REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Koronavirusas įsisuko aplink valstybės vadovus. COVID-19 infekciją pasigavęs Raseinių meras Andrius Bautronis praėjusį sekmadienį leido su premjeru Sauliumi Skverneliu ir prezidentu Gitanu Nausėda. Valstybės vadovai suskubo darytis COVID-19 testų.

Koronavirusas įsisuko aplink valstybės vadovus. COVID-19 infekciją pasigavęs Raseinių meras Andrius Bautronis praėjusį sekmadienį leido su premjeru Sauliumi Skverneliu ir prezidentu Gitanu Nausėda. Valstybės vadovai suskubo darytis COVID-19 testų.

REKLAMA

Į memorialo Lietuvos partizanams atidengimo ceremoniją renkasi būrys garbingų svečių. Šalia koronavirusu susirgusio Raseinių mero Andriaus Bautronio žingsniuoja prezidentas Gitanas Nausėda. Abu politikai sėda į pirmąją renginio dalyvių eilę, kur jiems draugiją palaiko ir premjeras Saulius Skvernelis, profesorius Vytautas Landsbergis, kultūros bei krašto apsaugos ministrai.

O miesto meras be apsauginių pirštinių premjerui Sauliui Skverneliui įduoda kastuvą ąžuoliukui sodinti. Vienintelės naudojamos apsaugos priemonės – medicininės kaukės. 

REKLAMA
REKLAMA

Taip ši kompanija laiką leido sekmadienį Kryžkalnyje, o apie jam diagnozuotą COVID-19 meras Bautronis pranešė tik šiandien.

Saulius Skvernelis sužinojęs, kad bendravo su galimai sekmadienį jau sirgusiu politiku, puolė atšaukinėti renginius ir keisti planus.

REKLAMA

„Nuspręsta atlikti koronaviruso testą. Iš pradžių buvo svarstymų, kad galbūt pirmadienį, bet buvo priimtas sprendimas, kad delsti nereikėtų ir tas testas buvo atliktas premjerui ir atsakymas yra neigiamas. Pirmadienį testas bus dar atliktas dar keliems premjero komandos nariams, kurie kartu buvo“, – sako jo atstovas Tomas Beržinskas.

Lygiai taip pat pasielgė ir prezidentas Gitanas Nausėda.

„Prezidentui, pirmajai poniai ir keliems Prezidentūros darbuotojams buvo atliktas koronaviruso testas ir jo rezultatai yra neigiami. <…> Prezidentas, pirmoji ponia ir kiti Prezidentūros darbuotojai laikėsi saugumo priemonių, dėvėjo kaukes, jie informavo, kad jokių saugumo priemonių laikytis nebereikia“, – pasakoja prezidento atstovas Antanas Bubnelis.

REKLAMA
REKLAMA

Raseinių meras Andrius Bautronis nematė reikalo saviizoliuotis, nes šventai tikėjo, kad kontaktų su sergančiaisiais jam pavyko išvengti.

„Visuomenės sveikatos centras informavo, kad aš neturėjau artimo sąlyčio su infekuotais, su užsikrėtusius asmeniu, neturėjau artimo kontakto. Man nebuvo paskirta saviizoliacija, man jo nereikėjo“, – teigia Raseinių meras Andrius Bautronis.

Visuomenės sveikatos atstovai situaciją Kryžkalnyje vadina pavyzdžiu, kaip nereikia organizuoti renginių.

„Nemažas svečių dalyvių kiekis nedėvėjo kaukių. Susisiekus su organizatoriais paaiškėjo, kad renginyje dalyvavo iki 1500 žmonių. Jie nebuvo registruoti, todėl epidemiologai negali susisiekti su asmenimis, kurie dalyvavo renginyje. Visus asmenis kviečiame registruotis karštąja koronalinija“, – kalbėjo visuomenės sveikatos centro atstovė Rolanda Lingienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, su naujienų portalu tv3.lt susisiekę renginio organizatoriai patikslino, jog registracija į renginį buvo vykdoma. Internetinės registracijos metu užsiregistravo 400 asmenų. Užsiregistravusių žiūrovų sąrašas NVSC pateiktas penktadienio vakarą.

Raseiniuose padėtį apsunkina, ne tik serganti vietos valdžia. Per vakar Lietuvoje buvo nustatyta dar 114 naujų Covid-19 atvejų. Antra diena iš eilės naujų infekcijų daugiau nei 100. Raseiniuose buvo fiksuoti 24 nauji atvejai, miesto valdžia šiandien sprendė, ar reikia kreiptis į Vyriausybę, kad ši paskelbtų Raseiniuose karantiną. Čia nuomonės išsiskyrė. Vietos meras įsitikinęs, kad karantino rajone reikia.

REKLAMA

„Kad ir labai griežti reikalavimai karantino, bet jie gal dar labiau stabdytų plitimą mūsų Raseinių rajone“, – sako A. Bautronis.

Tačiau planai kreiptis į Vyriausybę dėl karantino buvo atidėti. Vietoj to vietos valdžia nusprendė palaukti ir nurodė gyventojams nesuburiuoti ir visur dėvėti apsaugines kaukes.

„Paprasčiausiai buvo priimtas toks sprendimas dar kažkiek tai palaukti, pasižiūrėti kokie bus rezultatai ir po to kreiptis, nes vargu, ar šeštadienį, sekmadienį, kas būtų ir sureagavęs“, – pasakoja savivaldybės administracijos direktoriaus Edmundas Jonyla.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga akcentuoja, kad šiuo metu negalima prarasti budrumo ir beda pirštu į kitus masinius renginius. Mat, Vilnius intensyviai ruošiasi Kultūros naktims, 88-iems renginiams, kuriuose pramogaus tūkstančiai sostinės gyventojų ir svečių.

REKLAMA

„Jeigu neįmanoma žmonių ten suregistruoti, jeigu neįmanoma reguliuoti srautų, gali būti tokiuose plačiuose renginiuose ir kamerinių renginių, kur žmones galima tikrai ir susodinti ir laikytis atstumo. Neverta visko atšaukinėti, bet tokias šventes savivaldybės reiktų pamastyti dėl jų prasmės organizuoti“, – teigia ministras Aurelijus Veryga.

Kultūros naktų organizatoriai ir miesto valdžia aiškina, kad festivalyje bus imtasi visų reikalingų apsaugos priemonių.

„Dauguma renginių vyksta lauke, bet aišku kiekvienas žmogus turi būti sąmoningas ir prieš eidamas į kultūros naktį, pagalvoti apie save, savo artimą“, – kalbėjo Vilniaus vicemerė Edita Tamošiūnaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tie kurie galėjo užtikrinti Vyriausybės nurodymų laikymąsi, tai didelė erdvė, dezinfekcija, visa kita, tie liko. Kai kurios įstaigos, kurios norėjo rengti renginius, jos turėjo pasitraukti“, – sako „Kultūros naktų“ atstovas Mantas Tamošaitis.

Masinių renginių savaitgalį Lietuvos miestuose apstu. tačiau renginius Vyriausybė griežčiau ketina apriboti nuo spalio 1-osios

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų