REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybė trečiadienį paskelbė karantiną 12 šalies savivaldybių. Vieni merai tikėjosi tokio sprendimo iš Vilniaus ir tvirtina, kad tragedijos tame nėra, kiti tikina, kad tokio griežto Vyriausybės sprendimo nesitikėjo.

Vyriausybė trečiadienį paskelbė karantiną 12 šalies savivaldybių. Vieni merai tikėjosi tokio sprendimo iš Vilniaus ir tvirtina, kad tragedijos tame nėra, kiti tikina, kad tokio griežto Vyriausybės sprendimo nesitikėjo.

REKLAMA

Vyriausybė nusprendė, kad 12 Lietuvos savivaldybių nuo kitos savaitės bus skelbiamas karantinas. Ten bus apribojamas gyventojų būriavimasis, keliavimas, prekybos ir paslaugų vietų darbas, kai kur privalomos apsauginės veido kaukės.

Karantinas bus skelbiamas šiose savivaldybėse: Elektrėnų, Joniškio rajono, Jurbarko rajono, Kelmės rajono, Klaipėdos rajono, Kretingos rajono, Marijampolės, Pasvalio rajono, Plungės rajono, Skuodo rajono, Šiaulių rajono, Švenčionių rajono teritorijose.

Karantino režimo trukmė – nuo spalio 26 d. 00:00 val. iki lapkričio 9 d. 24:00 val.

Gydytojas pataria, kaip dėvėti kaukę:

Plungės rajonas

Plungės rajono meras Audrius Klišonis naujienų portalui tv3.lt teigė, kad užsikrėtimų skaičiai jo vadovaujamoje savivaldybėje stipriai padidėję, tad rajono valdžia tikėjosi, kad gali būti įvestas karantinas.

REKLAMA
REKLAMA

„Ta priemonių dalis, kuri ir dabar naudojama, nelabai kuo ir pasipildys. Galbūt daugiau ribojimų prekybos centruose“, – kalbėjo A. Klišonis.

Meras tikino, kad jau konsultavosi su Sveikatos apsaugos ministerija dėl finansavimo gydymo įstaigoms, nes karantino metu galimas didelis sumažėjimas planinių paslaugų.

REKLAMA

„Jei nebus įvedama viena dvyliktoji, situacija gali būti tokia, kokia buvo internetinėje spaudoje aprašyta Kupiškio ligoninėje“, – tvirtino Plungės rajono meras.

A. Klišonio nuomone, tik laiko klausimas, kada rajonų, kurie yra raudonojoje koronaviruso zonoje, ligoninėms pradės trūkti finansinių išteklių.

„Finansinio palaikymo gydymo įstaigoms tikrai reikės. Kitas klausimas, kadangi taikomi vieni ar kiti ribojimai, norėtųsi detalesnio, platesnio komentaro premjero, ar galima tikėtis gauti vienokią ar kitokią paramą verslui. Jeigu yra ribojamos jų veiklos galimybės, gali atsirasti problemų dėl jų tolimesnio likvidumo“, – sakė A. Klišonis.

REKLAMA
REKLAMA

Plungės rajono meras stebėjosi, kad savivaldybės antradienį negavo Vyriausybės sprendimo plano projekto.

„Keista, kai svarstomi klausimai, susiję su savivaldybių viena ar kita veikla, ir mes to projekto neturime. Jis pateikiamas žiniasklaidai, bet ne toms institucijoms, kurios turės tas priemones taikyti. Manau, kad gal ir rinkimai veikia šitą dalyką, bet kovidas, yra rinkimai ar jų nėra, jis vis tiek egzistuoja“, – samprotavo A. Klišonis.

Kretingos rajonas

Kretingos rajono meras Antanas Kalnius naujienų portalui tv3.lt teigė, kad karantino įvedimas buvo „laiko klausimas“.

„Geriau anksčiau nei pavėluotai. Oficialaus rašto nesam gavę kol kas, bet kiek teko susipažinti, tai nieko ten tokio drastiško nėra, kad visiškai paralyžiuotų mūsų gyvenimą“, – kalbėjo A. Kalnius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kretingos rajono meras tvirtino, kad viena savivalda su po karantino lydimais sunkumais viena nesusitvarkys, tad tikisi pagalbos ir iš centrinės valdžios.

„Manau, kad Vyriausybė, kaip ir pirmajame etape, taip ir dabar suras sprendimus, manau, kad savivaldybės neliks paliktos vienos kovoti su šiomis problemomis. <...> Nereikėtų labai panikuoti it normaliai žiūrėti į gyvenimą. Iššūkių, taip, yra, bet susitvarkysime. Iki tol susitvarkėm, tai ir dabar susitvarkysime“, – įsitikinęs A. Kalnius.

Švenčionių rajonas

Švenčionių rajono savivaldybės administracijos direktorė Jovita Rudėnienė sako, kad į karantiną savivaldybėje žiūrima teigiamai. Griežtesnių priemonių mieste reikėjo ir karantinas nebuvo joks siurprizas.

REKLAMA

„Tikrai ne staigmena, matome atvejų augimą. Šį savaitgalį patvirtinta 19 atvejų, jų pasitaiko kiekvieną dieną. Manau, kad karantino tikrai reikėjo. Ekstremalių situacijų komisijos posėdyje irgi kalbame apie apribojimus, kiekvieną kartą juos griežtiname“, – situaciją naujienų portalui tv3.lt komentuoja J. Rudėnienė.

Savivaldybės administracijos direktorė taip pat sako, kad karantinas turėtų padėti suvaldyti esamus protrūkius mieste. Direktorės teigimu, kad protrūkiai būtų suvaldyti, veiksmų miestas ėmėsi dar prieš karantiną.

„Karantiną vertinu teigiamai, nes suvaržymo reikėtų, kad ligos plitimas būtų suvaldytas. Turime didžiulę įmonę, kuria nenorime rizikuoti. Turime atvejų ir ten. Pas mus labai išplito ir ugdymo įstaigose, tačiau ten dar gerai kontroliuojame. Perėjome į nuotolinį mokymą greičiau negu virusas spėjo išplisti. Matydami situaciją, kad net rinkimų dieną dvi apylinkė iškrito į saviizoliaciją, ėmėmės veiksmų, įrengėme mobilų punktą“, – sako J. Rudėnienė.

REKLAMA

Elektrėnų savivaldybė

Elektrėnų savivaldybės administracijos direktorius Gediminas Ratkevičius sako manęs, kad Elektrėnams bus skirtos kokios nors pandemijos valdymo priemonės, tačiau karantino nesitikėjo.

„Labiau tikėjomės, kad bus įvesti apribojimai, kurie labiau varžys elgesį. Karantino nesitikėjau, tačiau apribojimų ir suvaržymų, taip. Tačiau vėlgi, žiūriu į eilutes ir matau, kad ne viskas lygiai taip pat, kaip buvo pavasarį. Matau, kad yra mokomasi iš pavasario klaidų, ne viskas taip griežta, todėl manau, kad su šiomis sąlygomis bus galima susigyventi“, – naujienų portalui tv3.lt komentuoja G. Ratkevičius.

Administracijos direktorius taip pat sako, kad Vyriausybės nutarimas savivaldybėje bus svarstomas ir pritaikomas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Priemonės, kurios yra surašytos, yra reikalingos. Dabar gilinamės į Vyriausybės nutarimo eilutes, organizuosimės darbus, kad būtų kuo labiau apsaugota žmonių sveikata, kad kuo mažiau nukentėtų viešieji interesai, kad nebūtų užkirstas kelias verslui verstis“, – sako G. Ratkevičius.

Joniškio rajonas

Joniškio savivaldybės administracijos direktorė Valė Kulvinskienė sako, kad savivaldybė karantino neišsigando. Priemonių Joniškyje jau buvo imtasi ir anksčiau.

„Turim įsteigę karštąją liniją pas save Joniškyje, registraciją profilaktiniams tyrimams. Turim karščiavimo kabinetą, uždraudėm renginius. Mums nemaišo. Visas priemones esame pasidarę jau anksčiau. Stengiamės valdyti situaciją. Šiandien situacija stabilizuojasi, per dieną po vieną atvejį nustatome. Pas mus plitimas yra iš kitų savivaldybių, asmeninių švenčių, gyventojų susibūrimų. Naujų židinių nėra, yra pavieniai atvejai“, – naujienų portalui tv3.lt sako V. Kulvinskienė.

REKLAMA

Administracijos direktorės teigimu, karantino įsigaliojimas nuo pirmadienio yra kiek per vėlus, tad savivaldybė naujų ribojimų imsis ir rytoj. Nuo rytojaus savivaldybės mokiniai ir darželinukai mokysis nuotoliniu būdu.

„Nuo pirmadienio laikas mums net ir per vėlus kai kurioms priemonėms. Daugybę dalykų esame pasidarę iki tol. Nuo rytojaus vykdom nuotolinį mokymą mokyklose ir darželiuose“, – teigia V. Kulvinskienė.

Kelmės rajonas

Laikinasis Kelmės meras Egidijus Ūksas sako, kad karantinas Kelmės savivaldybėje kortų taip pat nesumaišo. To reikėjo tikėtis, o priemonių taip pat buvo imtasi ir anksčiau.

„Pagal sergamumo lygį 100 tūkst., faktas, buvo kalbama jau dvi savaites, kad rodiklis viršytas. Tai, kad tas 12 savivaldybių įtraukė į sąrašą, pagal statistiką, nėra nieko nuostabaus. Visos priemonės, kurias apima karantinas, jau buvo taikytos nuo rugsėjo pabaigos. Gavome tik tą statusą, visas priemones, ribojimus taikėme. Mokyklos nuotoliniu būdu mokosi nuo praėjusios savaitės, tai ypatingų pakeitimų nebus“, – naujienų portalui tv3.lt komentavo E. Ūksas.

REKLAMA

Marijampolė

Marijampolės meras Povilas Isoda teigia, kad tokio Vyriausybės sprendimo tikėjosi.

„Po paskutinės savaitės, kada tų atvejų pasipylė tiek daug, tai jau ir tikėjomės, kad gali būti karantinas ir pateksime tarp sudėtingesnių savivaldybių“, – sakė P. Isoda.

Marijampolės mero manymu, apribojimų tikrai reikėjo.

„Manau, kad kai ką apriboti reikėjo. Kiek tų apribojimų bus matysime dokumentuose, nes kol kas jų dar nėra“, – teigė P. Isoda.

Tačiau meras norėtų, kad daugumą sprendimų Vyriausybė leistų priimti jiems patiems.

„Norėtųsi, kad sprendimų priėmimą individualizuotų, kad galėtume patys vienas ar kitas paslaugas apriboti, kažko neapriboti pagal aktualijas, pagal tai, kaip matome savivaldybėje kur ir iš ko tas židinys atsirado.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Geriau daug ką nustatyti vietoje, negu iš centro. Tai labiau norėtume savarankiškumo, o ne bendrų apribojimų, bet sąlygas tikrai reikia griežtinti“, – teigė Marijampolės meras.

Toks sprendimas, jo nuomone, būtų tinkamesnis siekiant, kad nenukentėtų gyventojai.

„Tik norisi, kad nenukentėtų žmonėms paslaugos, švietimas, sveikatos apsauga, na, ir visi verslai. Kad nebūtų daug nukentėjusių, tiek kiek buvo pavasarį“, – sakė P. Isoda.

Pasvalio rajonas

Pasvalio rajono savivaldybės meras Gintautas Gegužinskas sakė, kad tokio sprendimo nesitikėjo, tačiau sutinka, kad to reikia.

„Nelabai tikėjomės, kad taip gali nutikti, bet jei vyriausybė jau priima tokius sprendimus, reiškia tai normalu ir taip turi būti. Nors iš kitos pusės, mūsų židinys vienas yra lokalizuotas nemažas, nuo kurio yra atšakos, bet daugiau mažiau kontaktai aiškūs. Bet truputį sustoti gal visai ir nieko“, – teigė Pasvalio meras.

REKLAMA

Jo manymu toks sprendimas priimtas, nes savivaldybė atitiko Vyriausybės kriterijus.

„Pas mus dabar yra 28 sergantys, o savivaldybėje yra 25 tūkstančiai gyventojų. Na, pagal parametrus, kai gyventojų skaičius nėra labai didelis, tai taip ir gaunasi, kad virš 100 atvejų 100 tūkst. gyventojų. Bet vis tiek turi būti kažkokie tai kriterijai ir jei pagal kriterijus atitinkame, tai jau nieko nepadaryti“, – sakė G. Gegužinskas.

Kitaip nei Marijampolės meras, Pasvalio meras mano, kad ribojimus Vyriausybė turėtų visiems skirti bendrus.

„Manau, kad kriterijai turi būti nustatyti valstybės mastu, o tarp Vyriausybės ir savivaldybių turi būti bendradarbiavimas ir bendravimas, nes gyventojai yra visos Lietuvos nesvarbu, ar jie gyvena Pasvalyje ar Vilniuje. Visais reikia rūpintis vienodai“, – sakė G. Gegužinskas.

REKLAMA

Klaipėdos rajonas

Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas teigė, kad jo administracija įtarė, kad Vyriausybė savivaldybėje gali įvesti karantiną, nes Klaipėdos rajone fiksuojama nemažai atvejų. Meras išlieka ramus ir tikina, kad tragedijos karantino paskelbime nemato.

„Mes esame priemiestinė zona, daug žmonių dirba Klaipėdoje, tai tas žmonių judėjimas duoda savo. <...> Mes nepanikuojame dėl to. Labai daug kas nesikeičia, išlieka galimybė dirbti toliau. Kol kas nematome didelės bėdos“, – komentavo B. Markauskas.

Jurbarko rajonas

Jurbarko savivaldybės administracijos direktorius Raimundas Bastys sako, kad karantinas miesto taip pat nenustebino.

„Iš esmės, karantinas jau įprastas reikalas. Nors vasarą karantino nebuvo, bet pavasarį tai buvo naujiena. Šiandieniniai ribojimai jau yra įprasti. Jau žinome, kaip juos organizuoti ir vykdyti. Pagal statistinius rodiklius matome, kad priartėjome prie pavojingos ribos“, – naujienų portalui tv3.lt sako R. Bastys.

REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, ar Jurbarkas neplanuoja taip pat kaip Joniškio savivaldybė ugdymo procesą į nuotolinį mokymą perkelti dar prieš karantiną, savivaldybės administracijos direktorius sako, kad toks klausimas savivaldybėje yra keliamas.

„Šiai dienai tai svarstome, bet tokio sprendimo nepriėmėme. Viena gimnazija ir dabar dirba nuotoliniu būdu, tačiau dėl kitų priežasčių. Truputį suvėlavo remontas. Nuo rugsėjo su šia gimnazija taip dirbame. Turime patirtį iš pavasario, dirbame dabar, tad prie nuotolinio mokymo pereisime be problemų. To dar nesvarstėme, bet toks klausimas yra“, – situaciją komentuoja R. Bastys.

Skuodo rajonas

Skuodo rajono savivaldybės meras Petras Pušinskas teigia, kad jie tokio sprendimo tikėjosi.

„To reikėjo tikėtis pagal susirgimų skaičių. Tik, žinoma, visos priemonės, kurių pagal Vyriausybės nutarimą turėsime imtis, dar neaiškios“, – sakė P. Pušinskas. Skuodo mero manymu, savivaldybė ribojimus turėtų priimti vietoje.

„Savivaldybėje, vietoje, situacija yra geriau žinoma ir manau, kad visus sprendimus reikėtų priimti taip pat vietoje“, – teigė P. Pušinskas.

Animacija, kaip ir kada įvyksta COVID-19 infekcija:

Negalima būriuotis

Savivaldybėse, kuriose paskelbtas karantinas, bus ribojamas keliavimo tarpmiestinio ir priemiestinio reguliaraus susisiekimo keleivinio transporto maršrutais intensyvumas – kai išvykstama už savivaldybės teritorijos ribų, keliautojams leidžiama užimti tik sėdimas vietas ne mažesniu kaip 1 metro atstumu.

REKLAMA

Asmenys bus įpareigojami viešose vietose būti ne didesnėmis nei 5 asmenų grupėmis, išskyrus šeimos narius, laikytis ne mažesnio kaip 2 metrų atstumo tarp asmenų ar asmenų grupių, vengti tiesioginio fizinio kontakto, laikytis asmens higienos reikalavimų. Apribojamas netaikomas, kai dalyvaujama laidotuvėse.

Privalomos kaukės

Vyresni nei 6 metų vaikai viešose uždarose erdvėse ir viešajame transporte turi dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones, išskyrus asmenis, kai jie sportuoja, aukšto meistriškumo sporto pratybose ar varžybose dalyvaujančius aukšto meistriškumo sporto ir fizinio aktyvumo specialistus, aukšto meistriškumo sporto ir fizinio aktyvumo instruktorius ir teisėjus, viešojo maitinimo įstaigose sėdint prie stalo ar baro, taip pat paslaugos teikimo metu, kai paslaugos negalima suteikti paslaugos gavėjui būnant su kauke.

Šis reikalavimas netaikomas neįgalumą turintiems asmenims, kurie dėl savo sveikatos būklės kaukių dėvėti negali ar jų dėvėjimas gali pakenkti asmens sveikatos būklei. Šiems asmenims rekomenduojama nešioti veido skydelį.

Nuotolinis darbas

Valstybės ir savivaldybių institucijose, įstaigose, valstybės ir savivaldybių valdomose įmonėse darbas organizuojamas ir klientai aptarnaujami nuotoliniu būdu arba daliniu nuotoliniu būdu ir atvejus, kai atitinkamas funkcijas būtina atlikti darbo vietoje. Privaloma užtikrinti būtinųjų neatidėliotinų funkcijų atlikimą. Privačiam sektoriui rekomenduojama dirbti tokia pat darbo organizavimo forma kaip ir viešajame sektoriuje.

REKLAMA

Parduotuvių, kioskų ir kitų prekybos vietų patalpose, teritorijose ir (ar) šalia jų ribojamas pirkėjų ir kitų lankytojų srautas – užtikrinamas ne mažesnis kaip 10 kv. m vienam pirkėjui tenkantis prekybos plotas arba vienu metu aptarnaujamas ne daugiau kaip vienas pirkėjas.

Paslaugų teikimo vietose ribojamas paslaugų gavėjų ir kitų lankytojų srautas – užtikrinamas ne mažesnis kaip 10 kv. m paslaugos teikimo vietos patalpų plotas, tenkantis vienam paslaugos gavėjui arba kitam lankytojui, arba vienu metu paslaugos teikiamos ne daugiau kaip vienam paslaugos gavėjui.

Kiti apribojimai

Draudžiamas asmens sveikatos priežiūros įstaigų pacientų lankymas, išskyrus terminalinės būklės pacientų, pacientų iki 14 metų ir gimdyvių lankymą.

Draudžiamas gyventojų lankymas visose stacionariose socialinių paslaugų įstaigose, šeimynose, grupinio ir bendruomeninio gyvenimo namuose.

Rekomenduojama riboti vaikų, žmonių su negalia ir pagyvenusių žmonių dienos ir užimtumo centrų veiklą.

Savivaldybių administracijos privalo užtikrinti vaikų ir žmonių su negalia priežiūrą išimtiniais atvejais įstaigose, jeigu tokia priežiūra neįmanoma namuose.

Rekomenduoti savivaldybių teritorijose veikiančioms religinėms bendruomenėms organizuoti religines apeigas tokiu būdu, kad būtų išvengta susibūrimų, arba susilaikyti nuo religinių apeigų atlikimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų