REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Domantas Sabonis monstriškai pradėjo penktąjį sezoną NBA ir tapo centrine Indianos „Pacers” ašimi, aplink kurią sukasi visas ekipos žaidimas. Ar 24-erių lietuvį jau galime vadinti tikra lygos superžvaigžde?

Domantas Sabonis monstriškai pradėjo penktąjį sezoną NBA ir tapo centrine Indianos „Pacers” ašimi, aplink kurią sukasi visas ekipos žaidimas. Ar 24-erių lietuvį jau galime vadinti tikra lygos superžvaigžde?

REKLAMA

Praėjusį sezoną D. Sabonis buvo išrinktas į „Visų žvaigždžių” rungtynes, fiksuodamas 18,5 taško, 12,4 atkovoto kamuolio ir 5 rezultatyvių perdavimų vidurkius.

Per 14 sužaistų šio sezono mačų lietuvis nė karto aikštės nepaliko be dvigubo dublio, jau spėjo surinkti ir vieną trigubą dublį, o vidurkiai ir toliau auga – dabar jie siekia 21,9 taško, 12,6 atkovoto kamuolio ir 5,6 rezultatyvaus perdavimo.

Visi šie rodikliai yra D. Sabonio karjeros rekordai, o vidurkiai nuosekliai kyla su kiekvienu sezonu.

Šį sezoną jis jau spėjo nuskinti geriausio savaitės žaidėjo titulą, o D. Sabonio pavardė mirga JAV žiniasklaidoje.

REKLAMA
REKLAMA

„Sabonis siekia naujo lygio šį sezoną“, – skelbia oficiali NBA svetainė.

„Sabonis yra naujos ir geresnės „Pacers“ visatos ašis“, – rašo ir „CBS Sports“.

„Tu gali visą puolimą rengti per jį“, – sakė ir NBA čempionas, San Francisko „Warriors“ treneris Steve’as Kerras.

REKLAMA

Tokią sėkmingą sezono pradžią lėmė daug indikatorių – pradedant tuo, kad pats D. Sabonis toliau tobulėja, baigiant ir pasikeitimais komandoje.

Vasarą „Pacers” pakeitė trenerį – senosios mokyklos atstovą Nate’ą McMillaną pakeitė anksčiau jokiai komandai nevadovavęs Nate’as Bjorkgrenas, kuris į krepšinį žvelgia novatoriškai. Tai stebinti neturėtų – jis Toronto „Raptors” klube buvo Nicko Nurse’o asistentu, kuris garsėja naujomis idėjomis ir kitokiu požiūriu į žaidimą.

Nors sezono pradžioje „Pacers“ turi daug bėdų dėl traumų, bet kol kas su 8 pergalėmis ir 6 pralaimėjimai žengia ketvirta Rytų konferencijoje.

REKLAMA
REKLAMA

„Padidėjęs tritaškių skaičius, to reikalaujama ir iš Domanto. Stengiamasi žaisti greitesnį krepšinį, – naujoves „Pacers“ žaidime įvardijo komentatorius Rytis Vyšniauskas. – Pradžia su nauju treneriu yra sėkminga, bet tai nėra labai netikėta – jis ateina iš geros aplinkos, geros sistemos. NBA dabar yra tokia mada – traukti jaunus, ambicingus, gudrius asistentus. Šitas dalykas prasidėjo nuo Nicko Nurse’o. Visi pamatė, kad Toronto „Raptors“ pavyko ir dabar daug komandų ieško savo Nurse’o“.

Žaidimas aplink Sabonį

Prie naujo trenerio išaugo ir lietuvio žaidimo laikas – aikštėje jis praleidžia po 37,7 minutės ir pagal šį rodiklį yra antras visoje NBA, atsilikdamas tik nuo Jameso Hardeno.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiek R. Vyšniauskas, tiek buvęs krepšininkas Tautvydas Šležas sutinka, kad dabar „Pacers“ žaidimas yra statomas aplink lietuvį.

„Vienareikšmiškai. Jeigu neklystu, Domantas pagal prisilietimus prie kamuolio yra tarp trijų geriausių NBA. Jis pirmauja pagal taškus, kurie pelnomi po jo pastatytų užtvarų. Jis daro daug dalykų, kurie lieka nematomi“, – sako T. Šležas.

„Sutinku, kad jis yra kertinis žaidėjas komandoje. Puolime yra labai daug pastatyta ant jo – handoff’ų situacijos, išnaudojamas aikštelės matymas, du prieš du žaidimo įgūdžiai, puolime atkovoti kamuoliai.

Jis tapo kertiniu žaidėju, o kas svarbiausia – juo tapo abejose aikštės pusėse. Nėra vienpusis žaidėjas, daro viską – ir taškai, ir rezultatyvūs perdavimai yra jo stiprybės, o tokių universalių aukštaūgių nėra labai daug pasaulyje. Tai yra labai gerai išnaudojama ir jis tapo pirmu žaidėju komandoje. Aišku, aplink yra ir kitų solidžių žaidėjų – pavyzdžiui Malcolmas Brogdonas man labai patinka.

REKLAMA

Bet „Pacers“ yra Sabonio komanda, jis tampa jos veidu“, – mano R. Vyšniauskas, NBA kovas komentuojantis per TV3 Sport kanalus.

Savybės, vedančios į viršų

Per penkerius metus NBA D. Sabonis žingsnis po žingsnio tapo žaidėju, kurį amerikiečiai vadina „player to build around“ – žaidėju, aplink kurį galima lipdyti likusią komandą ir tikėtis pergalių.

Daug kas skubėtų durti pirštu į užprogramuotą talentą – juk Domantas yra Arvydo Sabonio sūnus – siekdami paaiškinti tokią lietuvio sėkmę NBA lygoje. Tačiau tai būti tik maža dalis sėkmės.

D. Sabonis yra geriausias pavyzdys posakiui, kad „sunkus darbas nugali talentą“.

„Jis labai pozityvi asmenybė, tą pažymi visi. Aš atkreipčiau dėmesį į jo motyvaciją – jis visada užsivedęs, kovoja, bando užvesti komandos draugus. Į NBA reguliarų sezoną ne visi žaidėjai žiūri labai rimtai. Domantas yra kovotojas, jam nebūna nesvarbių rungtynių, jis visada žaidžia maksimalia energija ir tai jį padaro žaidėju, aplink kurį gali lipdyti komandą. Visi geri bruožai labai stipriai papildo jo talentus ir įgūdžius.

REKLAMA

Treneriai, su kuriais teko kalbėti, pabrėžia, kad jis neįtikėtino darbštumo žmogus, kuriam nereikia aiškinti ir stumti. Jis žino, kiek reikia įdėti darbo ir dar įdeda „ant viršaus“. Pats geriausias dalykas, kad jis turi tvirtą, gerą galvą ant galvos“, – pažymi R. Vyšniauskas.

Tokios pačios nuomonės laikosi ir T. Šležas: „Jis yra frančizės žaidėjas pagal visas savybes aikštėje ir dėl klijuojančio charakterio. Domantas žino daug kultūrų – pagal kultūrinę esmę viduje yra kaip amerikietis, bet yra gyvenęs Ispanijoje, turi lietuvišką naglumą, o man labiausiai patinka kovingumas. Asmeniškai nepažįstu Arvydo, bet kiek esu girdėjęs jis visada turėjo tą savybę, kad niekur nenorėjo pralaimėti. Tą pačią ugnį ir norą laimėti matau ir Domanto akyse

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis turi labai gerą fizinį pasiruošimą – nėra pats atletiškiausias bendrame NBA vaizde, bet viską kompensuoja savo protu“.

T. Šležas žengia dar toliau – mano, kad dabar NBA pasaulis mato dalį to, kuo galėjo tapti Arvydas Sabonis, į lygą atvykęs jau antroje karjeros pusėje ir po sunkių traumų.

„Daug kas galvoja, kaip būtų Sabas atrodęs, jeigu ne Achilo traumos. Man Domantas yra puikus pavyzdys – kokių 70-80 proc. tėvo, kas galėjo būti. Per sūnų galbūt išsigrynins tas vaizdas, koks Sabas galėjo būti NBA lygoje.

Tėvas turėjo geresnį ir stabilesnį metimą, bet atkovoti kamuoliai, aikštės matymas – smagu matyti tai, ko mes niekada negalėjome matyti, kaip Sabas atrodytų, bet matome kaip atrodo sūnus, su panašaus lygio talentu“, – į ateitį žvelgia T. Šležas.

REKLAMA

Tikra NBA žvaigždė?

D. Sabonis praėjusiais metais pirmą kartą žaidė „Visų žvaigždžių“ rungtynėse, bet ar tai leidžia jį vadinti tikra lygos žvaigžde?

Į „Pacers“ lietuvis atvyko 2017 m. per mainus, kai Indianos ekipa iškeitė Paulą George’ą, už tai be D. Sabonio gaudama ir Victorą Oladipo.

T. Šležas dabar šiuos mainus vadina tam tikra „Pacers“ vagyste ir mato, kad ateityje D. Sabonis turėtų pasirašyti maksimalios vertės sutartį.

Dabartinė puolėjo sutartis galioja iki 2024 m. Naujas kontraktas įsigaliojo tik nuo šio sezono, pagal kurį D. Sabonis susižers apie 80 milijonų JAV dolerių. Pagal demonstruojamą žaidimą jis jau yra  vertas ženkliai daugiau – galima neabejoti, kad po kelių metų jis pagerins rekordą, priklausantį sau pačiam ir dar kartą pasirašys pelningiausią visų laikų sutartį Lietuvos krepšinio istorijoje.

REKLAMA

„Dviejų metų bėgyje, tęsiant tokį žaidimą, kontraktas bus pratęstas maksimaliai sutarčiai – tam daug šansų, ne duok Dieve traumos. Turime lietuvį, kuris eina į NBA žvaigždžių taką ir per labai kokybišką prizmę – ne per reklamą, o asmeninėmis savybėmis ir krepšinio atžvilgiu“, – vertina buvęs krepšininkas.

R. Vyšniauskas mano, kad savo vardą D. Sabonis tarp tikrų žvaigždžių įtvirtins geru pasirodymu atkrintamosiose varžybose.

„Žingsnis po žingsnio jis eina link to ir yra priėjęs. Šį sezoną tampa dar ryškesne persona komandoje. Kad kalbėtume apie jį, kaip apie tikrą super žvaigždę, galbūt trūksta didesnės atkrintamųjų patirties ir geros serijos ten. Šiai dienai tai yra reguliarusis sezonas – atkrintamosiose būna kitas krepšinis ir jeigu ten parodai save, tai jau tikrai galima sakyti, kad esi tikroji žvaigždė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aš neturiu abejonių, kad atkrintamosiose jis žaistų gerai ir nebūtų didelių problemų kartoti tai, ką daro reguliariame sezone, bet jis tiesiog dar neturėjo tam galimybės“, – pažymi jis.

Sabonis – būsimas MVP?

LeBronas Jamesas, Stephenas Curry, Kevinas Durantas, Giannis Antetokounmpo – tik dalis ryškiausių NBA veidų, kurie per pastarąjį dešimtmetį tapo naudingiausiais lygos žaidėjais (MVP).

Galbūt netolimoje ateityje į tokią kompaniją gali įsipaišyti ir D. Sabonis? T. Šležas spėja drąsiai, bet tiki, kad lietuvis tam turi visus šansus.

„Jeigu Domantas toliau taip tobulės ir kurs tokį įvaizdį NBA, jo žaidimo kokybė man primena MVP lygį kelių metų bėgyje.

REKLAMA

Jis puikiai atitinka tą charakteristiką, į ką dėmesį kreipia balsuojantys, kokią turi reikšmę visai komandai. Jeigu visa organizacija kartu kils į Rytų konferencijos finalus ar dar aukščiau – tikrai bus rimtas kandidatas“, – mano buvęs krepšininkas, šiuo metu dirbantis Ispanijos klube.

Kiek atsargesnės nuomonės laikosi R. Vyšniauskas – jis spėja, kad MVP titulą iš europiečių tarpo greičiau turėtų laimėti Luka Dončičius arba Nikola Jokičius.

„Būtų drąsu sakyti, kad kelių metų bėgyje jis turi šansų. Lygos MVP dažnai yra labai susijęs su žiniasklaidos naratyvu. Šiai dienai turbūt turėtume kalbėti, kad L. Dončičius pirmas turi pasiimti lygos MVP.

REKLAMA

Nemanau, kad tai labai realu artimiausiu metu, bet tai stipriai priklauso ir nuo to, kokia komanda bus „Pacers“ – jeigu dar su keliais manevrais ji  taptų Rytų konferencijos favoritais ir žaistų super gerą sezoną – Domanto šansai pakiltų gerokai.

Šiai dienai nekalbėčiau apie lygos MVP, bet kartu pasakyčiau, kad man tas apdovanojimas neatrodo toks svarbus. Taip, jis yra iškeltas, NBA kultūros dalis ir labai svarbus JAV. Bet tas pats Giannis, laimėjęs dukart pasakė, kad jam tai nieko nereiškia, kol nėra tapęs NBA čempionu. Kur kas svarbiau yra tapti NBA čempionu“, – įsitikinęs R. Vyšniauskas.

„Pacers“ mainai – laimėjimas ir lietuviui

Praėjusią savaitę „Pacers“ dalyvavo keturių komandų grandioziniuose mainuose, kurių metų J. Hardenas persikėlė į Bruklino „Nets“. Savo ruožtu „Pacers“ į Hiustoną išsiuntė V. Oladipo, o mainais iš „Nets“ gavo Carisą LeVertą.

REKLAMA
REKLAMA

Nors V. Oladipo buvo geras D. Sabonio draugas – jie kartu dalyvavo net dvejuose mainuose ir kartu žaidė ketuis metus, bet šioje situacijoje „Pacers“ atliko gerą ėjimą.

Nors C. LeVertas kol kas negali žaisti dėl aptikto darinio ant inkstų, jis turėtų gerai pritapti „Pacers“ žaidime.

„Nemažai stebėjau C. LeVertą – žaidėjas su labai dideliu potencialu, labai talentingas, turintis puikius duomenis. Jis yra kūrėjas, galintis ne tik rinkti taškus. Potencialiai  – tai „Visų žvaigždžių“ kalibro žaidėjas žvelgiant į ateitį, todėl „Pacers“ gavo labai gerą medžiagą.

Oladipo jau senokai atrodė nelaimingas, pats buvo prabilęs, kad norėtų keisti aplinką. Tikiu, kad Caris gali labiau tikti sistemai, kurią progaguoja naujas treneris. Domantui, manau, kad jis bus tinkamesnis komandos draugas, nes gerai žaidžia du prieš du ir tai yra patogu aukštaūgiams. Toks yra pirminis įspūdis, o aiškesnis vaizdas bus po kelių mėnesių“, – sako R. Vyšniauskas.

Savo vertę 26-erių krepšininkas spėjo įrodyti praėjusiame ir šiame sezone – jis buvo ypač ryškus, kai „Nets“ žaidė be K. Duranto ar Kyrie Irvingo ir fiksuodamo didesnį nei 18 taškų vidurkį.

„Pacers“ gavo puikų žaidėją už tą, kurio sutartis baigiasi ir greičiausiai būtų negrįžęs. Dabar gavo jaunesnį žaidėją su žvaigždės potencialu – jis fantastiškai žaidė, kai iškrisdavo „Nets“ lyderiai. Jis įneša dar daugiau kūrybos“, – panašios nuomonės yra ir T. Šležas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų