REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuva pagerino dar vieną rekordą – 138 nauji COVID-19 atvejai per dieną. Nors virusas sparčiausiai plinta tarp trijų greta vienas kito išsidėsčiusių miestų – Radviliškio, Šiaulių ir Raseinių, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga tikina, kad situaciją kol kas kontroliuoja, dėl to įvesti karantino šiose gyvenvietėse nežada.

Lietuva pagerino dar vieną rekordą – 138 nauji COVID-19 atvejai per dieną. Nors virusas sparčiausiai plinta tarp trijų greta vienas kito išsidėsčiusių miestų – Radviliškio, Šiaulių ir Raseinių, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga tikina, kad situaciją kol kas kontroliuoja, dėl to įvesti karantino šiose gyvenvietėse nežada.

REKLAMA

Šiauliai vienas iš ryškiausiai šviečiančių COVID-19 židinių Lietuvoje.

Per vakar dieną šalyje pagerintas naujas rekordas – užfiksuoti net 138 nauji koronaviruso atvejai, iš kurių net 60-imt būtent Šiaulių regione. Virusas plinta ir per ligonines, ir per darželius, ir per įmones.

Naujas židinys Šiauliuose fiksuotas saldainius gaminančioje įmonėje „Rūta“. Liga patvirtinta dviem darbuotojams ir vienam susijusiam asmeniui. Iš viso registruoti keturi su šiuo židiniu susiję ligos atvejai.

REKLAMA
REKLAMA

„Atvejai, nustatyti įmonei priklausančiose sandėlio patalpose, kurių lokacija yra atskirta nuo įmonės gamybos, administracijos ir muziejaus patalpų. Dar sekmadienį visi sandėlio darbuotojai buvo informuoti apie galimą atvejį, izoliuoti namuose, jiems įmonės lėšomis atlikti COVID-19 tyrimai. Sandėlio patalpos dezinfekuotos“, – sako „Rūta“ atstovė Viktorija Černiauskaitė.

REKLAMA

Tuo pačiu metu Lietuvoje plečiasi daugybė skirtingų viruso židinių, tačiau visuomenės sveikatos specialistai bando atvejus atsekti – brėžia padidėjusio sergamumo trikampį tarp trijų miestų: Šiaulių, Radviliškio ir Raseinių.

„Lietuvoje turime 3 karštuosius taškus: Radviliškį, Raseinius ir Šiaulius. Ypač gausėja palyginus su ankstesniais mėnesiais susirgimų skaičius juose ir jie sparčiai plečiasi ir į kitus regionus. Iliustracijai norėčiau pasakyti, Raseiniuose liepą buvo registruotas vienas atvejis, rugpjūčio mėnesį iš viso neturėjome nei vieno atvejo ir vos per tris rugsėjo mėnesio savaites yra registruota net 112 atvejų Raseinių rajone“, – pasakoja visuomenės sveikatos centro atstovė Rolanda Lingienė.

REKLAMA
REKLAMA

Visus tris karščiausius miestus sieja glaudūs ryšiai. Sergantys asmenys keliavo iš vienos gyvenvietės į kitą, taip sėjo užkratą už savo miesto ribų.

„Asmenys, dirbantys vienoje ar kitoje Raseinių įmonėje, kurioje registruoti atvejai, svečiavosi pas draugus Šiauliuose, o Šiaulių pareigūnai lankėsi pas policijos savo kolegas“, – teigia R. Lingienė.

„Pirmiausi nukenčia arba žūsta tie, kurie panikuoja. Nereikia perdėtos panikos ir nepamatuotos baimės. Kol kas situacija valdoma. Reikia turėti kantrybės. Reikia kantriai tas priemones įgyvendinti, o mes jeigu matome, kad kažkokių problemų kyla, tada imamės veiksmų“, – kalbėjo sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors pavasarį dėl susirgusių darbuotojų vienoje Nemenčinės įmonėje buvo uždarytas visas miestas, dabar valdžia neskuba kartoti šio eksperimento.

Sveiktos apsaugos ministras Aurelijus Veryga bando raminti tiek karštųjų regionų gyventojus, tiek vietos valdžią. Esą kalbėti apie karantiną Raseiniuose, Radviliškyje ar Šiauliuose dar anksti.

„Tai yra aiškios vietos, aiškūs plitimo keliai. Dėl to nėra poreikio skelbti karantiną", – sako jis.

Anot Verygos, šiuo metu pakanka priemonių, kurias savivaldybės jau taiko: nuotolinio mokymosi, renginių atšaukimo, mobiliųjų patikros punktų. Tik epidemiologams rekomendavus savivaldybės gali kreiptis į Vyriausybę, prašyti įvesti vietos karantiną.

REKLAMA

Epidemiologai ir infektologai šiuo metu tikisi dar aukštesnių sergamumo rodiklių, todėl atmesti miestų uždarymo scenarijus realus.

„Pavyzdžiui, vakarų Europoje, ypatingai Prancūzijoje, ryškus pakilimas, net kai kuriuose regionuose įvestas karantinas Prancūzijoje ir labai ryškūs apribojimai Paryžiuje, kur didelė žmonių sankaupa. Manau, kad tas skaičius palengva didės. Mes esame priešaušryje antrosios koronaviruso bangos. Dabar viskas persikelia į uždaras patalpas ir ten sąlygos plisti ir likti virusui yra žymiai geresnės“, – pasakoja infektologas Alvydas Laiškonis.

„Griežtas karantinas buvo labai ekstremali priemonės, tačiau elgesys kai dabar yra per laisvas žinant, kad pagrindinis viruso plitimas yra žmonių kontaktai, artimi kontaktai, dažni kontaktai, daug kontaktų. Deja, Lietuva yra viena iš tų šalių, kuri situacijos nelabai valdo. Atvejų skaičius pradėjo didėti anksčiau ir tikėtina, nėra priežasčių, kad virusas staiga išnyktų ir tikėtina, kad atvejų tikrai daugės“, – teigia Higienos instituto epidemiologė Rolanda Valintėlienė.

Situacija rudenį apsunkina ir dažnėjančios peršalimo ligos, gripas. Mat, žmonės dažnai maišo simptomus. Dėl to, tiek Sveikatos apsaugos ministras, tiek gydytojai rekomenduoja nepanikuoti atsiradus slogai, kuri yra nebūdingas simptomas užsikrėtus COVID-19, bei skiepytis nuo gripo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų