REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje sergamumas nemažėja, dėl to Aurelijus Veryga pristatė naujus ribojimus. Valdžia žada siūlyti viešose vietose leisti rinktis ne didesnėms nei dviejų žmonių grupėmis. Prekybos centrų darbo laikas nebus ribojamas, tačiau norima uždrausti reklamuoti akcijas ir išpardavimus. Veryga taip tikisi sumažinti kalėdinį žmonių srautą ne tik parduotuvėse, bet ir eglučių įžiebimo šventėse.

Lietuvoje sergamumas nemažėja, dėl to Aurelijus Veryga pristatė naujus ribojimus. Valdžia žada siūlyti viešose vietose leisti rinktis ne didesnėms nei dviejų žmonių grupėmis. Prekybos centrų darbo laikas nebus ribojamas, tačiau norima uždrausti reklamuoti akcijas ir išpardavimus. Veryga taip tikisi sumažinti kalėdinį žmonių srautą ne tik parduotuvėse, bet ir eglučių įžiebimo šventėse.

REKLAMA

Kauniečius, kurie atėjo pažiūrėti pagrindinės miesto eglutės įžiebimo, galima skaičiuoti šimtais. Nors savivaldybė prašė žmonių stebėti renginį per televizoriaus ekraną, smalsuolių tai nesustabdė:

„Nuostabu, kad žmonės nepaklausė Verygos ir atėjo pagaliau į aikštę.“

„Mes čia gyvenam šalia. Ar mums per langą stebėti, ar praeiti, mes neužsibūsim.“

REKLAMA
REKLAMA

Sostinėje žmonių dar daugiau:

„Atstumas, kaukė, dar aš nosį tepu su specialiu tepalu, kad, kuris yra nuo visų virusų.“

„Labai žmonės laikosi to atstumo ir mes atokiau atėjome, čia dabar tik nufotkinti, tai kažkaip saugomės.“

REKLAMA

Visuose savaitgalį nušvitusiuose miestuose, žmonės kartoja, kad dalyvavimas eglutės įžiebime yra tradicija, kurios nevalia sulaužyti net jei ir yra rizika užsikrėsti:

„Nesustabdys niekas, nei COVID-19. Mėgstame švęsti šventes ir esame pozityviai nusiteikę, nebijome mes nieko.“

„Kiekvienais metais yra tradicija ateiti pažiūrėti, kaip yra įžiebta eglutė. Dėl to ir atėjom.“

„Nepaisant visos informacijos, kokia ji bebūtų, vaizdai, nuotraukos, pačių medikų pasisakymai, žmonės nenusiteikę elgtis atsakingai ir renkasi pabūti, pasižiūrėti į eglutės įžiebimus. Eglutė per dieną niekur nedings, ją galima atvažiuoti apžiūrėti kitu metu“, – sako laikinasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, su Veryga sutinka nevisi. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro direktorius Saulius Čaplinskas aiškina, kad žmonės eglutę apžiūrėti gali bet kada su viena sąlyga: jei laikosi visų ribojimų ir rekomendacijų.

„Lauke, kur yra vėjas, jeigu žmones dėvi kaukes, ir jeigu ilgai nebūna šalia vienas kito, nekvėpuoja vienas kitam, neteko matyti tokių duomenų, kad tokiu atveju įvyktų masiški užsikrėtimai“, – pasakoja centro vadovas Saulius Čaplinskas.

Sergamumas Lietuvoje toliau kyla. Per praėjusią savaitę šalyje užfiksuotos 13138 infekcijos, tai beveik tūkstančiu daugiau nei savaitę prieš tai. Sergamumas auga visą lapkritį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl to Vyriausybės COVID-19 valdymo komitetas šiandien pasiūlė įvesti papildomus ribojimus. Planuojama viešose vietose leisti rinktis ne daugiau nei dviems žmonėms. Šis reikalavimas negaliotų tik šeimoms.

Visose viešose vietose, tarp jų ir prie įžiebtų eglių tvarką užtikrina pareigūnai. Per praėjusią savaitę Lietuvoje policija dėl kaukių nedėvėjimo nubaudė beveik 100 piktybinių pažeidėjų.

„Eglutės įžiebimo metu taip. Reikėjo prieiti, priminti. Kiti prieidavo prie eglutės, nusiimdavo kaukę, kad liktų veidas nusifotografuoti. Buvo paprašyta, kad reikia saugotis. Kas atsipalaidavę, kas piktybiniai yra, kad gal dar ir nežino“, – teigia Kauno policijos atstovas Remigijus Stukas.

REKLAMA

Specialūs patikrinimai kaip pirkėjai ir verslas laikosi ribojimų vyko ir parduotuvėse. Per savaitę specialistų komandos atliko 860 patikrinimus, rado 29-is pažeidimus.

Policijai ir apsaugos darbuotojams kasdien tenka susidurti ir su tokiais piktybiniais ir neadekvačiais klientais, kurie parduotuvėse sąmoningai kelia scenas, apsimeta kvailiais ir provokuoja ginčus su apsauginiais, kad jiems temperatūros matuoti nereikia. Nevisai kaukes tinkamai dėvi ir patys apsaugos darbuotojai. Tam, kad žmonių prieš Kalėdas parduotuvėse būtų mažiau, valdžia ruošia dar vieną ribojimą, žada drausti verslui reklamuoti akcijas ir išpardavimus.

„Girdim reklamas, kvietimus. Ir reklamas su konkrečiomis nuolaidomis parduotuvėse. Tik pabaigoje yra pasakoma, kad galite pirkti elektroninėje parduotuvėje. Kviečiama, žmonėms yra reklamuojamos nuolaidos. Tai tikrai nepadeda valdyti situacijos prekybos centruose“, – kalbėjo A. Veryga.

REKLAMA

Tiesa, kaip šis draudimas atrodys dar neaišku. Verslininkai viliasi, kad tai bus tik rekomendacija, nes Kalėdinė spauda ir reklamos jau suplanuotos bei pagamintos ir apmokėtos.

„Greičiausiai tai nebus siūlymas drausti pačias akcijas, nes tai žmonėms reikštų kainų pakėlimą. Greičiausiai tai nebus draudimas neleisti reklamuoti leidiniuose, nes jie jau seniai suplanuoti Kalėdiniam laikotarpiui prieš 2 mėnesius. Mes tikimės, kad tai bus pavasario karantino variantas, kuris pavasarį buvo veiksmingas kuomet buvo rekomendacija“, – sako prekybininkų atstovė Rūta Vainienė.

Veryga COVID-19 valdymo komitete taip pat siūlė ankstinti mokinių žiemos atostogas, taip kaip buvo padaryta rudenį. Tiesa, kokius tikslius sprendimus priims Vyriausybė, kol kas neaišku.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų