REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai už lango darganoti orai daugelis ima svajoti apie atostogas šiltuose kraštuose. Nors kelionių krypčių pasirinkimas dėl koronaviruso yra nedidelis, tačiau keliautojų tai nesustabdo. Žmonės ir patys planuoja keliones, ir patiki jų planavimą organizatoriams, tik šis būdas gali atsieiti perpus brangiau.

Kai už lango darganoti orai daugelis ima svajoti apie atostogas šiltuose kraštuose. Nors kelionių krypčių pasirinkimas dėl koronaviruso yra nedidelis, tačiau keliautojų tai nesustabdo. Žmonės ir patys planuoja keliones, ir patiki jų planavimą organizatoriams, tik šis būdas gali atsieiti perpus brangiau.

REKLAMA

Štai pati susiplanuoti kelionę nepabūgo vilnietė Emilija. Mergina pasakoja, kad kiekvieną rudenį vyksta į kelionę.

„Tai jau tapo tradicija. Iš pradžių galvojau, kad teks kelionės atsisakyti. Tačiau dabar matau, kad žmonės keliauja. Žinoma, tenka imtis visų saugumo priemonių, tačiau man jos netrukdo.

O keliones visada planuoju pati. Šis kartas ne išimtis. Tik dabar tenka vykti ne tik ten kur norisi, bet ir ten kur nereikės saviizoliuotis. Kol kas išsirinkau Bulgariją, tik bėda, kad į šią šalį nėra tiesioginio skrydžio. O skristi su persėdimu bijau, nežinia, kaip į tai žiūrės oro uosto darbuotojai. Gali būti, kad persėdus kokioje Italijoje grįžus į Lietuvą teks saviizoliuotis“, – pasakoja Emilija.

REKLAMA
REKLAMA

Mergina kelionę planuoja pati, ne tik dėl noro sutaupyti.

„Nenoriu būti nuo kažko priklausoma, noriu pati rinktis objektus, kuriuos man pačiai būtų įdomu aplankyti ir apžiūrėti.

REKLAMA

Šiųmetinės mano 5–6 dienų kelionės biudžetas – 500 eurų. Skrydžiui planuoju išleisti apie 100 eurų, tada nakvynei apie 200 eurų, maistui ir gėrimams – 100 eurų ir kelionėms šalies viduje, muziejams, lankytinoms vietoms dar apie 100 eurų. Tačiau galbūt ir neišleisiu visos šios sumos, gal pavyks sutaupyti ir tilpti į dar mažesnį biudžetą“, – pasakoja Emilija.

Anot jos, ko gero, panašią sumą tektų išleisti kelionę nusipirkus ir iš kelionių organizatoriaus. Tačiau mergina pastebi, kad tokiose kelionėse dar atskirai tenka mokėti už ekskursijas ir išvykas.

REKLAMA
REKLAMA

Planuoja patys, nes nori taupo

Projekto „Atostogos Kipre“ autorė Ugnė Gudeliauskaitė organizuoja Kipre pervežimus, rūpinasi keliautojų apgyvendinimu. Taip pat prireikus pasitinka ir lydi didesnes keliautojų grupes ar pavienius turistus.

Ji tikina, kad patiems organizuoti kelionę išeina pigiau negu pirkti visą paketą iš kelionių organizatoriaus.

„Sutaupyti galima ir išties nemažai, tai ypač aktualu didesnėms šeimoms. Tik yra viena sąlyga. Keliautojai turi laiku suspėti įsigyti skrydžio bilietus. Pasirodžius užsakomiesiems reisams ir didėjant susidomėjimui šia kryptimi, lėktuvų bilietų kainos ėmė labai sparčiai kilti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tad manau, kad didžiausią klaidą žmonės daro, kai pradeda kelionę organizuoti nuo apgyvendinimo paieškos. Keliautojai turi suprasti, kad apgyvendinimo kainos daugmaž yra fiksuotos, ko negalėčiau pasakyti apie skrydžių bilietus“, – pastebi U. Gudeliauskaitė.

Anot jos, vienam keliautojui 7 naktų apgyvendinimas privačiuose apartamentuose ir pora išvykų Kipro saloje mažiausiai atsieitų 210 eurų. Taip pat reikėtų papildomai nusipirkti skrydį. Jį šiuo metu pigiausiai galima įsigyti iki 100 eurų.

Susidomėjimas kelionėmis nedingo

Kelionių organizatoriai, pastebi, kad susidomėjimas kelionėmis niekur nedingo. Žmonės domisi, ieško patrauklių pasiūlymų.

REKLAMA

Kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ viešųjų ryšių ir rinkodaros skyriaus vadovė Inga Aukštuolytė teigia, kad atšaukus privalomą 14-os dienų saviizoliaciją sugrįžtantiems, Kipras ir vėl tampa viena patraukliausių kelionių krypčių. Rudenį ten tebekaraliauja vasariški orai, o rugsėjis apskritai laikomas vienu karščiausių mėnesių.

Pigiausias kelialapis į Kiprą kainuoja beveik 500 eurų. Į kainą įeina skrydis, 7 nakvynės 4 žvaigždučių viešbutyje su pusryčiais ir pervežimai iš ir į viešbutį.

„Užsakomuosius skrydžius į Kiprą vykdysime nuo rugsėjo 20 dienos. Skrydžiai bus vykdomi du kartus per savaitę, ketvirtadieniais ir sekmadieniais, iki lapkričio 1 dienos.

REKLAMA

Juntamas nemažas susidomėjimas kelionėmis į Kiprą – pirmas skrydis jau visiškai užpildytas. Keliones į populiariausius Kipro kurortus suskubo pirkti ne tik nauji keliautojai, bet noriai atostogų planus keičia ir tie keliautojai, kurių kelionės dėl koronaviruso buvo atšauktos“, – komentuoja kelionių organizatoriaus atstovė.

Pasak jos keliautojams būtina atkreipti dėmesį į reikalavimus, kurie galioja tiek Kipre, tiek Lietuvoje.

Pavyzdžiui, vykstant į Kiprą būtina užpildyti specialią anketą – „Cyprus Flight Pass“. Ji pildoma iš anksto, iki kelionės likus ne daugiau kaip 24 val. Atsakius į keletą anketos klausimų, į elektroninį paštą atsiunčiamas patvirtinimas. Kad būtų išvengta eilių oro uostuose, atspausdintą patvirtinimą rekomenduojama turėti su savimi tiek registruojantis skrydžiui Lietuvoje, tiek ir atvykus į Kiprą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O sugrįžus iš Kipro į Lietuvą privalo registruotis Lietuvos nacionaliniame sveikatos centre (NVSC). Registracija turi būti atlikta iš anksto, dar prieš skrydį, užpildant elektroninę anketą. Gautą elektroninį patvirtinimą (QR kodą) reikės pateikti įlaipinimo į lėktuvą atgal, į Lietuvą, metu. Nepateikus šios kodo, keliautojai į lėktuvą nebus įleidžiami.

Taip pat I .Aukštuolytė pastebi, kad, pasikeitė keliautojų įpročiai. Dėl neapibrėžtos situacijos pasaulyje kelionės yra planuojamos likus savaitei ar dviem iki išvykimo.

Kito kelionių organizatoriaus „Novaturas“ komunikacijos vadovė Dovilė Zapkutė taip pat pastebėjo pasikeitusius keliautojų įpročius.

REKLAMA

„Anksčiau žmonės atostogas susiplanuodavo prieš pusmetį ar net daugiau, o dabar atostogas perka paskutinę minutę, iki skrydžio likus savaitei“, – sako kelionių organizatoriaus atstovė.

Anot jos, šiuo metu skrydžiai į Kiprą suplanuoti iki spalio pabaigos. O keliautojų susidomėjimas didelis, todėl buvo pridėta papildomų skrydžių į šią salą.

Pigiausias kelialapis į Kiprą vienam asmeniui 7 naktims kainuoja šiek tiek daugiau negu 600 eurus. Į kelialapį įeina skrydžiai, nakvynės 4 žvaigždučių viešbutyje su įskaičiuotais pusryčiais ir vakariene ir pervežimai iš ir į viešbutį.

„Po sergamumo rodiklių suvienodinimo ES šalyse atsivėrė galimybės pasiūlyti keliautojams daugiau atostogų krypčių. Tačiau diskusijos šiuo klausimu vyko per ilgai, sprendimai vėlavo, todėl tose atostogų kryptyse, į kurias galėjome skraidinti keliautojus, turistinis sezonas jau artėja į pabaigą arba baigėsi.

REKLAMA

Dar viena svarbi Europos Komisijos rekomendacija, kuriai pritarimo labai laukiame – galimybė skraidinti keliautojus autonominių regionų mastu. Tokiu atveju keliautojams galėsime pasiūlyti atostogų epidemiologiškai saugiuose užsienio šalių autonominiuose regionuose. Pavyzdžiui, Portugalijos Algarvės regione ar Madeiros saloje, Italijos Kalabrijos regione, Sicilijoje, Graikijos salose.

Skrydžius į tokias populiarias atostogų kryptis, kaip Turkija ir Egiptas, galėtume vykdyti tuo atveju, jei būtų praplėstas trečiųjų šalių sąrašas“, – komentuoja D. Zapkutė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų