REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Karantino akivaizdoje lietuviai nori švęsti – ieško sodybų Kalėdoms ir Naujiesiems metams. Kaimo turizmo asociacija tikina, kad dar prieš karantiną sodybas užsisakę tautiečiai rezervacijų atšaukti neskuba ir tikisi šventes sutikti linksmai.

Karantino akivaizdoje lietuviai nori švęsti – ieško sodybų Kalėdoms ir Naujiesiems metams. Kaimo turizmo asociacija tikina, kad dar prieš karantiną sodybas užsisakę tautiečiai rezervacijų atšaukti neskuba ir tikisi šventes sutikti linksmai.

REKLAMA

Laikinasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga tvirtina – jei žmonės sugužės į sodybas, švęs susibūrę, po švenčių sulauksime ir trečiosios koronaviruso bangos, ir dar daugiau mirčių. Ekspertai sako, kad ribojimų reikėtų griežtesnių nei galiojantys dabar, o kaimynai latviai ir estai mažesniais atvejų skaičiais gali džiaugtis tik dėl to, kad laiku ėmėsi priemonių. 

Kalėdinį vaišių stalą Klaipėdoje įsikūrusios sodybos savininkai savo klientams ruošia išsinešimui. Skaniausi vyniotiniai, mišrainės ar silkė pataluose šiemet gali nugulti ant kiekvieno lietuvio stalo. Gudrybių verslas priverstas imtis, mat dėl pandemijos negali svečiams organizuoti didelių švenčių.

REKLAMA
REKLAMA

Sodybos savininkė nuogąstauja negalinti priimti rezervacijų, nors žmonės skambina ir teiraujasi, ar yra laisvų vietų ne tik didžiosioms metų šventėms, bet ir gruodžio savaitgaliams.

REKLAMA

„Jie tiesiog nori pabūti, nori pabūti su vaikais, su šeima, nori su vantomis pasivanoti. Mes tiesiog norim pabūti paprastai, daug skambina, būtų daug“, – sako ,,Račkauskų sodybos“ šeimininkė Petrutė Račkauskienė.

Karantino akivaizdoje tautiečiai veržiasi į sodybas, nori pasišildyti pirtelėse, pavalgyti bulvinių blynų, atsipūsti nuo pandemijos. Kai kurie kalbinti gyventojai pasakoja, kad iki karantino turėjo planų šventes sutikti su draugais sodybose, kiti netgi ir dabar neatsisako minčių nuo kelionių į užsienį:

„Vaikai dar žada važiuoti į kalnus, į Šveicariją, ten Vokietijoje uždaryti kurortai, bet Šveicarijoje veiks slidinėjimas, rizikuos.“

REKLAMA
REKLAMA

„Turim tokią vietą, salę, susirenkame visi, susinešame kas ką, šiemet, jei nuims tą karantiną, gal bus galima susirinkti.“

„Mes labai smagiai sutinkame su vaikais, su jaunimu, su proanūkėliais.“

„Dėl pandemijos, tai turbūt teks jau namie švęsti, nesusiburti labai jau artimai su visais. Muzika, šokiai, linksma, alkoholio nėra."

Apie šventėms besiruošiančius tautiečius savo feisbuko profilyje prakalbo ir laikinasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Ministras paviešino kelis žmonių komentarus, kuriuose rašoma, jog valdžiažmogiai nori atimti šventes. Kiti komentaruose aiškina, kad reikia žinoti kur švęsti, pavyzdžiui, atokiau už miesto ribų – sodybose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Veryga perspėja – jei žmonės per šventes bursis į kompanijas, rinksis sodybose, po švenčių sulauksime liūdnos statistikos.

„Tikrai neatmestina, kad po Kalėdų švenčių nepraėjus dviem savaitėms, turėsime jau ne antrąją, o trečiąją koronaviruso bangą, kuri gali virsti į nekontroliuojamus reiškinius“, – pasakoja laikinasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

O kaimo turizmo asociacijos vadovė tikina, kad didžioji dalis sodybų jau yra rezervuotos.

„Kol kas Naujųjų metų ir Kalėdų laikotarpiui atšaukimų dar neturime. Turime daug atšaukimų gruodžio mėnesiui, nes karantinas pratęstas. Bet žmonės dar tikisi, kad Kalėdas galės švęsti kartu“, – teigia Kaimo turizmo asociacijos vadovė Agnė Vaitkuvienė.

REKLAMA

„Kažkas kelias į pogrindį, vyksta slapta vakarėliai. Susidaro įspūdis, kad jei niekas nežinos, kad jie susirinko, tai ir virusas neplis. Atrodo, kad virusas plinta tik tada, kai kažkas pamato“, – kalbėjo A. Veryga.

O kol tautiečiai planuoja kur švęsti didžiausias metų šventes, mokslininkai analizuoja koronaviruso duomenis. Per vakar dieną patvirtinti 1187 nauji koronaviruso atvejai, mirė 19 žmonių.

Į Prezidentūrą susirinkusi Sveikatos ekspertų Taryba pateikė savo skaičiavimus. Pasak mokslininkų, viruso plitimas šalyje yra sulėtėjęs, tačiau tam, kad koronavirusu užsikrėtusiųjų skaičius mažėtų, reikia griežtinti karantino reikalavimus.

REKLAMA

Duomenų mokslininkas Vaidotas Zemlys Balevičius, tikina, kad Nacionalinis visuomenės sveikatos centras pilnai neištiria kone pusės visų užsikrėtimo koronavirusu atvejų.

„Po tuo 50 procentų slypi visi povandeniniai vandenys, kur mes nežinome, iš kur ateina. Numetus tuos 50 procentų neištirtų atvejų, išsiskiria šeiminiai atvejai kažkur apie 20 procentų, kas iš tikrųjų yra dalis iš neištirtų, nes į šeimą tą virusą kažkas turėjo atnešti“, – sako ,,Euromonitor“ duomenų mokslininkas Vaidotas Zemlys-Balevičius.

„Tikrai visiškai netiesa, absoliuti, kad NVSC neištiria visų atvejų 50 procentų. Nepilni 14 procentų neištirtų atvejų. Pačiu gausiausiu laikotarpiu didžiausi skaičiai apie 17 procentų“, – pasakoja epidemiologė Daiva Razmuvienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Maža to, daugelį stebina ir kaimyninių šalių statistika, mat tiek Latvijoje, tiek Estijoje 14 dienų sergamumas 100 tūkstančių gyventojų yra kone trigubai mažesnis nei Lietuvoje. O mirtingumo rodikliai mūsų šalyje yra kone keturis kartus didesni nei Estijoje ir dukart nei Latvijoje.

„Jeigu vėluoji įsivesti karantiną, tai tu turi blogesnę situaciją. Ir tai yra elementarus paaiškinimas. O skirtingose šalyse yra skirtinga sveikatos sistema, skirtingas suvaldymas“, – teigia V. Zemlys-Balevičius

Valstybės kontrolė kritikuoja valdžią dėl koronaviruso valdymo. Naujai paskelbtoje ataskaitoje teigiama, kad net trečdalis Covid-19 valdymo strategijoje numatytų veiksmų buvo pavėluoti: neatnaujinti ekstremaliųjų situacijų planai, pavėluotai peržiūrėti ir pakeisti teisės aktai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų