REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visai neseniai nuspręsta, kad iš vieno vakcinos nuo COVID-19 buteliuko bus skiepijami jau nebe penki, o gali būti skiepijami ir šeši asmenys. Nors paskiepijus penkis asmenis buteliuke lieka šiek tiek vakcinos, medikai pripažįsta, kad šeštąją dozę paimti pavyksta ne visada. Tam reikia specialių švirkštų ir didelio atidumo.

Visai neseniai nuspręsta, kad iš vieno vakcinos nuo COVID-19 buteliuko bus skiepijami jau nebe penki, o gali būti skiepijami ir šeši asmenys. Nors paskiepijus penkis asmenis buteliuke lieka šiek tiek vakcinos, medikai pripažįsta, kad šeštąją dozę paimti pavyksta ne visada. Tam reikia specialių švirkštų ir didelio atidumo.

REKLAMA

Dar penktadienį buvo patvirtinta, kad šalies sveikatos priežiūros įstaigos vietoje penkių skiepo nuo COVID-19 dozių gali skiepyti šešias.

Skiepijant penkias dozes, buteliuke likdavo dar bent vienam asmeniui tinkamos paskiepyti vakcinos.

Penktadienį Europos vaistų agentūra (EVA) leido iš buteliuko paimti jau ne penkias, o šešias dozes ir taip padidinti skiepijamų žmonių skaičių.

Nors idėja vakcinų skaičių padidinti beveik 20 proc. sužavėjo daug ką, sveikatos priežiūros įstaigos sako, kad paimti šeštąją dozę pavyksta ne visada.

REKLAMA
REKLAMA

Paimti šeštąją dozę pavyksta ne visada

Specialistai ir anksčiau yra sakę, kad šeštąją dozę pavyks paimti tik tada, jei visi skiepijimo žingsniai bus atlikti teisingai. Pirmiausia, vakciną reikia atskiesti tiksliu fiziologinio skysčio kiekiu. Flakone, kaip anksčiau tv3.lt pasakojo specialistai, yra 2,25 ml. vakcinos. Viena dozė yra 0,3 ml., tad paėmus tiksliai penkias dozes, turėtų likti 0,75 ml. – teoriškai dar dviem dozėms.

REKLAMA

Tačiau specialistai sako, kad vakcinuojant dalis preparato lieka švirkšto adatoje, kartais nusilaisto, tad išgauti šeštąją dozę gali būti sunku.

Klaipėdos universitetinė ligoninė sako, kad paimti šeštąją dozę jiems kol kas pavyksta sklandžiai ir visada. Ligoninė naudoja specialius švirkštus ir teigia, kad paėmus šeštąją dozę kai kuriais atvejais lieka vakcinos ir dar vienai.

„Kol kas dar daug neturėjo, bet sekasi, kaip mane informavo, gerai. Kadangi ten yra virš septynių dozių, šešias ne taip jau sudėtinga suformuoti. Jeigu septintą dar reikėtų, būtų sunkiau“, – tv3.lt sako Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiasis gydytojas, profesorius Vinsas Janušonis.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau Šiaulių respublikinė ligoninė sako, kad paimti šeštąją dozę pavyksta ne visada. Tam reikia ne tik specialių švirkštų, bet ir didelio atidumo.

„Ne iš visų buteliukų pavyksta paimti šešias dozes ir tai yra visiškai normalu, nes kai kurios dozės tiesiog nusilaisto. Mums kol kas sekasi sklandžiai“, – patirtimi su tv3.lt dalijasi Šiaulių Moters ir vaiko klinikos vyresnioji slaugos administratorė, šiuo metu kuruojanti vakcinacijos procesą Inga Budrienė.

Ligoninė sako, kad septintajai dozei vakcinos nelieka.

„Lieka neapčiuopiamas gal lašelis, kurį mes matome. Ten be proto maži buteliukai tos vakcinos, be jokių šansų septintą“, – pasakoja I. Budrienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dviejų buteliukų maišyti negalima

Socialiniuose tinkluose taip pat kilo klausimų, ar nereikėtų pritrūkus vakcinos šeštajai dozei, preparato paimti iš dviejų skirtingų buteliukų. Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba ir gamintojai tai daryti griežtai draudžia.

„Turime labai aiškų gamintojo reikalavimą ir vaistų registravimo byloje tie duomenys yra, kad maišyti likučio iš skirtingų buteliukų negalima ir tai daroma ne šiaip sau, o siekiant išvengti mikrobiologinio užterštumo.

Jeigu šešta dozė susidaro, jeigu lieka substancijos, ją galimą ir reikia naudoti, bet dėl skirtingų buteliukų turinio maišymo, yra kategoriškas ne. Kadangi galima mikrobiologinę taršą sukelti ir būtų naudojamas ne pagal gamintojo reikalavimus ir nurodymus“, – tv3.lt aiškina Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos viršininkas Gytis Andriukonis.

REKLAMA

Taip pat G. Andriukonis pažymi, kad būtinai ištraukti šeštąją dozę nėra būtina. Jei buteliuke ištraukus penktas dozes, preparato nelieka šeštajai, buteliuką reikėtų išmesti. Tą patį praneša ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

„Jei vakcinos kiekis, likęs flakone po penktosios dozės ištraukimo, negali užtikrinti visos dozės (0,3 ml), sveikatos priežiūros specialistas turi išmesti flakoną ir jo turinį. Vakcinos negalima pritraukti iš kelių flakonų, kad būtų sudaryta visa dozė“, – rašo SAM spaudos tarnyba.

Reikalingi specialūs švirkštai

Kaip jau minėta, norint, kad vakcinos liktų ir šeštajai dozei, skiepyti reikia specialiais mažais švirkštais. Kaip praneša SAM, naudojant kitus švirkštus, vakcinos gali neužtekti.

REKLAMA

„Remiantis EVA rekomendacijomis, norint iš vieno flakono ištraukti šešias dozes, reikia naudoti mažo neveikos tūrio švirkštus ir (arba) adatas. Mažo neveikos tūrio švirkšto ir adatos derinio neveikos tūris turėtų būti ne didesnis kaip 35 mikrolitrai. Jei naudojami standartiniai švirkštai ir adatos, vakcinos gali nepakakti, kad iš flakono būtų ištraukta šeštoji dozė“, – rašoma SAM pranešime.

SAM taip pat informuoja, kad jau pristatant vakciną į skiepijimo vietas, buvo išsiųsti ir specialūs švirkštai.

„Pristatant antrąją vakcinos siuntą į sveikatos priežiūros įstaigas kartu buvo išsiųsti reikalavimus atitinkantys švirkštai, adatos ir kitos skiepijimui reikalingos priemonės. Todėl vakcinaciją šeštąja doze gydymo įstaigos gali pradėti nedelsiant“, – rašo SAM.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galimai įneš sumaišties

Viena pirmųjų tv3.lt apie galimus sunkumus dar prieš pradedant skiepyti šeštąja doze, užsiminė Santaros klinikų infekcinių ligų centro vadovė Ligita Jančorienė. Gydytoja dar praėjusią savaitę žurnalistams sakė, kad skiepijimas šeštąja doze į sistemą gali įnešti sumaišties.

„Ar nebus, kaip jau matėm per televiziją, kai šešiems pacientams ar aštuoniems suleido po visą tą flakoną, po penkias ar beveik šešias dozes vienu kartu? Tai suprantu, kad painiavos gali būti“, – savo įžvalgomis su tv3.lt praėjusią savaitę dalinosi L. Jančorienė.

Profesorė sakė, kad gamintojai nurodo skiepyti penkias dozes, kad vakcinos tikrai nepritrūktų, o likutis, kuris lieka paėmus penkias dozes, yra skirtas atsargai, jei vakcina netyčia nusilaistytų.

REKLAMA

„Jei jau parašė gamintojas, kad yra skirtos penkios tikros pilnos dozės ir kažkoks praradimas gali būti. Kartais švirkštuką tikrina, spusteli, išsilieja kažkiek vakcinos ir pačioje adatoje, pačiame švirkšte gali likti“, – komentavo L. Jančorienė.

Statistikos departamento duomenimis, Lietuvoje jau suskiepyti 31 524 asmenys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų