REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prasidėjus atodrėkiui, į ligoninių priimamuosius vienas po kito ėmė plūsti paslydusieji, susilaužę rankas, kojas ar traumavę kitas kūno vietas. Slidu ir keliuose – neišvengta nelaimių. Be to, pavojų ėmė kelti ir nuo stogų pakibę masyvūs varvekliai, galintys pridaryti nepataisomos žalos žmogaus sveikatai.

Prasidėjus atodrėkiui, į ligoninių priimamuosius vienas po kito ėmė plūsti paslydusieji, susilaužę rankas, kojas ar traumavę kitas kūno vietas. Slidu ir keliuose – neišvengta nelaimių. Be to, pavojų ėmė kelti ir nuo stogų pakibę masyvūs varvekliai, galintys pridaryti nepataisomos žalos žmogaus sveikatai.

REKLAMA

Deja, styrančius milžiniškus ledo gabalus ne visi namų valdytojai sugeba neutralizuoti – apsileidėlių laukia milžiniškos baudos.

Socialiniame tinkle „Facebook“ pasklido įrašas, kurioje atskleidžiamos prastos oro sąlygos – nenubarstyti, slidūs keliai, kuriais ankstyvą rytą gyventojai turi keliauti į darbą. Pavyzdžiui, kelio atkarpa Šiauliai–Joniškis. Ja vos riedėjęs vairuotojas neslepia, kad ir pats vos neįvažiavo į griovį, tad teko važiuoti dvidešimties kilometrų per valandą greičiu.

Tačiau pavojinga ne tik vairuotojams keliuose, bet ir pėstiesiems šaligatviuose. Ankstyvą rytą žmonės vos įstengė paeiti ledu, kitiems bandymai sekėsi prasčiau. Apie traumas Šiauliuose pasakoja miesto ligoninės gydytojas. Jis susilaužiusių įvairias kūno vietas šiandien skaičiuoja dešimtimis, daliai jų prireiks ir operacijų.

REKLAMA
REKLAMA

„Rankų lūžiai, riešų, čiurnų traumos. Kulkšnių lūžiai, kelio sąnario traumų. Tokios banalios, kaip mes vadiname, būdingos slidumo traumos“, – sako Šiaulių ligoninės ortopedijos-traumatologijos centro vadovas Alfonsas Šapalas. 

REKLAMA

Slidu visuose šalies keliuose, o ligoninėse daugybė sužeistųjų. Į Kauno klinikinės ligoninės priėmimo ir skubios pagalbos traumų skyrių vien per praėjusią parą pagalbos kreipėsi daugiau nei šimtas traumas patyrusių žmonių.

„Kieme kasiau sniegą, paslydau, koją nikstelėjau ir va, trauma. Lūžo“, – dalijasi vienas nukentėjusiųjų. 

Kauno klinikinės ligoninės priėmimo ir skubios pagalbos traumų skyriaus vedėjas pasakoja, kad visas personalas sukasi, kaip išmano. Šiomis dienomis – darbo ypač daug. Daug jo dar laukia.

REKLAMA
REKLAMA

„Toks oras, kaip dabar yra, yra pats pavojingiausias žmonėms, nes prasideda atlydys, paviršiai slidėja. Dar žada nedidelio šaltuko, dar labiau slidžius paviršius padarys. Tai mes laukiam tikrai didėjančio pacientų srauto“, – teigia Artūras Šulnius.

Prasidėjus atodrėkiui nuo stogų ėmė tįsti ir varvekliai. Kai kur jie tokio dydžio, kad pasekmės jiems užgriuvus ant žmogaus būtų baisios. Netvarkant varveklių, tik laiko klausimas, kada būtent taip ir gali nutikti.

Varvekliais „apaugę“ ne vienas namas ir daugiabutis. Kasdien jų kaupiasi vis daugiau, nuo šalčio ir atodrėkio varvekliai vis labiau kerojasi, sunkėja, tačiau gyventojai dėmesį atkreipia retai. Vis tik – be reikalo, mat atsakomybė pirmiausia gula namo valdytojams ant pečių. Jie yra įpareigoti pasirūpinti gyventojų saugumu. Ne mažai varveklių galima išvysti ir sostinėje ant įvairių institucijų pastatų, o žmonės sako bijantys vaikščioti šalia. Tuo tarpu savivaldybės atstovai įspėja prižiūrėti namus, nes gresia didelės baudos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Gyventojų noras ar nenoras varveklius valyti yra prievolė ir jie turi užtikrinti jos vykdymą. Už tos prievolės nevykdymą yra numatytos baudos. Jei nieko neatsitiko, bet mes tik pastebėjom, kad yra varvekliai tai bauda iki 140 eurų. Bet, jei jau atsitiko kažkoks incidentas, valdytojams bauda iki 5000 eurų, o jei ypatingas statinys – iki 10 000 eurų“ , – sako Vilniaus savivaldybės statinių naudojimo priežiūros poskyrio vedėjas Tauras Varenbergas.

Žinoma, ne visi turi teisę lipti ant stogo ir valyti sniego sankaupas arba jau spėjusius susiformuoti varveklius – turi būti paisoma darbo saugos. Teritorija, kurioje naikinami varvekliai, turi būti aptverta, kad šalinant juos neužkristų praeiviams ant galvų.

Na, o ypač saugotis ir varveklių, ir vaikštant ar važiuojant automobiliu gatvėse reikės ir artimiausiu metu. Dienos metu laikysis drėgmė, naktį pašals. Anot sinoptikų, tokie orai vyraus iki pat sausio pabaigos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų