REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje pastebimas sintetinių narkotikų vartojimo augimas. Tokios išvados gautos Europoje ištyrus kokios narkotinės medžiagos patenka į daugiau nei 70-ties miestų nuotėkų sistemas. Tarp jų ir trijų Lietuvos didmiesčių. Vienas mūsų šalies miestų Europoje pateko net į dešimtuką besisvaiginančių labiausiai.

Lietuvoje pastebimas sintetinių narkotikų vartojimo augimas. Tokios išvados gautos Europoje ištyrus kokios narkotinės medžiagos patenka į daugiau nei 70-ties miestų nuotėkų sistemas. Tarp jų ir trijų Lietuvos didmiesčių. Vienas mūsų šalies miestų Europoje pateko net į dešimtuką besisvaiginančių labiausiai.

REKLAMA

Vilniaus vandenų valymo įrenginiai viena iš 73-ejų Europos miestų vandentiekio sistema, kurioje ieškota sintetinių narkotikų – amfetamino, kokaino, „ecstasy“ ir metamfetamino pėdsakų. Paieškos vyko ir Kauno bei Klaipėdos vandentiekyje. Ištisą savaitę, kas valandą rinkti mėginiai buvo nugabenti į specialią laboratoriją Belgijoje, o tuomet palyginti su 20-tyje šalių gautais duomenimis.

„Nuotekuose yra ieškoma metabolitų tai yra narkotinių medžiagų skilimo produktų ir tai reiškia, kad tai parodo tiktai tos koncentracijos yra nustatomos, kurios buvo perėjo per žmogaus organizmą. Tai tikrai yra patikimas metodas“, – sako NTAK departamento atstovė Lina Jurgelaitienė.

REKLAMA
REKLAMA

Šis metodas leidžia nustatyti narkotines medžiagas, kurios tikrai buvo suvartotos, o ne tiesiog nuleistos į klozetą ar išpiltos į kriauklę. Sostinėje toks tyrimas atliktas jau antrą kartą. Taigi buvo galima palyginti paskutinių dviejų metų rezultatus. O jie piešia gana liūdna vaizdą.

REKLAMA

„Labai įdomu tai, kad Vilnius neišsiskyrė nuo Europoje nustatytų tendencijų. Taigi amfetaminas, kokainas ir ekstazi koncentracijos didėjo kaip ir kituose Europos miestuose“, – sako L. Jurgelaitienė.

Tiesa, linksmybės su šiais narkotikais Lietuvoje dar netokios populiarios kaip Vakarų Europoje. Štai pavyzdžiui daugiausia Europoje kokaino vartojančiame Bristolyje jo pėdsakų rasta net 16 kartų daugiau negu pirmą kartą tirtoje Klaipėdoje. Nustatyta, jog uostamiestyje per dieną 1000-čiui gyventojų tenka kiek daugiau nei 60 mg šio narkotiko. Daugiausia tarp trijų Lietuvos didmiesčių.

REKLAMA
REKLAMA

„Galima pabrėžti, kad amfetamino, kokaino ir ekstazi vartojimas Lietuvoje buvo nustatytas koncentracijos daug mažesnės negu kituose Europos miestuose“, – sako L. Jurgelaitienė.

Už tai mūsų šalies nuotėkų sistemoje rasta įspūdingas kiekis metamfetamino. Kurį laiką šis narkotikas daugiausia buvo aptinkamas Čekijoje ir aplinkinėse šalyse ir tik neseniai ėmė masiškai plisti Šiaurės Europoje.

„Turime išskirti Kaune nustatytas koncentracijas, nes Kauno miestas atsidūrė 7 vietoje pagal nustatytas koncentracijas, o Vilnius buvo 13-toje vietoje, tarp šių 73 Europos miestų“, – tikina L. Jurgelaitienė.

Apie tai, kad saldinius neretai primenančios „ecstasy“ tabletės ir kiti sintetiniai narkotikai ištiesų vis dažniau atkeliauja į Lietuvą skelbia ir mūsų šalies muitininkai. Vien pernai dėl šių narkotikų kontrabandos pradėta per 340 ikiteisminių tyrimų. Beveik dvigubai daugiau nei užpernai. Daugiau nei 90 procentų šių atvejų – tai neva savo reikmėms išmėginti siunčiami narkotikai gaunami pašto siuntomis iš tokių šalių kaip Didžioji Britanija, Ispanija ar Nyderlandai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„MDMA, LSD, „ecstasy“ ir kitokie. O gavėjai tai žinoma jauni žmonės. Ir mes susirūpinę, kad jauni žmonės bando, išmėgina šiuos narkotikus, o pasekmės laukia gana baisios, nes vien tiktai baudžiamoji atsakomybė yra nuo 3 iki 7 metų“, – sako muitinės atstovas Vitas Volungevičius.

Muitininkai nuogąstauja, kad mūsų šalies nuotėkų sistemose narkotikų pėdsakų netrukus gali tik padaugėti. Muitinėje daugėja sulaikomų nesunkiai prieinamų vaistinių preparatų – internete skambiai pavadintų pavyzdžiui „Vonios druskomis“. Juose esančios medžiagos tiesiog virtuvėje leidžia pasigaminti tokių psichotropinių medžiagų kaip efedronas, o pridėjus jodo ir dar keletą paprastų igridientų gaunamas ir metamfetaminas.

REKLAMA

„Psichotropinės medžiagos, gamybai skirti pakaitalai, įranga ir taip toliau. Šiuos daiktus paprastai, kai sulaikome teritorinėse muitinėse tuomet kreipiamės į Lietuvos ekspertizių centrą ir būtent jie nustato, kokiai kategorijai priklauso toks ar anoks narkotikas“, – sako V. Volungevičius.

Lietuvos muitinėje šiemet jau sulaikyta kvaišalų, kurie juodojoje rinkoje vertinami daugiau nei 3-imis milijonais eurų.

Daugiau - TV3 reportaže:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų