REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo pirmadienio 12 šalies savivaldybių įvedamas karantinas. Visgi po sprendimo paskelbimo nebuvo aišku, ar į „raudonojoje“ zonoje esančias savivaldybes galima bus įvažiuoti, ką daryti žmonėms, gyvenantiems rajone, kuriame yra karantinas, o dirbantiems kitame. Aurelijus Veryga ramina – rajonai nebus aklinai uždaryti.

Nuo pirmadienio 12 šalies savivaldybių įvedamas karantinas. Visgi po sprendimo paskelbimo nebuvo aišku, ar į „raudonojoje“ zonoje esančias savivaldybes galima bus įvažiuoti, ką daryti žmonėms, gyvenantiems rajone, kuriame yra karantinas, o dirbantiems kitame. Aurelijus Veryga ramina – rajonai nebus aklinai uždaryti.

REKLAMA

Trečiadienį Vyriausybės ir ministerijų atstovai nedetalizavo, ar bus ribojamas patekimas į 12 savivaldybių, kuriose paskelbtas karantinas. Pavyzdžiui, Raseiniuose, kuriuose jau keletą savaičių įvesti griežti ribojimai, judėjimas nėra sustabdytas, tačiau įvažiuojant į miestą pasitinka policijos pareigūnai.

Animacija, kaip ir kada įvyksta COVID-19 infekcija:

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga tikino, kad įvažiuoti į savivaldybes, kuriose paskelbtas karantinas, nebus draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA

„Aišku, čia nėra tokio lygio galimybė riboti ar reguliuoti, arba ji būtų sudėtinga įsivaizduojama, skirtingai nei kalbant apie valstybes, jei žmonės skrenda lėktuvu, važiuoja, tokį judėjimo apribojimą paprasčiau valdyti ir kontroliuoti“, – „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ kalbėjo A. Veryga.

REKLAMA

Klausimų dėl darbo vienoje savivaldybėje, o gyvenimo kitoje kilo ir per trečiadienio Vyriausybės posėdį.

Savivaldybių asociacijos atstovė pasitikslino, ar karantinas skelbiamas tik Šiaulių rajone, ar ir mieste. Sveikatos apsaugos ministras A. Veryga patikslino, kad karantinas paskelbtas tik rajone.

„Nežiūrint to, kad Šiaulių rajono savivaldybė ir administracija yra mieste?“ – perklausė savivaldybių asociacijos atstovė.

„Maža kas kur yra, mes kalbame apie savivaldybės teritoriją“, – sakė premjeras Saulius Skvernelis.

Pasak jo, klausimas, kur turėtų būti žiedinių savivaldybių administracijos, teks jau kitos kadencijos Vyriausybei.

REKLAMA
REKLAMA

„Kai mes kalbame apie savivaldybes, tai yra žmonių, kurie keliauja, juda tarp savivaldybių. Vienur gyvena, kitur dirba. Ribojimų kažkokių dėl judėjimo gyventojams nėra numatyta. Yra tik transportui tam tikri reikalavimai keliami, kad nebūtų perkrautas viešasis ar tarpmiestinis transportas, kad būtų laikomasi saugumo reikalavimų. Manome, kad to turėtų pakakti“, – ketvirtadienį kalbėjo sveikatos apsaugos ministras.

Jo teigimu, „raudonų“ savivaldybių gyventojams yra nurodyta, jei tai viešasis sektorius, ir rekomenduojama, jei tai privatus verslas, dirbti iš namų. Jei nepavyksta, rekomenduojama taikyti mišrų darbo metodą, kai vieni darbuotojai dirba iš namų, kiti iš biuro, o kas savaitę pamainos keičiasi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai yra priemonės, nepaisant to, kaip žmonės juda, kurios leistų valdyti infekcijos plitimą. Jeigu jų bus laikomasi, tai nukeliavimas į vieną ar kitą savivaldybę neturėtų būti kažkuo ypatingai pavojingas“, – įsitikinęs A. Veryga.

Vyriausybė nusprendė, kad 12 Lietuvos savivaldybių nuo kitos savaitės bus skelbiamas karantinas. Ten bus apribojamas gyventojų būriavimasis, keliavimas, prekybos ir paslaugų vietų darbas, kai kur privalomos apsauginės veido kaukės.

Karantinas bus skelbiamas šiose savivaldybėse: Elektrėnų, Joniškio rajono, Jurbarko rajono, Kelmės rajono, Klaipėdos rajono, Kretingos rajono, Marijampolės, Pasvalio rajono, Plungės rajono, Skuodo rajono, Šiaulių rajono, Švenčionių rajono teritorijose.

REKLAMA

Karantino režimo trukmė – nuo spalio 26 d. 00:00 val. iki lapkričio 9 d. 24:00 val.

Gydytojas pataria, kaip dėvėti kaukę:

Negalima būriuotis

Savivaldybėse, kuriose paskelbtas karantinas, bus ribojamas keliavimo tarpmiestinio ir priemiestinio reguliaraus susisiekimo keleivinio transporto maršrutais intensyvumas – kai išvykstama už savivaldybės teritorijos ribų, keliautojams leidžiama užimti tik sėdimas vietas ne mažesniu kaip 1 metro atstumu.

Asmenys bus įpareigojami viešose vietose būti ne didesnėmis nei 5 asmenų grupėmis, išskyrus šeimos narius, laikytis ne mažesnio kaip 2 metrų atstumo tarp asmenų ar asmenų grupių, vengti tiesioginio fizinio kontakto, laikytis asmens higienos reikalavimų. Apribojamas netaikomas, kai dalyvaujama laidotuvėse.

REKLAMA

Privalomos kaukės

Vyresni nei 6 metų vaikai viešose uždarose erdvėse ir viešajame transporte turi dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones, išskyrus asmenis, kai jie sportuoja, aukšto meistriškumo sporto pratybose ar varžybose dalyvaujančius aukšto meistriškumo sporto ir fizinio aktyvumo specialistus, aukšto meistriškumo sporto ir fizinio aktyvumo instruktorius ir teisėjus, viešojo maitinimo įstaigose sėdint prie stalo ar baro, taip pat paslaugos teikimo metu, kai paslaugos negalima suteikti paslaugos gavėjui būnant su kauke.

Šis reikalavimas netaikomas neįgalumą turintiems asmenims, kurie dėl savo sveikatos būklės kaukių dėvėti negali ar jų dėvėjimas gali pakenkti asmens sveikatos būklei. Šiems asmenims rekomenduojama nešioti veido skydelį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuotolinis darbas

Valstybės ir savivaldybių institucijose, įstaigose, valstybės ir savivaldybių valdomose įmonėse darbas organizuojamas ir klientai aptarnaujami nuotoliniu būdu arba daliniu nuotoliniu būdu ir atvejus, kai atitinkamas funkcijas būtina atlikti darbo vietoje. Privaloma užtikrinti būtinųjų neatidėliotinų funkcijų atlikimą. Privačiam sektoriui rekomenduojama dirbti tokia pat darbo organizavimo forma kaip ir viešajame sektoriuje.

Parduotuvių, kioskų ir kitų prekybos vietų patalpose, teritorijose ir (ar) šalia jų ribojamas pirkėjų ir kitų lankytojų srautas – užtikrinamas ne mažesnis kaip 10 kv. m vienam pirkėjui tenkantis prekybos plotas arba vienu metu aptarnaujamas ne daugiau kaip vienas pirkėjas.

REKLAMA

Paslaugų teikimo vietose ribojamas paslaugų gavėjų ir kitų lankytojų srautas – užtikrinamas ne mažesnis kaip 10 kv. m paslaugos teikimo vietos patalpų plotas, tenkantis vienam paslaugos gavėjui arba kitam lankytojui, arba vienu metu paslaugos teikiamos ne daugiau kaip vienam paslaugos gavėjui.

Kiti apribojimai

Draudžiamas asmens sveikatos priežiūros įstaigų pacientų lankymas, išskyrus terminalinės būklės pacientų, pacientų iki 14 metų ir gimdyvių lankymą.

Draudžiamas gyventojų lankymas visose stacionariose socialinių paslaugų įstaigose, šeimynose, grupinio ir bendruomeninio gyvenimo namuose.

Rekomenduojama riboti vaikų, žmonių su negalia ir pagyvenusių žmonių dienos ir užimtumo centrų veiklą.

REKLAMA

Savivaldybių administracijos privalo užtikrinti vaikų ir žmonių su negalia priežiūrą išimtiniais atvejais įstaigose, jeigu tokia priežiūra neįmanoma namuose.

Rekomenduoti savivaldybių teritorijose veikiančioms religinėms bendruomenėms organizuoti religines apeigas tokiu būdu, kad būtų išvengta susibūrimų, arba susilaikyti nuo religinių apeigų atlikimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų