REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybei apsisprendus, kad po moksleivių rudens atostogų kitą savaitę ugdymo procesas vyks nuotoliniu būdu, tėvų ir mokyklų atstovai į šią rekomendaciją žiūri gana palankiai, tačiau mato ir spragų. 

Vyriausybei apsisprendus, kad po moksleivių rudens atostogų kitą savaitę ugdymo procesas vyks nuotoliniu būdu, tėvų ir mokyklų atstovai į šią rekomendaciją žiūri gana palankiai, tačiau mato ir spragų. 

REKLAMA

Vyriausybės posėdyje buvo nuspręsta teikti rekomendaciją šalies mokykloms pratęsti kitą savaitę prasidedančias rudens atostogas dirbant iš namų. Moksleivių rudens atostogos prasideda spalio 26 d. ir tęsiasi iki lapkričio 3 d. Šiuo metu numatoma, kad moksleiviai į mokykla grįžti galės lapkričio 9 d.

Pradinių klasių mokiniai po savaitės trukmės atostogų grįš į mokyklas, jiems nuotolinis mokymas netaikomas, išskyrus savivaldybes, kuriose paskelbtas karantinas, arba tose mokyklose taikomas infekcijos plitimą ribojantis režimas.

„Pasirinktas toks sprendimas, kad ugdymo sistema nesutriktų. Dėl papildomai pratęstų atostogų mokykloms tektų keisti ugdymo planus, be to, suprantame mokinių, ypač abiturientų, norą nestabdyti mokymosi proceso, rengtis brandos egzaminams.

REKLAMA
REKLAMA

Mūsų svarbiausias tikslas yra rūpintis vaikų, mokytojų, kitų mokyklos darbuotojų saugumu, ir kartu – mokinių ugdymu. Mokyklos jau sėkmingai taiko nuotolinį mokymą, todėl nekontaktinis ugdymas gali toliau vykti, nebūtina dar papildomai pratęsti rudens atostogas“, – sprendimą komentuoja švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius.

REKLAMA

Tėvų forumas vertina dvejopai

Lietuvos tėvų forumo tarybos pirmininkas Darius Trečiakauskas tv3.lt aiškina, jog tokie sprendimai, jo nuomone, yra priimami „chaotiškai“, o tėvų bendruomenė kol kas neranda bendro sutarimo šiuo klausimu.

„Labai skirtingai tėvai vertina. Yra tėvų, skirtingai žiūrinčių į šią pandemiją. Vieni tėvai yra smarkiai prigąsdinti, tai jie ko gero vertina teigiamai. O kiti tėvai, kurie rūpinasi savo vaikais ir vaikų išsilavinimu vertina neigiamai“, – teigia D. Trečiakauskas.

Jis sako, kad galbūt Lietuvai vertėtų pažiūrėti į savo kaimynes, tokias kaip Latvija, Švedija ar Danija, ir įkvėpimo semtis būtent iš jų, o ne iš valstybių, kur nuolat įvedami vis griežtesni ribojimai.

REKLAMA
REKLAMA

„Jos moksleivių iš mokyklų nepaėmė. Žinome, kad pas juos nei tų kaukių yra, nei tokių ribojimų, uždarymų valstybės, o susirgimų skaičius mažesnis nei pas mus Lietuvoje. {...}

Klausimų šiandien turime daugiau nei atsakymų. Valstybiniu požiūriu nematome realios situacijos analizės. Mes matome tik daug gąsdinimų, nerimo ženklų ir chaotiškų veiksmų, bet nėra nuoseklios strategijos.

Reikia, kad ta diskusija būtų apie tai, kaip rasti geriausią sprendimą, o ne apie tai, kaip valdžiai geriausia įsisavinti šimtus milijonų pinigų“, – situaciją komentuoja Lietuvos tėvų forumo tarybos pirmininkas.

Mokyklų atstovai įžvelgia daugiau pliusų nei minusų

Lietuvos mokyklų vadovų asociacijos (LMVA) prezidentas, KTU inžinerijos licėjaus direktorius Dainius Žvirdauskas turi kiek kitokią nuomonę – jo teigimu, šis sprendimas yra apgalvotas ir labai logiškas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes apie tai daug diskutavome ir vertinu tai pozityviai. Buvo svarstomos atostogos, jų prailginimas. Su mokyklų vadovais pasitarę nemanėme, kad taip būtų geriau. Jeigu būtų atostogų prailginimas su visišku karantinu, tada galbūt epidemiologine prasme būtų gerai. Dabar mes nežinome ką po tų dviejų savaičių atostogų mokiniai parsineš į mokyklą.

Sprendimas pereiti prie savaitės nuotolinio, kad gautųsi 14 dienų izoliacijos laikotarpis, būtų racionalus sprendimas“.

Jis teigia, kad mokyklos jau turėjo laiko pasirengti nuotoliniam ugdymui ir svarsto, kad dabar, net ir esant reikalui jį vykdyti kiek ilgiau, rezultatas būtų kitoks nei prieš pusę metų.

REKLAMA

„Manau, mes pavasarį daug išmokome. Šiuo metu dalis mokyklų jau derino kontaktinį su nuotoliniu, prisitaikant prie savo struktūros ir galimybių.

Manau, kad dabar nuotolinis mokymas bus daug geresnis nei pavasarį“, – teigia LMVA prezidentas D. Žvirdauskas.

Jam pritaria ir Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDP) pirmininkas Andrius Navickas. Jo nuomone, šioje situacijoje tai vienintelis realus pasirinkimas.

„Nėra išeities ir turbūt reikia imtis tų priemonių. Saugumas ir sveikata yra svarbiausia.

Aišku, kad niekas nenori to nuotolinio mokymo, nes mokymas bendraujant yra žymiai efektyvesnis. Tos pamokos, kurias mokytojai išmoko pernai, leidžia gana lengvai bet kuriuo metu persijungti.

Aišku, kai kur priemonių ir skaitmeninės medžiagos trūksta, tokioms pamokos žymiai daugiau laiko reikia. Bet iš esmės mokytojai tai įgyvendina“, – tv3.lt sako LŠDP pirmininkas A. Navickas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų