REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl kelionės į užsienį stringa Guogos Seimo nario mandato naikinimo procedūra

papildyta 12:11 val.

Seimo nario mandato atsisakantis „darbietis“ Antanas Guoga informavo parlamento vadovybę apie asmeninę kelionę į užsienį, o Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) pasiekė jo prašymas atidėti jo įgaliojimų nutraukimą iki kovo mėnesio.

Seimo nario mandato atsisakantis „darbietis“ Antanas Guoga informavo parlamento vadovybę apie asmeninę kelionę į užsienį, o Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) pasiekė jo prašymas atidėti jo įgaliojimų nutraukimą iki kovo mėnesio.

REKLAMA

Pats politikas tvirtina, jog šis prašymas nereiškia, kad jis persigalvojo, tiesiog laikosi karantino režimo ir vengia gyvų kontaktų.

„Situacija yra tokia, kad ponas Guoga yra informuotas apie komisijos posėdį, buvo informuotas, kad komisija pageidauja jį posėdyje matyti gyvai fiziškai, tačiau jis informavo, kad sausio 21 dienos posėdyje gyvai negalėtų dalyvauti, nuotoliniu būdu prisijungtų“, – trečiadienį BNS sakė VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė.

Pasak jos, VRK nariai diskutavo, ar parlamentaras gali mandato atsisakyti per nuotolį, ir suabejojo tokia galimybe.

„Svarstysime jo prašymą atidėti šio klausimo nagrinėjimą, kadangi ponas Guoga informavo, kad tik kovo pradžioje galėtų fiziškai dalyvauti komisijos posėdyje. Rytoj aptarsime situaciją ir kaip mums reikėtų pasielgti šiuo atveju“, – teigė VRK vadovė.

REKLAMA
REKLAMA

Darbo partijos frakcijos narys A. Guoga taip pat informavo Seimo valdybą, jog trečiadienį išvyksta į Europos Sąjungai nepriklausančią valstybę asmeniniais tikslais.

REKLAMA

Pateikti tokią informaciją Seimo valdybai parlamentarai privalo pagal galiojančias vidaus taisykles.

Ši žinia sukėlė abejonių valdybos nariams, ar politikas iš tiesų ketina vykdyti siekį atsisakyti parlamentaro mandato.

„Kiek žinau Antanui Guogai rytoj VRK posėdis, kuriame jis turėtų įgarsinti savo pranešimą (apie mandato atsisakymą – BNS). Nežinau, kaip čia suprasti tą prašymą, ar tai reiškia, kad tas posėdis iki kovo bus atidėtas?“ – per valdybos posėdį klausė Seimo vicepirmininkas „darbietis“ Andrius Mazuronis.

„Valstietis“ Jonas Jarutis svarstė, gal A. Guogai prireikė daugiau laiko „galutiniams apmąstymams“.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmasis vicepirmininkas konservatorius Jurgis Razma siūlė Seimo valdybai nepritarti A. Guogos kelionei.

Antanas Guoga tikrai gyvai turi nueiti į VRK posėdį. Toks yra reikalavimas atsisakant Seimo nario mandato. Nes jeigu mes jį šiandien išleisime į kelionę – jis nori nuo 20 dienos keliauti – tai būsime kalti, kad jis negalės atsisakyti Seimo nario mandato“, – sakė jis.

Tačiau laikinoji Seimo kanclerė Lina Milonaitė informavo, jog valdyba nesprendžia, ar pritarti kelionei ar nepritarti, ji tiesiog yra informuojama.

Trečiadienį pats A. Guoga savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje pranešė, kad jo apsisprendimas nepakito, bet jis laikosi karantino režimo vengti susibūrimų, todėl norėjęs VRK posėdyje dalyvauti nuotoliniu būdu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pasirodo, net tokiu smulkiu klausimu komisija balsavo ir nusprendė neleisti man dalyvauti posėdyje per nuotolį. Paprašė atvažiuoti gyvai. Jūs rimtai? Per visuotinį karantiną? Vaikams pas tėvus nuvažiuoti ir vaistų nuvežti jau daug savaičių draudžiama, o čia sako, atvažiuok gyvai, pasiglėbesčiuosim“, – parlamentaras stebėjosi VRK pozicija.

„Kažkoks akmens amžius. Jau seniai savo svarbiausius reikalus tvarkome nuotoliniu būdu. Internetu tvarkome savo sveikatą, pinigus, verslus darome. Net Seimas pandemijos fone pradėjo įstatymus distanciniu būdu leisti. O čia kažkoks cirkas. Atvažiuok gyvai pas mus, nes per kompiuterio ekraną atsisakyti mandato negalima. Gal ten ne tu būsi“, – teigė jis.

REKLAMA

Seimo narys pakartojo, kad iš tiesų nori atsisakyti mandato ir stebėjosi, jog „išeiti iš Seimo yra kur kas sudėtingiau, negu įveikti patį klaidžiausią labirintą“.

„Nesiruošiu gyventi pagal VRK politines užgaidas. Sąžiningai laikausi karantino taisyklių ir turiu svarbesnių užsiėmimų negu parodomieji VRK posėdžiai“, – pareiškė jis.

Sausio 12 dieną A. Guoga VRK įteikė prašymą panaikinti jo Seimo nario mandatą nuo sausio 14 dienos, nes nebemato galimybių su Darbo partija įgyvendinti rinkimų pažadų.

Nesulaukus VRK sprendimo, jau sausio 14 dieną Kanados įmonė „Cypherpunk Holdings“ išplatino pranešimą, kad A. Guoga grįžo į bendrovės vadovo pareigas.

REKLAMA

Pagal Konstituciją, Seimo nario pareigos, išskyrus jo pareigas Seime, nesuderinamos su jokiomis kitomis pareigomis valstybinėse įstaigose ir organizacijose, taip pat su darbu verslo, komercijos bei kitose privačiose įstaigose ar įmonėse.

A. Guoga į Seimą išrinktas su opozicine Darbo partija.

Pastarosiomis savaitėmis politikas viešai kritikavo šios partijos lyderį Viktorą Uspaskichą dėl jo pasisakymų apie koronavirusą, seksualines mažumas. A. Guoga reikalavo, kad V. Uspaskichas būtų pašalintas iš partijos.

Darbo partijos Etikos komisija šią savaitę planuoja svarstyti tokius parlamentaro pareiškimus. Pasak šios partijos atstovo Viktoro Fiodorovo, gavus etikos sargų išvadas, rinksis prezidiumas ir spręs A. Guogos likimą partijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų