REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ministrų kabinetas trečiadienį pritarė sušvelninti karantiną. Leista į mokyklas grįžti vaikams, kuriems sunku mokytis nuotoliniu būdu iš namų. Taip pat atlaisvintas bendravimas šeimoms, sukuriant „socialinius burbulus“.

Ministrų kabinetas trečiadienį pritarė sušvelninti karantiną. Leista į mokyklas grįžti vaikams, kuriems sunku mokytis nuotoliniu būdu iš namų. Taip pat atlaisvintas bendravimas šeimoms, sukuriant „socialinius burbulus“.

REKLAMA

Taip koreguoti karantiną Vyriausybei antradienį pasiūlė Valstybės ekstremalių situacijų komisija.

Į klases grįš dalis moksleivių

Ministrų kabinetas pritarė Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos siūlymui leisti į mokyklas grįžti moksleiviams, kuriems sunku mokytis nuotoliniu būdu iš namų arba jie tam neturi sąlygų. Tiesa, net ir grįžę į mokyklas jie mokysis nuotoliniu būdu, tačiau bus aprūpinti reikiamomis priemonėmis, tie, kuriems priklauso, gaus nemokamą maitinimą.

„Pakeitimu siekiame padėti mokiniams, ugdomiems pagal pradinio, pagrindinio ir vidurinio ugdymo programas iš socialiai pažeidžiamų šeimų, suteikiant jiems priežiūros paslaugas ir suteikiant galimybę mokytis iš mokyklos“, – posėdyje trečiadienį sakė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

REKLAMA
REKLAMA

Ministerijos duomenimis, 25 tūkst. mokinių reikalinga mokymosi pagalba dėl papildomo konsultavimo, aprūpinimo kompiuterine įranga, interneto ryšio užtikrinimo, motyvacijos stiprinimo. Maždaug pusei šių mokinių skirtas nemokamas maitinimas, o šeimos gauna socialinę paramą. 

REKLAMA

Svarstoma galimybė atnaujinti kontaktinį mokymąsi paskutiniųjų klasių moksleiviams. Pradinį ir vidurinį ugdymą svarstoma tęsti mišriu būdu, profesinis ir aukštasis mokslas turėtų vykti nuotoliniu būdu, išskyrus praktinius mokymus. 

„Socialiniai burbulai“

Taip pat ministrų kabinetas pritarė įteisinti vadinamuosius „socialinius burbulus“. Tai reiškia, kad dvi šeimos arba du namų ūkiai galės bendrauti, jei viename iš jų yra ne daugiau kaip vienas suaugęs asmuo (kartu su nepilnamečiais vaikais) arba nuolatinės priežiūros ir slaugos reikalaujantis asmuo.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau taip bendraujantys asmenys negalės turėti artimų kontaktų su kitais asmenimis darbo ir kitose vietose. Teigiama, kad šis karantino švelninimas padės žmonėms, kuriems reikalinga nuolatinė priežiūra, bei vienišiems asmenims.

Statistikos departamento duomenimis, Lietuvoje apie 38 proc. visų namų ūkių sudaro vienas asmuo. 

„Puikiai žinome, kad kiekvienas kontaktų atlaisvinimas didina riziką ligai plisti. Žinoma, kad rizika šiuo atveju irgi didėja. Bet turime atsižvelgti sveikatos aspektą – psichologinę žmonių sveikatą, kuri ne mažiau svarbi už fizinę sveikatą.

Matome, kad Lietuvoje žmonių streso yra milžiniškai išaugęs, psichologinė sveikata yra akivaizdžiai blogėjanti epidemijos kontekste“, – žurnalistams po Vyriausybės posėdžio trečiadienį sakė Vyriausybės sudarytos ekspertų tarybos narė, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Visuomenės sveikatos fakulteto dekanė Ramunė Kalėdienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė patikino, kad kartu su Policijos departamentu ras sprendimus, kaip užtikrinti, kad žmonės nepiktnaudžiautų šiuo leidimu.

Jeigu palaikymo burbulas sudaromas su žmogumi, kuris yra priskiriamas rizikos grupei, papildomai rekomenduojama dėvėti kaukes, išlaikyti 2 metrų atstumą, vėdinti patalpas bent vieną kartą per valandą.

Palaikymo burbulo nariams būtų leidžiama judėti iš vienos savivaldybės į kitą, jeigu jie yra skirtingose savivaldybėse.

Karantinas Lietuvoje įvestas lapkričio 7 dieną. Nuo gruodžio 16 dienos jis sugriežtintas ir pratęstas iki sausio pabaigos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų