REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas rengiasi nuotoliniam darbui, tačiau pasiruošimas užtruks. Seimo vadovės vertinimu, iš namų dirbti parlamentarai galės tik šio mėnesio pabaigoje. Be to, seimūnai ginčijasi, kaip reikės saugotis pašalinių asmenų, kad jie ne tik netrukdytų, bet ir už juos nebalsuotų.

Seimas rengiasi nuotoliniam darbui, tačiau pasiruošimas užtruks. Seimo vadovės vertinimu, iš namų dirbti parlamentarai galės tik šio mėnesio pabaigoje. Be to, seimūnai ginčijasi, kaip reikės saugotis pašalinių asmenų, kad jie ne tik netrukdytų, bet ir už juos nebalsuotų.

REKLAMA

Aiškėja, kad nors ir turi galimybę, ne visi parlamentarai tikrinasi dėl koronaviruso, tad dalis jų piktinasi, kad Seime dirbti ir toliau nėra saugu.

Koronaviruso židiniu tapusiame Seime parlamentarai ir toliau elgiasi taip, lyg nieko nebūtų nutikę. Štai jie nevengia artimų kontaktų, būriuojasi, atstumai tik simboliai.

Šiuo metu tik du parlamentarai – darbietis Viktoras Fiodorovas bei liberalas Romualdas Vaitkus saviizoliacijoje po teigiamų koronaviruso testų.

REKLAMA
REKLAMA

Kiti seimūnai vaikštinėjo po parlamentą ir net ne visi tikrinasi posėdžių išvakarėse dėl koronaviruso, nors jiems specialiai yra paruošti testai Seimo medicinos punkte.

REKLAMA

„Ši kartą aš nesitikrinau, nes nebuvau Vilniuje vakar“, – sakė Seimo pirmininkės pavaduotojas Jurgis Razma.

„Kol kas ne. Nejaučiu simptomų, dėl ko tikrintis?“ – pasakojo valstietis Valius Ąžuolas.

O štai ir konservatoriai Andrius Kupčinskas bei Vytautas Juozapaitis jau Seime, nors dar praėjusios savaitės pradžioje koronaviruso testai jiems buvo teigiami, o pakartotinio testo jie nepasidarė.

„Aš išlaikiau visus terminus, čia esu legaliai su žinia gydytojo“, – teigia Seimo narys, konservatorius Vytautas Juozapaitis.

REKLAMA
REKLAMA

„Po testo atlikimo: 10 dienų. Užvakar bendravau su šeimos gydytoju, besimptomis atvejis“, – kalbėjo konservatorius Andrius Kupčinskas.

Tad darbietei Ievai Kačinskaitei-Urbonienei dirbti vienoje salėje su nesitiriančiais parlamentarais labai neramu.

„Tie, kurie nesitestuoja, neturėtų peržengti Seimo slenksčio. Jei nenori testuotis, tegu neina į darbo vietą. Medikai, pacientai testuojasi, tai elementarus saugumo užtikrinimas“, – sako darbietė Ieva Kačinskaitė-Urbonienė.

Per visą vasarą ir rudenį nesugebėję susitarti dėl nuotolinio darbo, dabar seimūnai paskubomis rengia tokią tvarką. Seimo pirmininkė viliasi, kad šio mėnesio pabaigoje bus priimti ne tik reikalingi statuto pakeitimai, leisiantys posėdžiauti ir balsuoti nuotoliniu būdu, bet ir sukurs reikiamą kompiuterinę infrastruktūrą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Techniniai sprendimai iki gruodžio pabaigos turi būti vietoje ir pereiti prie nuotolini darbo“, – pasakoja Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Seimo pirmininkė prašo parlamentarų atsakingiau žiūrėti į nuotolinį darbą ir pasirūpinti, kad pašaliniai asmenys nešmėžuotų, kaip vakar nutiko per Kultūros komiteto posėdį Petrui Gražuliui.

„Mes negalime absoliučiai visko reglamentuoti, tai Seimo narių atsakomybės klausimas, ar jie dalyvauja nuotoliniuose posėdžiuose vieni ar su savo svečiais, augintiniais, kažkuo kitu. Tikėkimės, taip nedarys“, – teigia V. Čmilytė-Nielsen.

„Ten nieko nepatarinėjo, kažkoks vyriškais gal buvo ten ne pilnai apsirengęs. Net nepastebėjau, paskui tik Tapinas parodė. Iš kokios vietos per transliaciją? Seimo bendrabuty, kadangi nuotolinis posėdis, ne iš Seimo kabineto, o iš bendrabučio. Aš su tuo pačiu kostiumu, net ženkliukas turi matytis. Turėjau būti ir su kelnėmis. Pas mane keli žmonės buvo bute, bet nuogų nebuvo“, – kalbėjo P. Gražulis.

REKLAMA

„Būtų gerai, jei žmonės užtikrintų, kad jų patalpose nėra pašalinių asmenų, pusiau ar visiškai nusirengusių. Tai yra etikos ir padorumo dalykas“, – sako V. Juozapaitis.

Balsuoti Seimo nariai rengiasi pasinaudodami elektroninio parašo kortelėmis, kurias gavo kartu su Seimo nario pažymėjimais. Ši kortelė, įdėta į kompiuterį ar specialų skaitytuvą, turės užtikrinti, kad ne kas nors kitas, o konkretus parlamentaras posėdžiauja ir balsuoja.

„Naudotis bus galimybė mobiliu parašu, „Smart ID“ telefonuose. Turbūt to pakaks“, – pasakoja konservatorius Paulius Saudargas.

Pagal rengiamas statuto pataisas Seimo nariai posėdžiauti nuotoliniu būdu galės tik nepaprastosios, ekstremalios padėties ar karantino metu. Tiesa, nuotoliniai posėdžiai bus negalimi, jei rengiamas uždaras Seimo posėdis, pirmasis naujai išrinkto parlamento posėdis ir per politikų ir įtakingų pareigūnų priesaikas.

REKLAMA

Taip pat nuotoliniu būdu parlamentarai negalės rengti slaptų balsavimų. Naudoti galės nebūtinai kompiuterį, bet ir bet kokį mobilųjį įrenginį – telefoną ar planšetę. Be to, kiekvieno seimūno balsavimo momentas turės būti užfiksuotas foto įranga, kad nekiltų abejonių, jog balsavo pats asmeniškai ir laisva valia. Seimo posėdžiams parlamentarai ketina naudoti „Microsoft Teams" platformą, kurią jau dabar naudoja nuotoliniams komitetų posėdžiams.

Pertvaros buvo iškilusios savaitės pradžioje, tačiau jos pasirodė netinkamos – kol posėdžiauti ir balsuoti bus galima nuotoliniu balsu, bus pastatytos naujos skaidrios sienelės.  Naująsias pertvaras, kurių sąmatos dar neatskleidžia, kanceliarijos darbuotojai žada pastatyti kitos savaitės pradžioje. Tiesa, pertvaros skirs tik eiles, bet ne atskirai kiekvieną parlamentarą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Bus atskirtos tik Seimo narių eilės. Pamatėme, kad norėdami atskirti kiekvieną visiškai apribotume judėjimą. Salė nėra pakankamai erdvi kiekvienam Seimo nariui sukurti atskirą darbo vietą užtvertą iš visų pusių“, – teigia Seimo kanceliarijos atstovė Justė Radzevičiūtė-Laugalienė.

Iš beveik 900 Seimo kanceliarijos darbuotojų, kanceliarija žino tik apie 4, kurie pranešė sergantys koronavirusu ir vienas saviizoliavęsis. Tačiau šie duomenys gali būti netikslūs, mat daugelis darbuotojų dirba nuotoliniu būdu, todėl gali būti, kad tęsia darbus ir neinformuodami apie savo būklę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų