REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šalyje koronaviruso atvejų skaičius pasiekė 311, o ilgai sklandę gandai dėl karantino po rinkimų – bent iš dalies pildosi. Karantinas nuo pirmadienio skelbiamas 12-oje savivaldybių, Raseiniuose pratęsiamas dar savaitei. Šiose savivaldybėse įsigalioja viešojo transporto ribojimai, draudimai buriuotis, valstybinės įstaigos dirbs nuotoliniu būdu, lankyti suaugusius pacientus ligoninėse bus draudžiama.

Šalyje koronaviruso atvejų skaičius pasiekė 311, o ilgai sklandę gandai dėl karantino po rinkimų – bent iš dalies pildosi. Karantinas nuo pirmadienio skelbiamas 12-oje savivaldybių, Raseiniuose pratęsiamas dar savaitei. Šiose savivaldybėse įsigalioja viešojo transporto ribojimai, draudimai buriuotis, valstybinės įstaigos dirbs nuotoliniu būdu, lankyti suaugusius pacientus ligoninėse bus draudžiama.

REKLAMA

Nors sostinėje ir Kauno rajone sergamumas vienas didžiausių, karantino šios savivaldybės išvengė. Net jei karantinas savivaldybėje nebus įvestas, gyvenimas keisis. Į kavinę, barą, klubą patekti galėsite tik užsiregistravę, o tokių įstaigų darbo laikas trumpinamas.

„Tiems, kurie pasigedę labai buvo draudimų, ribojimų yra žinia, kad atitinkami ribojimai, draudimai vėl įvedami. Kai kuriose savivaldybės situacija tampa sudėtinga, šiandien buvo priimti sprendimai“, – sako Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmą kartą naujų COVID-19 atvejų skaičius viršijo 300-us. Per vakar laboratorijos aptiko 311-a infekcijų. Dėl augančių sergamumo rodiklių Vyriausybė visas Lietuvos savivaldybes dalija į tris zonas: mažiausio sergamumo žalią, vidutinio geltoną ir didžiausio sergamumo raudoną.

REKLAMA

Būtent raudonose savivaldybėse, įvedamas karantinas. Šalia Raseinių rajono atsiranda, Elektrėnų, Joniškio rajono, Jurbarko rajono, Kelmės rajono, Klaipėdos rajono, Kretingos rajono, Pasvalio rajono, Plungės rajono, Skuodo rajono, Šiaulių rajono, Švenčionių rajono, Marijampolės savivaldybės.

„Žmonės bijo, kad nebūtų padaryta taip griežtai kaip buvo iki šiol, tai tikrai tų nuogąstavimų daug, klausimų daug. Turim negrįžti į tą pradinį variantą taip visiškai uždaryti visko negalim, nes tikrai tas kelia papildomas problemas“, – pasakoja Marijampolės meras Povilas Isoda.

REKLAMA
REKLAMA

Žalioje zonoje, papildomų privalomų ribojimų nebus įvesta. Geltona zona tik perspėjimas, kad į ją patekusi savivaldybė artėja prie prastos situacijos.

Raseiniuose karantinas jau galioja, kitose 12-oje savivaldybių rėžimas bus įvestas iškart po rinkimų – nuo pirmadienio –  ir galios iki lapkričio 9 dienos 24 valandos. Štai, ką mano Marijampolės gyventojai:

„Jeigu jau blogėja reikia įvesti, kito kelio nėra.“

„Aš prieš visus šitus ribojimus. Aš manau, kad nelabai reikalingi.“

„Gal ir neblogai, nes žmonės labai būriuojasi. Nežiūri, kad būtų atstumai vienas nuo kito.“

Ten kur galios karantinas viešasis transportas bus apribotas. Autobusu važiuojant už savivaldybės ribų bus leidžiama užimti tik sėdimas vietas ne mažesniu kaip 1 metro atstumu. Viešose vietose bus draudžiama buriuotis didesnėmis nei 5-ių asmenų grupėmis. Ši taisyklė netaikoma šeimoms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valstybės ir savivaldybių institucijose darbas, jei įmanoma, vyks tik nuotoliniu būdu. Parduotuvėse ir kitose paslaugų teikimo vietose pagal plotą bus ribojamas pirkėjų, klientų srautas. Lankyti vyresnius nei 14 metų sergančius artimuosius ligoninėse karantino metu bus uždrausta, nebent jų būklė labai sunki.

Net jei savivaldybėje nebus paskelbto karantino, nuo pirmadienio įsigalios naujų taisyklių. Ribojimų visoje Lietuvoje sulauks ir barai, restoranai, klubai. Jie turės užsidaryti vidurnaktį, o jų lankytojai privalės būti registruojami, siekiant sulėtinti koronaviruso plitimą. Tačiau Vilniaus naktinis aljansas dėl naujų ribojimų jau svarsto kreiptis į teismą ir aiškina, kad ribojimai – netikėti.

REKLAMA

„Matome rizikas ir pavojus dėl tų vietų, kada yra vartojamas alkoholis. Pasilinksminimas vyksta nesilaikant, neįmanoma užtikrinti tų saugumo reikalavimų, dėl to pagal sveikatos ministerijos teikimą, toks sprendimas ir buvo priimtas. Pasistenkim susitvarkyti, viskas priklauso tik tai nuo mūsų pačių, įvežtinių atvejų mes neturim tiek, kad sakytume, kad kažkas veža mums tą virusą, jis plinta šalies viduje“, – teigia S. Skvernelis.

Tarp 13-os savivaldybių, kuriose dieną po rinkimų galios karantinas, nėra tokių miestų kaip Šiauliai, Vilnius, Kauno rajono. Pasvalio rajone, kur 100-ui tūkstančių gyventojų per dvi savaites tenka 83 susirgimai, karantinas įvedamas, o Vilniaus mieste, kur šis rodiklis siekia 112, ne. Karantino išvengė ir Šiaulių miestas, nors jis pagal nustatytų atvejų skaičių Lietuvoje 7-oje vietoje.

REKLAMA

„Kriterijai, kuriuos rekomenduoja Europos komisija, jie yra ir įvesti. Tai yra ne vienas kriterijus“, – kalbėjo S. Skvernelis.

„Jūs žiūrit dabar vieną skaičių, jūs žiūrit sergamumo rodiklį ir nežiūrit procento, kiek yra nustatomų teigiamų vadinamų testų, kiek iš 100-o tiriamųjų yra nustatomi kaip teigiami. Tai nėra mūsų išsigalvojimas. Tokius 2 rekomendavimus yra rekomendavusi Europos Komisija“, – sako sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Pastabų savivaldybių atstovai turi ir daugiau. Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis situaciją, kai Šiaulių rajone buvo įvestas karantinas, o mieste ne, laiko keista.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai kelia tam tikrų praktinių problemų iš esmės, bet sakykime logikos mes nebūtinai turime ieškoti ir surasti. Tikėtina, kad jeigu miestas yra geltonas, o žiedinė savivaldybė raudona, tai miestas ir gi greitai bus raudonas, ir tenai ir gi bus tas karantinas“, – pasakoja savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis.

Padėtį Lietuvoje labiausiai aštrina neatsekami COVID-19 atvejai. Epidemiologai aiškina, kad tam, jog situacija būtų valdoma, neatsekamų atvejų negali būti daugiau kaip 20 procentų. Per vakar jų būta trečdalis – Beveik 100-as atvejų..

„Jeigu nuo kalno riedam, o riedam stipriai nuo kalno, tai tą stabdį reikia spausti tiek stipriai, kad mes tą automobilį suvaldytumėm, taip su pandemija, taip su SARS-2 koronavirusu, jeigu esamų priemonių neužtenka“, – teigia gydytojas Vytautas Usonis.

Vyriausybė raudonų savivaldybių, kuriose įvedamas karantinas, sąrašą žada peržiūrėti kiekvieną savaitę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų