REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
96
R. Šimašius (nuotr. fotodiena/Justino Auškelio)

Susitikimus su politikais dėl koalicijos Vilniaus miesto savivaldybės taryboje Remigijus Šimašius ketina pradėti jau antradienį. Tartis dėl galimos koalicijos meras ketina su visais išskyrus Artūro Zuoko vadovaujamą judėjimą.

96

Susitikimus su politikais dėl koalicijos Vilniaus miesto savivaldybės taryboje Remigijus Šimašius ketina pradėti jau antradienį. Tartis dėl galimos koalicijos meras ketina su visais išskyrus Artūro Zuoko vadovaujamą judėjimą.

REKLAMA

Pirmadienį 15 val. kviečiame žiūrėti tiesiogiai transliuojamą pokalbį su perrinktu Vilniaus meru R. Šimašiumi.

Vilniaus miesto meru sekmadienį per antrąjį turą perrinktas Remigijus Šimašius, jis gavo kiek daugiau nei 60 proc. balsų, rodo duomenys, suskaičiavus balsus visose 151 rinkimų apylinkėje. Su juo varžęsis Artūras Zuokas gavo beveik 39 proc. balsų. Tai pirmas kartas Vilniaus istorijoje, kai tas pats meras du kartus iš eilės laimėjo savivaldos rinkimus.

Už R. Šimašių balsavo kiek daugiau nei 119 tūkst. rinkėjų, už A. Zuoką – per 77 tūkst. žmonių. Perrinkto mero komitetas turės didžiausią frakciją savivaldybės taryboje, ji gavo 18 mandatų iš 51. A. Zuoko sąrašas prieš dvi savaites iškovojo dešimt vietų.

REKLAMA
REKLAMA

Vengs Zuoko

R. Šimašius pripažįsta, kad šie rinkimai jam buvo nemažas iššūkis. Jis mano, kad rinkėjai, kaip ir prieš ketverius metus, taip ir dabar savo balsais jam pasitikėjimą išreiškė avansu, laukdami pokyčių.

REKLAMA

Paprašytas įvardinti, jo manymu, didžiausias klaidas praėjusioje jo kadencijoje, R. Šimašius įvardino nevykusį darbų planavimą ir dėl to užvėlintus kai kuriuos projektus.

„Vienur ar kitur atsitiko vėlavimai – su keletu darželių priestatų, baseinu. Tai erzina. Ar galima buvo tų klaidų išvengti – klausimas atviras, galbūt taip, gal ne. Kadencijos pradžioje galbūt reikėjo tiksliau aprašyti darbus, kad po to kiltų mažiau klausimų kadencijos viduryje. Tai priimu kaip tam tikrą pamoką ir šį kartą. Todėl mano tikslas, kad darbai priemonės jiems pasiekti būtų apsirašyti kuo anksčiau“, – žurnalistams pirmadienį kalbėjo R. Šimašius.

REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, kokią koaliciją ketina formuoti savivaldybės taryboje, R. Šimašius teigė, kad derėsis su visomis partijomis, išskyrus A. Zuoko vadovaujama judėjimą „Laimingas Vilnius“.

„Planuoju susitikimus su visais, išskyrus Laisvės sąjungos frakciją. Tikiuosi, kad tai leistų formuoti darbingą koaliciją.

„Esu pasiryžęs racionaliai nusileisti, savo sąlygas kelti. Jau po pirmo turo pirmą dieną suformavau šešis pagrindinius principus, pagal ką rinksiu koaliciją. <...> Kai bus kalba apie atskiras pozicijas savivaldybėje, tai priklausys nuo proporcijų, kokia bus koalicija – platesnė ar siauresnė, bet vis kas turi būti racionalu. Man būtų neetiška įvertinti pirmų neformalių pokalbių išraišką, ko kiti nori. Derybos prasidės nuo rytojaus“, – sakė R. Šimašius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Svarbiausiais tikslais R. Šimašius įvardina pradėtų darbų ir pokyčių tęstinumą, permainas švietime, gyvenamuosiuose rajonuose ir didžiuosiuose Vilniaus projektuose.

Rinkimus laimėjo asmenybės

Šiuose rinkimuose pergalę iškovojo ne partijos, o asmenybės, mano Vilniaus universiteto tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) direktorius, profesorius Ramūnas Vilpišauskas.

„Šiuose rinkimuose pergalę iškovojo personalijos ir asmenybėmis grindžiama politika. Asmenybių svarbą sustiprina tiesioginiai merų rinkimai ir visuomeninių rinkimų komitetų svarba, kadangi jie buriasi aplink konkrečius politikus“, – žurnalistams pirmadienį kalbėjo R. Vilpišauskas.

REKLAMA

Nors dalis politologų dažnai sako, kad minėta tendencija rodo politinių partijų eroziją, tačiau, profesoriaus manymu, jau nuo pat 1990-ųjų matyti, kad Lietuvoje veikiančios partijos yra gana toli nuo vadovėliuose aprašomo idealo.

Paklaustas, kodėl Vilniaus miesto mero postą iškovojo R. Šimašius, o ne A. Zuokas, R. Vilpišauskas svarstė, kad galbūt rinkėjams R. Šimašius pasirodė autentiškesnis ir natūralesnis.

„Manau, kad tai gali rodyti tam tikras tendencijas nacionaliniuose rinkimuose. Kita vertus, tas šūkis, su kuriuo į rinkimus ėjo Zuokas, kad reikia permainų, skamba paradoksaliai, nes kai kam tai atrodo, kaip grįžimas į tą, ką turėjome prieš kurį laiką. Žmonės rinkosi veikiausiai pagal tai, kurio atotrūkis tarp kalbų ir darbų atrodė mažesnis“, – kalbėjo R. Vilpišauskas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų