REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
39
Balsavimas (nuotr. fotodiena/Justino Auškelio)

Lietuvoje sekmadienį 41-oje savivaldybėje prasidėjo balsavimas antrajame merų rinkimų ture. Jame rungiasi du pirmajame ture daugiausiai balsų surinkę kandidatai.  

39

Lietuvoje sekmadienį 41-oje savivaldybėje prasidėjo balsavimas antrajame merų rinkimų ture. Jame rungiasi du pirmajame ture daugiausiai balsų surinkę kandidatai.  

REKLAMA

Antrajame merų rinkimų ture jau balsavo 27,84 proc. rinkėjų, tai yra kiek daugiau nei prieš ketverius metus, rodo sekmadienio popietę skelbiami Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenys.

Iki 16 val. per rinkimų dieną ir išankstinį balsavimą savo valią pareiškė 33,53 proc. rinkėjų.

Didžiausias rinkimų aktyvumas fiksuojamas Lazdijų ir Ignalinos rajonuose, kur atitinkamai balsavo 55,84 proc. ir 52,33 proc. rinkėjų.

Taip pat aktyviai balsuoja Šilalės rajono (47,81 proc.), Pagėgių (47,46 proc.),ir Alytaus rajono (43,63 proc.) gyventojai.

Didžiuosiuose miestuose žmonės tradiciškai balsuoja vangiau.

Vilniuje balsus atidavė 33,14 proc., Klaipėdoje – 27,72 proc., Panevėžyje – 28,45 proc. rinkėjų.

REKLAMA
REKLAMA

Mažiausiai rinkėjų kol kas balsavo Panevėžio rajone – 23,14 procento.

Iki 15 valandos sekmadienį policija gavo 72 pranešimus apie galimus merų rinkimų pažeidimus, daugiausia dėl neblaivių asmenų rinkimų apylinkėse bei galimo rinkėjų papirkinėjimo.

REKLAMA

Antrasis rinkimų turas vyksta 41-oje savivaldybėje. 19 miestų ir rajonų merą išsirinko jau per pirmąjį turą prieš dvi savaites, tuomet taip pat išrinkti savivaldybių tarybų nariai.

Iki balsavimo pabaigos galioja draudimas agituoti ne tik vykstančiuose savivaldos, bet ir būsimuose prezidento rinkimuose, referendumuose.  

19 savivaldybių vadovą išsirinko jau per pirmąjį turą prieš dvi savaites, tuomet taip pat išrinkti savivaldybių tarybų nariai.

Balsavimas rinkimų apylinkėse sekmadienį prasidėjo 7 ir baigsis 20 valandą.

Merus renkančių savivaldybių rinkėjų sąrašuose yra 1 mln. 671 tūkst. 790 gyventojų.

Anksti balsuoja dirbantieji

Pakartotinis balsavimas vyksta ir Vilniuje, kur varžosi perrinkimo siekiantis meras Remigijus Šimašius ir buvęs ilgametis sostinės vadovas Artūras Zuokas.

REKLAMA
REKLAMA

S. Konarskio rinkimų apylinkės pirmininkė Monika Gasiliūnė BNS sakė, kad pirmieji balsuoti tradiciškai atėjo į bažnyčią besiruošiantys senyvo amžiaus bei sekmadienį dirbantys žmonės.

Keli žmonės prie apylinkės durų laukė dar prieš 7 valandą.

„Visi žino, kad tik 7 valandą durys atsiveria, tai kelios minutės po 7 valandos ir ateina. Nėra taip buvę, kad žmonės už durų lauktų atidarymo“, – teigė M. Gasiliūnė.

Pasak jos, per šiuos rinkimus daugiau žmonių skambino domėtis, kaip atiduoti savo balsą.

Kelios minutės po 7 valandos balsuoti atėjęs Juozas teigė iš karto po to vyksiantis į darbą.

„Balsavau už tą, kurį pažįstu“, – BNS tvirtino pusamžis vyras, neatskleidęs savo pavardės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į S. Konarskio rinkimų apylinkę taip pat atvyko Seimo narys, buvęs premjeras Algirdas Butkevičius. Jis sako balsavęs „už realius darbus“.

„Nebuvo sunku pasirinkti“, – tvirtino politikas.

Išankstiniame balsavime – 105 tūkst. žmonių

Per keturias išankstinio balsavimo dienas savo valią pareiškė 6,31 proc. rinkėjų – daugiau kaip 105,5 tūkst. gyventojų.

Aktyviausiai iš anksto balsavo Ignalinos rajono ir Lazdijų rajono gyventojai, čia savo balsą atitinkamai atidavė 18,07 proc. ir 17,05 proc. rinkėjų.

Žmonės taip pat aktyviai balsavo Varėnos rajone (13,42 proc.), Zarasų rajone (13,41 proc.) ir Kupiškio rajone (12,40 proc.).

Didžiuosiuose miestuose rinkėjai tradiciškai buvo mažiau aktyvūs.

Vilniuje iš anksto balsavo 3,41 proc., Klaipėdoje – 2,86 proc., Panevėžyje – 3,91 proc. rinkėjų.

REKLAMA

Iki balsavimo pabaigos galioja draudimas agituoti ne tik vykstančiuose savivaldos, bet ir būsimuose prezidento rinkimuose, referendumuose.

Agitacija nelaikoma informacija apie vykstančius rinkimus, jų svarbą valstybės gyvenimui, atvykusių balsuoti rinkėjų skaičių, kvietimas atvykti balsuoti ar kita informacija, kuria neraginama nedalyvauti rinkimuose, balsuoti už arba prieš kandidatus.

Iš viso per savivaldos rinkimus vietos politikai varžėsi dėl 1502 mandatų tarybose, iš jų – dėl 60 merų. Sekmadienį turėtų būti išrinktas 41-as.

Savivaldos rinkimuose kandidatavo per 13 tūkst. politikų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų