REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ingrida Šimonytė turės ieškoti keleto naujų kandidatų į ministrus. Taip sako Gitanas Nausėda, tačiau pati būsimoji premjerė aiškina tokių žodžių iš prezidento neišgirdusi, esą Nausėdos abejonės dėl kompetencijos dar nereiškia, kad kandidatai netinkami.

Ingrida Šimonytė turės ieškoti keleto naujų kandidatų į ministrus. Taip sako Gitanas Nausėda, tačiau pati būsimoji premjerė aiškina tokių žodžių iš prezidento neišgirdusi, esą Nausėdos abejonės dėl kompetencijos dar nereiškia, kad kandidatai netinkami.

REKLAMA

Iki šiol daugiausia abejonių prezidentūra išreiškė dėl liberalų kandidatų, visgi jų lyderiai tvirtina pamainos kol kas neieškantys. Nors ir žadėjo, viešai Nausėda jam neįtinkančių pavardžių neįvardija. Politologai šią situaciją vadina keista, esą tai rodo, jog Vyriausybės formavimas ne toks sklandus, kokį abi pusės nori parodyti. Tuo metu šalies vadovo susitikimai su kandidatais tęsiasi – šiandien Nausėda pasikvietė pretendentą į aplinkos ministrus liberalą Simoną Gentvilą.

Nors priesaikos dar nedavė, būsimoji premjerė Ingrida Šimonytė jau važinėja su vairuotoju ir apsauga. Ji šįryt atkeliavo ir į prezidentūrą, jau pasipuošusią Kalėdoms.

REKLAMA
REKLAMA

Šį susitikimą Nausėda anonsavo dar penktadienį, žadėjo atskleisti, kurie iš Šimonytės siūlomų kandidatų jam netinka. Kad netinka, patvirtina ir šiandien.

REKLAMA

„Prezidentas išsakė savo abejonių dėl kelių kandidatūrų į ministrų postus. Buvo sutarta, kad šioms kandidatūroms bus ieškomi kiti asmenys“, – sako Prezidento atstovas Antanas Bubnelis.

Tiesa, Šimonytė aiškina už uždarų durų tokios frazės neišgirdusi.

„Vienas netikslumas įsivėlė, kad nebuvo susitarimų dėl kitų kandidatų ieškojimo, tiesiog išsakytos prezidento pastabos – tiek dėl tų, kurie jau buvo susitikimuose, kai kurios pastabos ir dėl tų, kurie dar nebuvo susitikę“, – pasakoja  paskirtoji premjerė Ingrida Šimonytė.

REKLAMA
REKLAMA

„Prezidentas išsakė savo pastebėjimų dėl kompetencijos, kurios turi turėti šie kandidatai“, – teigia A. Bubnelis.

„Žodis „atmesti“ ir „buvo išsakytos abejonės“ yra skirtingi žodžiai, abejonių galima išsakyti apie bet kurį žmogų“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Ir – nė vienas neatskleidžia, kurie kandidatai, pagal Šimonytės versiją –  kelia abejonių, pagal Nausėdos versiją – turi būti keičiami.

Tačiau penktadienį Nausėda žadėjo, kad pavardes išsakys viešai, o ne tik Šimonytei. Politologai tokiomis svarbiausių valstybės politikų paslaptimis stebisi.

„Nepaisant visų gražių kalbų, kaip reikia staigiai ir greitai formuoti Vyriausybę ir duoti jai žalią šviesą dirbti, nes yra pandemija ir kritinė situacija, mes matome tam tikrus žaidimus. Tokie kačių-pelių žaidimai… Ne laikas jiems“, – sako politologė Rima Urbonaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Terminai nesnaudžia. Duoti priesaiką ir Seime patvirtinti Vyriausybės programą naujieji valdantieji laiko turi iki kito ketvirtadienio. Nausėda susitikimus su visais 14 pretendentų į ministrus baigs tik šios savaitės pabaigoje. Vadinasi, jei Šimonytei prireiktų ieškoti kitų pavardžių, suktis tektų labai greitai. Laisvės partija ir Liberalų sąjūdis tvirtina, kad kol kas pamainos siūlomiems kandidatams neieško.

„Yra signalų visokių, įvairiomis kryptimis. Bet reikia sulaukti galutinės pozicijos, tada mes turėsime sugrįžti į partiją, koaliciją ir turėdami pilną informaciją kalbėtis. Bet dabar kažkokių sprendimų tikrai nepriimame“, – pasakoja Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė.

REKLAMA

Jau anksčiau prezidentūra siuntė signalus, kad abejoja dėl dviejų Laisvės partijos kandidatų – Kasparo Adomaičio, pretenduojančio į susisiekimo ministrus bei teisingumo ministre siekiančios tapti Evelinos Dobrovolskos, esą nežinia, ar jai užtenka autoriteto. Dvejonių dėl kompetencijos bei komandos išgirdo ir Liberalų sąjūdžio kandidatas imtis kultūros reikalų Simonas Kairys. O apie nepartinį Arūną Dulkį, pretenduojantį perimti Verygos vairą, iš esmės prezidentas nepasakė nieko. O tai, žinant praeities susikirtimą, nieko gera irgi nebyloja. Taigi, Nausėdai užkliuvo net 5 iš septynių pas jį jau apsilankiusių kandidatų.

„Išsiskiriančios pozicijos tikrai yra dėl kai kurių kandidatūrų, matyt, ir pakankamai aiškiai išsiskiriančios. Vieni kaip ir bando duoti signalą, kad „ieškokite kitų“, o kiti turi vilties, kad bus įmanoma perkalbėti“, – teigia R. Urbonaitė.

REKLAMA

Rima Urbonaitė mano, kad prezidentas bando išvengti klaidos, kokią padarė pernai vasarą Skvernelio Vyriausybėje leidęs dirbti Jaroslavui Narkevičiui. Todėl, jau gerokai apšilęs kojas šalies vadovas naująją Vyriausybę imasi tvirtinti labai principingai. Tik esą nereikėtų perlenkti lazdos.

„Matote, vienas žmogus gali neturėti autoriteto prezidentui, bet turėti autoritetą kitiems asmenims. Ne tiesiog frazė, kad „pritrūko kompetencijos“. Tokia frazė netinkama, ji turi būti pagrindžiama, kas, anot prezidento, privalu ministrui, kokias jis kompetencijas, gebėjimus, žinias jis privalo turėti ir ko jis neturi“, – kalbėjo R. Urbonaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O jau popiet prie Nausėdos kabineto lūkuriuoja ir dar vienas kandidatas. Šįkart – į aplinkos ministrus, liberalas Simonas Gentvilas.„Prezidento vertinimu, kandidatas yra profesiškai pasiruošęs eiti šias pareigas. Tačiau taip pat labai svarbu, kad jis turi įtikinti tą visuomenės dalį, kuri nėra patenkinta situacija aplinkos apsaugos srityje, kad jis būtų pasirengęs eiti šias pareigas“, – sako A. Bubnelis. 

„Man atrodo, nėra tokių politikų, kurie neneša su savimi skepticizmo“, – pasakoja kandidatas į ministrus Simonas Gentvilas.

Nepasitenkinimo Gentvilas yra sulaukęs, pavyzdžiui, ir dėl siūlytų pataisų, kurios būtų leidusios įmonei „Grigeo Klaipėda“ savo nuotekas valyti mokesčių mokėtojų pinigais. Tačiau Nausėda apie tai Gentvilo esą nekamantinėjo.

REKLAMA

„Nebuvo paliestos šitos kritinės įmonės, labiau klausimai buvo apie valstybės kontrolės mechanizmą“, – teigia S. Gentvilas.

Pasak prezidentūros, Gentvilas aptarė Punios Šilo, Žuvinto rezervato problemas, kalbėjosi apie „žalios“ Lietuvos viziją.

Ar ta vizija ir pati kandidatūra neužstrigs prezidentūroje kaip „žaliasis“ elektrinis paspirtukas jos prieigose, paaiškės jau po poros dienų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų