REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Koronavirusu susirgus skiepytiems medikams gydytojai ramina, kad jų užsikrėtimas dažniausiu atveju įvyko dar prieš skiepą. Tuo metu visuomenėje tokius atvejus net būtų sunku išsiaiškinti.

Koronavirusu susirgus skiepytiems medikams gydytojai ramina, kad jų užsikrėtimas dažniausiu atveju įvyko dar prieš skiepą. Tuo metu visuomenėje tokius atvejus net būtų sunku išsiaiškinti.

REKLAMA

Kaip pabrėžė situaciją komentavusi VU Santaros klinikų Infekcinės ligoninės vadovė prof. Ligita Jančorienė, rizika susirgti po pirmos skiepo dozės sumažėja iki 20 proc. 

„Vienas dalykas, nereikėtų sakyti, kad tai susiję su vakcina, nes galbūt tie žmonės jau skiepyti buvo turintys virusą nosiaryklėje ar bent esantys inkubaciniame periode. Žiūrint į vakcinos registracinius tyrimus, pirmiausia „Pfizer“ vakcinos, kuri atkeliavo pirmoji ir ja medikai ir buvo skiepyti, tai ten labai aiškiai parašyta, kad po pirmosios vakcinos dozės tik po 12 dienos rizika susirgti sumažėja iki 20 proc. 

Kitaip sakant, 80 proc. paskiepytų tiriamąja vakcina žmonių rizikos užsikrėsti nebeliko. Tačiau tas 95 proc. efektyvumas pasiekiamas tik po antros vakcinos dozės, kuri, kaip žinoma, turi  būti įskiepyta po 3 savaičių. Tuomet dar praėjus 7 dienoms rizika užsikrėsti paskiepytam žmogui lieka tik 5 proc. Taigi pirmosios dvi savaitės po pirmojo skiepo dar yra tas laikotarpis, kada vakcina tik pradeda veikti. Nebūtinai žmogus sirgs sunkia ligos forma, gal apskritai bus besimptomė“, – aiškino gydytoja.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimas paimtas anksčiau nei skiepyta

Ji pabrėžė, kad liga medikams aptikta profilaktinių tikrinimų metu, kurie pagal įprastą tvarką dažniausiai atliekami 7–14 dienų intervalu.

REKLAMA

„Kai kuriems teigiamas nosiaryklės testas buvo aptiktas tą pačią dieną, kai įskiepyta vakcina. Tai įsivaizdavimui situacija tokia: žmogus atvyko profilaktiniam patikrinimui, jis jautėsi gerai, jam paimtas tepinėlis, kurio rezultatas, kaip žinia, ateina po 8, kartais – 10 valandų, o skiepas įskiepytas tą pačią dieną iš ryto ir tik vakare gautas atsakymas. 

Tai rodo, kad buvo besimptomė forma ir dauguma mūsų medikų, kuriems aptiktas teigiamas nosiaryklės mėginys, tai ir buvo tuo laikotarpiu iki dviejų savaičių nuo vakcinos įskiepijimu“, – aiškino L. Jančorienė.

REKLAMA
REKLAMA

Jos teigimu, visuomenėje gi tokie asmenys dažnai galėtų būti ir nepastebėti, nes jiems nėra atliekami planiniai profilaktiniai tikrinimai.

Portalas tv3.lt primena rašęs, kad skiepijimas tuo metu virusu infekuotam asmeniui iš esmės suteikia dvigubą apsaugą, todėl ir antras skiepas dažniausiai nebėra reikalingas.

Visą gydytojos komentarą, kaip veikia vakcina ir kaip susiformuoja organizmo apsauga nuo koronaviruso infekcijos Covid-19, kviečiame žiūrėti vaizdo įraše, esančiame straipsnio pradžioje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų