REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Išskirtinėmis sąlygomis nuo koronaviruso paskiepytais ne medikais išgarsėjusi Šilalė, vėl dėmesio centre. Policija ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai aiškinasi, ar nebuvo pažeisti karantino reikalavimai laidojant šio miestelio ligoninės vadovą.

Išskirtinėmis sąlygomis nuo koronaviruso paskiepytais ne medikais išgarsėjusi Šilalė, vėl dėmesio centre. Policija ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai aiškinasi, ar nebuvo pažeisti karantino reikalavimai laidojant šio miestelio ligoninės vadovą.

REKLAMA

Esą į šarvojimą ir išlydėti velionį į paskutinę kelionę susirinko apie šimtas žmonių. Tai patvirtina ir Šilalės meras bei laidojimo namų vadovas, tačiau abu tvirtina, esą susirinkusieji laikėsi visų saugumo reikalavimų.

Tauragės apskrities policija pradėjo tyrimą dėl galimų karantino pažeidimų laidojant Šilalės rajono ligoninės direktorių Antaną Damulį. Pirminę surinktą informaciją pareigūnai jau perdavė ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Tauragės departamentui.

„Kad prieš Naujuosius metus, laidojant nuo COVID-19 mirusio Šilalės rajono ligoninės direktorių Damulį, laidotuvėse dalyvavo daug žmonių ir galimai buvo nesilaikoma karantino režimo sąlygų. Policijos komisariatas prašo, kad pateiktume epidemiologinį įvertinimą dėl galimų karantino režimo sąlygų pažeidimo“, – sako sveikatos saugos kontrolierė Vitalija Juzėnienė.

REKLAMA
REKLAMA

Šilalės meras pripažįsta, jog žmonių į laidotuves iš tiesų susirinko kelios dešimtys. Tačiau pats esą dalyvavo tik šermenyse.

REKLAMA

„Įvairių atgarsių yra. Ir 50, ir gal daugiau buvo tų žmonių. Tikrai mes jaučiam, kad buvo tam tikrų galbūt ir nepilnai deramų veiksmų, bet man sunku yra komentuoti, kada Šilalės rajonui nusipelnęs žmogus miršta, ir ligoninės direktorius, ir nenueiti nepagerbti šito žmogaus, tai iš tikrųjų būtų šiandien nežmogiška ir amoralu. Aš galvoju taip“, – pasakoja Šilalės rajono meras Algirdas Meiženis.

O štai savivaldybės valdomų laidojimo namų, kuriuose ir buvo pašarvotas velionis, vadovas viską matė savo akimis. Jo teigimu, kol bus laisva didžioji šarvojimo salė, mirusiojo artimieji sutiko šarvojimo palaukti net parą laiko. Maža to, nors medikas ir sirgo koronavirusu, tačiau esą jis jam diagnozuotas prieš du mėnesius iki mirties. Vis dėlto, šarvojamas jis vis tiek buvo uždarame karste. O ir neva į pačią salę žmonės buvo įleidžiami laikantis visų karantino reikalavimų, tai yra po dešimt asmenų. Tiesa, nusidriekė laukiančių eilė.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš pats asmeniškai kuravau asmenų įeinančių į salę skaičių, tikrai žmonės pralaukė lauke ir po 20 minučių, galbūt ir pusvalandį eilėje, kad trumpiau galėtų patekti į salę, išreikšti pagarbą mirusiajam“, – teigia laidojimo namų „Gedmina“ direktorius Donatas Grigalis.

Vis dėlto, pasak laidojimo namų atstovo, išlydėti į paskutinę kelionę Šilalėje gerbiamo mediko susirinko kone 80 žmonių.

„Tą pačią akimirką, kai išlydėjome, mano subjektyvia nuomone, žvilgsniu, kiek gali žmogaus įvertinti, tai nuo 50 iki kokio 80-ies. Žmonės buvo mūsų darbuotojų pagalba supikliuoti į procesiją su dviejų metrų atstumu, tą mes darėme ir užtikrinome, todėl ir atrodė žmonių skaičius didelis“, – kalbėjo D. Grigalis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, procesija patraukė ne į kapines, o į šalia esančią bažnyčią. Sveikatos specialistai nustėro išgirdę, kad mirusiojo karstas buvo įneštas ir į pačią bažnyčią, o mišias čia laikė net trys kunigai. Pamaldų viduje klausėsi ir būrys žmonių. Vietos klebonas sako, kad įleidžiami buvo tik giminės, tačiau pats pripažįsta, jog įeinančių pasų netikrino.

„Kaip šiuo atveju, yra žmona, yra trys vaikai, yra vaikų antros pusės, yra broliai, seserys, nu tai, įsivaizduokit, labai gretai galima priskaičiuoti ir didesnį skaičių“, – sako Šilalės klebonas Saulius Katkus.

Po mišių visa procesija pratraukė į netoliese esančias kapines, kur velionis ir buvo palaidotas.

REKLAMA

Šilalės gyventojai šią istoriją vertina skirtingai. Vieni teigia, jog laidotuvės yra išskirtinis įvykis, todėl, jei žmonės laikosi atstumo, jų skaičiaus reguliuoti nereikėtų. Kitų nuomonė priešinga:

„Jei visur vienoda tvarka, tai visur, visiems vienoda turi būti. Kodėl vienas turi būti išskirtinis už kitą?“

„Nu giminė, visi nori išlydėti.“

„Jei buvo laikomasi taisyklių, ar kaip, manau, kad žmogų vis teik pagerbti reikia. O jis buvo visų mylimas, visų gerbiamas.“

„Leisti gal galima ribotą skaičių žmonių susirinkti į laidotuves.“

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai primena, kad net laidojant ne nuo koronaviruso mirusį asmenį, laidotuvėse negali dalyvauti daugiau dešimties žmonių, išskyrus artimiausius giminaičius ir ritualines paslaugas teikiančius darbuotojus.

Pasimokę iš šios istorijos nuo šiol sveikatos specialistai ir pareigūnai laidotuves stebės kur kas atidžiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų