REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valdantieji registravo Lukiškių aikštės Vilniuje memorialinio statuso įstatymo pataisas, kurios leistų perimti šią aikštę iš Vilniaus savivaldybės ir perduoti ją Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centrui.

Valdantieji registravo Lukiškių aikštės Vilniuje memorialinio statuso įstatymo pataisas, kurios leistų perimti šią aikštę iš Vilniaus savivaldybės ir perduoti ją Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centrui.

REKLAMA

„Tai, kaip Vilniaus mieste elgiasi ir kaip iš visiems mums šventų vietų tyčiojasi liberalai bei koalicijoje su jais esantys konservatoriai – nedovanotina. Tam, kad būtume visiškai tikri, jog pliažai Lukiškių aikštėje nesikartos kiekvieną vasarą ir neniekins tų nužudytų žmonių, kurių vardai iškalti ant KGB rūmų pamatų, atminimo, ir registravome įstatymo pataisas, kuriomis Lukiškių aikštės valdymas atitenka  Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centrui“, – pranešime teigia Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis.  

Pataisas teikia valdantieji valstiečiai, Lietuvos lenkų rinkimų akcija – Krikščioniškų šeimų sąjunga, taip pat socialdarbiečių frakcijos atstovas Antanas Vinkus.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak R. Karbauskio, Genocido tyrimų centrui priklausantis Okupacijų ir laisvės kovų muziejus bei priešais jį esanti Lukiškių aikštė „sudaro vientisą architektūrinį kompleksą“, o muziejus turi daug patirties ir žinių įprasminant laisvės kovas.

REKLAMA

„Tad aikštės tvarkymas taps paprastesniu ir neabejotinai užtikrins jos memorialinį statusą,” – sako R. Karbauskis.

Tikimasi, kad įstatymas bus pateiktas šią savaitę ir netrukus bus priimtas.

Galimą aikštės perėmimą šiuo metu svarsto kultūros ministro Mindaugo Kvietkausko vadovaujama darbo grupė. Ji pasiūlė Vilniaus savivaldybei skubiai keisti panaudos sutartį įtraukiant į ją Seimo priimtas įstatymo nuostatas, jog aikštės funkcijos yra reprezentacinė, memorialinė, rekreacinė, su įstatyme įvardintais memorialiniais akcentais, t.y. Vyčio monumentu, taip pat būtų įtrauktas įsipareigojimas laikytis paties įstatymo.

REKLAMA
REKLAMA

Pakeitimams su Nacionaline žemės tarnyba pasirašyti duota laiko iki rugsėjo 28-osios, priešingu atveju, ministras taip pat žadėjo siūlyti Seimui keisti aikštės valdytoją.

Tris dešimtmečius vykstančios diskusijos dėl Lukiškių aikštės tvarkymo ir memorialinių akcentų paaštrėjo šią vasarą, kai Vilniaus savivaldybės valdžia birželio pabaigoje nusprendė čia įrengti dirbtinį paplūdimį su gultais, tinklinio aikštele – jis išardytas rugpjūčio pabaigoje.

Idėjos kritikai tvirtina, kad projektas netinkamas Lukiškių aikštei, nes ji istoriškai svarbi šalies rezistencinėms kovoms atminti, o įrengiant pliažą nebuvo tartasi su visuomene, politikais. Reaguodamas į situaciją, Seimas vasarą priėmė specialų Lukiškių aikštės įstatymą, nustatantį, kad tai yra pagrindinė šalies reprezentacinė aikštė su Vyčio monumentu, erdvė turi būti tvarkoma užtikrinant rimtį bei deramą pagarbą kovotojams ir sukilėliams, o jos naudojimas negali prieštarauti viešajai tvarkai bei gerai moralei.

Vilniaus savivaldybės vadovai tvirtina nematantys teisinių galimybių, jog aikštė būtų perimta be savivaldybės sutikimo. Savivaldybė svarsto galimybes atnaujinti sutartį su NŽT, tačiau prašo Vyriausybės atsakyti, ar pakeitimai neužkirs kelio įrengti Kultūros ministerijos atranką laimėjusį „Laisvės kalvos“ memorialą aikštėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų