomybė.

Savižudybės Lietuvoje yra opi problema nuo pat Nepriklausomybės atkūrimo. 2018 m. Sveikatos apsaugos ministerijos, Valstybinio psichikos sveikatos centro, Emocinės paramos tarnybų asociacijos ir Vilniaus bei Kauno miestų savivaldybių atstovai sutarė sukurti nacionalinę savižudybių prevencijos interneto svetainę Vilniaus miesto visuomenės sveikatos biuro administruojamos svetainės „www.tuesi.lt“ pagrindu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ši interneto svetainė skirta savižudybės krizę išgyvenančiam žmogui, šalia jo esančiam artimajam ir profesionalią pagalbą teikiantiems specialistams. Informacija svetainėje pateikiama glaustai, atsižvelgiant į specifinius kiekvienos tikslinės grupės poreikius. Savižudybės krizę patiriančiam asmeniui suteikiama informacija apie įvairius pagalbos būdus ir jos teikėjus konkrečioje savivaldybėje, ir ko jis gali tikėtis, kreipdamasis pagalbos telefonu, internetu ar susitikęs su specialistu. Norintieji padėti išgyvenantiems savižudybės krizę šioje svetainėje sužinos apie rizikos ženklus, priežastis ir mitus apie savižudybes, ras patarimų, kaip tinkamai suteikti pagalbą. Specialistams pateikiama išsami informacija, kaip elgtis konkrečioje situacijoje. Svetainėje taip pat publikuojamos savižudybės krizę išgyvenusiųjų istorijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų