REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybei nešvelninant karantino ribojimų, smulkiojo ir vidutinio verslo problemos Lietuvoje gilėja. Verslininkai piktinasi ir dėl kai kurių ribojimų logikos, ir dėl konkurencijos principų pažeidimo.

Vyriausybei nešvelninant karantino ribojimų, smulkiojo ir vidutinio verslo problemos Lietuvoje gilėja. Verslininkai piktinasi ir dėl kai kurių ribojimų logikos, ir dėl konkurencijos principų pažeidimo.

REKLAMA

Apie tai, kaip sekasi kovoti už išlikimą, kalbėjome su Lietuvos smulkiojo ir vidutinio verslo tarybos ir valdybos pirmininke Dalia Matukiene. 

Sveiki. Jūsų organizacija nuo gruodžio mėnesio kritikuoja taisykles, Lietuvoje ribojančias smulkiojo ir vidutinio verslo veiklą. Kuriuos ribojimus, jūsų manymu, reikėtų atšaukti? 

Smulkusis ir vidutinis verslas, ypač mažos, specializuotas ir nespecializuotos ne maisto parduotuvės, paslaugų įmonės, kripyklos, manikiūrai, knygynai tikrai puikiai pasirengė antrajam karantino laikotarpiui ir jų uždaryti tikrai nereikėjo, bet taip jau buvo padaryta.

Mūsų dabartinis prašymas yra atlaisvinti, leisti žmonėms dirbti ir užsidirbti, nes ta bankrotų banga, kuri ateis po vasario ar kovo, tikrai nepasirodys maža, o už kiekvienos paslaugas teikiančios įmonės arba parduotuvės, ar turguje prekiaujančio žmogaus, dirbančio pagal individualią veiklą ar verslo liudijimą, iš tikrųjų tai yra jo šeima, kiti įdarbinti žmonės.

REKLAMA
REKLAMA

Bet Vyriausybei patarinėjantys medikai sakytų, kad štai jūs kalbate apie bankrotus, o mes kalbame apie žmonių gyvybes, jos yra svarbsnės, taip pat jie sakytų, kad būtent tokie griežti ribojimai, aprėpiantys smulkiojo ir vidutinio verslo sritis, jie leido sustabdyti antrąją koronaviruso bangą. Ką jūs jiems atsakytumėte?

REKLAMA

Aš atsakyčiau, kad reikėtų padaryti labai gilią analizę. Ir paklausčiau tų ekspertų, ar mažas knygynėlis, kuris pasidarė vieną įėjimą ir išėjimą, kad nesusitiktų artimi srautai, ir tuo metu tame knygynėly buvo ne daugiau, kaip pagal plotą leidžiami 5 žmonės, jis sukėlė didesnę grėsmę užsikrėtimui negu dydysis prekybos centras, kuriame vienu metu gali būti iki 300-400 žmonių.

Kai man ekspertai atsakys, kad tas mažas knygynėlis ar ta maža mėsos parduotuvė, kurioje vienu metu gali būti 2 žmonės, kurie laikosi visų reikalavimų, arba, sakykime, kirpyklą, kurioje dirba 2 žmonės, atsitvėrę plastikine pertvara, kad nesusitiktų tie žmonės, ir atlieka paslaugą per 15–30 minučių, užsirašę iš anksto, valandą padaro pertrauką, viską dezinfekuoja, yra visos ventiliacijos, jeigu tai labiau pavojinga ir kelia pavoju negu šiuo metu leidžiamose veiklose, kai pasakys, kad tikrai taip yra, mūsų Lietuvos smulkiojo ir vidutinio verslo taryba daugiau šitų klausimų nebekels. 

REKLAMA
REKLAMA

O jums į šį klausimą niekas neatsakė? 

Mums niekas į tokį klausimą neatsako. Nesam gavę nei vieno oficialaus rašto, kuriame būtų pasakyta, kad smulkusis ir vidutinis verslas, paslaugos kelia ypatingai didelę grėsmę ir kad ten yra rasta pažeidimų.

Visą pokalbį su pašnekove D. Matukiene kviečiame žiūrėti vaizdo siužete, esančiame viršuje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų