REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasibaigus šventėms nupuoštos kalėdinės eglutės nebūtinai turi mėtytis prie konteinerių. Dalį jų kirstinių siūloma atvežti kaip skanėstą ir žaislą žirgams.  Atsisveikinti originaliai ir kartu natūraliai su žaliaskarėmis kasmet po trijų karalių siūlo vis daugiau šalies žirgynų.

Pasibaigus šventėms nupuoštos kalėdinės eglutės nebūtinai turi mėtytis prie konteinerių. Dalį jų kirstinių siūloma atvežti kaip skanėstą ir žaislą žirgams.  Atsisveikinti originaliai ir kartu natūraliai su žaliaskarėmis kasmet po trijų karalių siūlo vis daugiau šalies žirgynų.

REKLAMA

Jei per šventes akis džiuginusios lemutės ir žaisliukai nuo Kalėdų eglutės jau nurinkti, bet žaliaskarės gaila išmesti prie konteinerio. Panevėžietis Marius siūlo sekti jo pavyzdžiu ir nupuoštą medelį atvežti padovanoti žirgams. Čia tokios eglaitės, kėniai ir gyvų spygliuočių šakos labai mėgstamas ristūnų žiemos skanėstas.

„Praėjusiais metais irgi turėjom gyvą eglutę, tai pasodinom miške bet kas mėnesį nuvažiuodavom ji taip ir nepritapo. Girdėjau, kad arkliai minta eglėmis jų šakomis, bet gyvai neesu matęs, tai sužinojau, kad čia yra gražus žirgynas. Tai sakau reikia atvežti“, – sako panevėžietis Marius Liubartas.

REKLAMA
REKLAMA

Į gamtą atsakingai žiūrintis vyras įžvelgia ir daugiau naudos. Ypač karantino metu padės prasiblaškyti ir padaryti gerą darbą. Tam pritaria ir žirgininkai, nors iš pažiūros eglė su savo duriančiais spygliais turėtų atbaidyti žirgus, tačiau iš tiesų taip nėra.

REKLAMA

„Ir jiems šventė atrakcija arkliukams ir pačiam geras darbas. Kaip šeimininkai sakė šitas arklys yra latviškas, bet lietuviškos eglės nevalgo“, – pasakoja M. Liubartas.

„Su didžiausiu malonumu ir sakau ir laukiam visų kas neturi kur padėti kas nori pabūti gryname ore po Kalėdų atvežkite eglutes pas mus. Žirgai jas tikrai ir mėgsta, ir žaidžia, ir valgo“, – teigia Aukštaitijos žirgyno vadovė Lina Šipelienė.

Šakeles, spyglius nuo eglių kamienų žirgainuskabo per savaitę, jei atsibosta su jomis žaidžia, bet praverčia viskas net žievė, kuri pasak žirgininkų pasitarnauja ristūnų dantims.

REKLAMA
REKLAMA

„Jie skanauja, kadangi jų dantys ir visa kramtymo sistema visai kitaip dirba jiems neduria nei eglučių šakutės nei šakos, spygliai“, – kalbėjo L. Šipelienė.

„Žirgas tai judesio gyvūnas jis nuolat turi kažką veikti arba kramsnot arba tampyt ir tai labai geras žaislas. Pastovi įvairovė. Jei dėl dantų tai pas juos jie auga nuolat jie nuolat turi dilti, tai vėlgi toks daiktas pasikasyt dantims“, – kalbėjo Molainių žirgyno savininkė Daiva Zavadskienė.

Žirgų mylėtojai nupuoštas eglutes siūlo kaip smagią atrakciją. O, kad ji nepakenktų gyvūliams ragina gyventojus būti atsakingais ir eglutes dovanoti tik nupuoštas.

„Reiktų, kad jos būtų nupuoštos, nepurkštos neapklijuotos kažkokiais dažais tai tokios netinka. Visokius žaisliukus sidabriukus reiktų iš tikro išrinkti“, – sako D. Zavadskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmosios eglės į žirgynus keliauja net nesulaukusios trijų karalių iškart po naujų. Paprastai kalėdinių eglaičių vežimo bumas tęsiasi iki kovo. Pasak jojikės Aušros žirgai labai mėgsta dėmesį ypač vaikų, o ir žirgynai atviri lankytojams su šeimomis. Tad eglučių dovanojimo akcija labai natūrali.

„Per tris karlius pabaigsim švenčių sezoną ir aišku, kad atvešim žirgams. Labai smagu, kad ir žmonės išlaikytų tą gamtinį ryšį nu vat lietuviai medį mėgsta žirgas žmones, tai kad tas ekologiškas požiūris būtų. Kaip natūraliai jas puošti taip natūraliai atvežti atgal į gamtą, kad jos natūraliai baigtų savo kelionę“, – pasakoja jojikė Aušra Saveraitė.

Bet žirgai laukia ne tik geradarių su eglutėmis, jei prie to paties pavaišinsite juos obuoliais ar kitais vaisiais pradžiuginsite ne vieną ilgakartį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų