REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per šalį nusiritus skandalams bei protestams dėl tragiškomis sąlygomis laikomų gyvūnų ir artėjant Seimo rinkimams, dalis parlamentarų pasijuto tikrais keturkojų gelbėtojais.

Per šalį nusiritus skandalams bei protestams dėl tragiškomis sąlygomis laikomų gyvūnų ir artėjant Seimo rinkimams, dalis parlamentarų pasijuto tikrais keturkojų gelbėtojais.

REKLAMA

Parlamentarai, rodos, net konkuruoti pradėjo, užversdami Seimą panašiais įstatymo projektais, kuriuose vienas už kitą griežtesnės bausmės baudos už žiaurų elgesį su gyvūnais. Nevyriausybininkai sako netikintys politikų nuoširdumu, mat anksčiau jie siūlymų dėl gyvūnų apsaugos negirdėdavo arba nesiimdavo realių veiksmų.

Praėjusią savaitę prie Seimo susirinkę tūkstančiai gyventojų tiek balsais, tiek ir parašais reikalavo parlamentarų stiprinti gyvūnų apsaugą Lietuvoje. Tačiau parašus po peticija dėję gyventojai, ko gero, nė nenumanė, kad šūsnis lapų su jų parašais atsidurs į Seimą kandidatuojančių socialdarbiečių rankose.

Juos Seimo pirmininkui šiandien nešė anksčiau gyvūnų apsaugos klausimų garsiai nekeldavę Juozas Bernatonis ir Gediminas Kirkilas.

REKLAMA
REKLAMA

„Tiems žmonėms labai svarbu, kad kažkas ir Seime padėtų jiems. Iš šono atrodo, kad tiesiog prieš rinkimus norite pasireklamuoti. Aš noriu pasakyti, kad nėra blogo laiko daryti gerus darbus“, – sako socialdarbiečių frakcijos narys Juozas Bernatonis.

REKLAMA

Tačiau socialdarbiečiai yra ne vieninteliai, kurie prieš rinkimus gyvūnų gelbėjimo temą, panašu, nusprendė išnaudoti savireklamai. Parlamente vien šiandienos posėdyje būrys politikų registravo 9 įstatymų projektus, susijusius su gyvūnų apsauga. Apsaugoti gyvūnus suskubo 12 skirtingų parlamentarų – tiek valdantieji, tiek ir opozicijoje esantys.

Dabar labai daug parlamentarų teikia įvairias pataisas, kas susiję su gyvūnų apsauga, jūsų geresnės, kaip suprantu, už visų kitų? Na, turbūt.

Tačiau politikų nuoširdumu, besirūpinant gyvūnų apsauga, abejoja nevyriausybininkai, mat anksčiau jie su savo klausimais ir siūlymai politikų nedomino.

REKLAMA
REKLAMA

„Eilę metų, kai tu keli problemą, kuri yra neišgirsta, numenkinama, dažnai galvojama, kad čia ai, kačiukai, šuniukai, čia kažkokios moterų iniciatyvos, dažnai nuleidžiama ant to, kad mes emociškos, jautrios ir panašiai, neva bandom sukurti tas problemas. Iš tikrųjų matome nenuoširdžių dalykų, tiesiog populistinių dalykų, kad dabar čia padarykim ir 10 metų laisvės atėmimo ir 5 metus laisvės atėmimo“, – pasakoja gyvūnų teisių apsaugos organizacijos vadovė Brigita Kymantaitė.

Kiek anksčiau apie tai, kad būtina gelbėti gyvūnus ir tvarkyti nelegalias veisyklas kalbėjo ir premjeras Saulius Skvernelis. Apžvalgininkai teigia, kad politikai tokiais būdais tiesiog bando išnaudoti visuomenės nuotaikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mūsų politikų ir visų pagrindinių partijų ta krizė idėjų ir lyderių, pirmiausia idėjų ir komunikacijos su visuomene būdų krizė, tiesiog politikai nežino, ką daryt, ir neturi, ką pasakyt, visuomenei. Patys politikai tuo užsiiminėjantys, jie supranta, kad jeigu tai ir gali suveikti, turėti kažkokį efektą, tai palyginus nedidelei visuomenės daliai“, – teigia apžvalgininkas Vytautas Bruveris.

Seimo narių registruoti projektai, kaip apsaugoti gyvūnus, dažniausiai liečia baudų didinimą ir baudžiamosios atsakomybės griežtinimą. Žiauriai su auginamais gyvūnais besielgusius net sodinti į kalėjimą iki X metų. Siūloma gyvūnus konfiskuoti, taip pat uždrausti tam tikrą laiką juos įsigyti ir laikyti.

REKLAMA

Siekiant pažaboti nelegalias veisyklas siūloma uždrausti turguose prekiauti gyvūnais, taip pat tokių verslininkų sekimui taikyti kriminalinės žvalgybos metodus. Kai kurie parlamentarai nori taikyti atsakomybę ir veterinarams, kurie susidūrę su kankinamu gyvūnu, apie tai nepraneša teisėsaugai. Siūloma gyvūnus ženklinti ir mikroschemomis.

„Labai tikimės, kad nebus ta veikla ant tiek sukriminalizuoti, kad už neteisėtą gyvūnų veisimą atsirastų kažkokia 10 metų bausmė, nes mes, kaip organizacija pasisakome, kad bausmė, jos dydis ir neišvengiamumas yra reikalingas, bet jinai turi pataisyti žmogų“, – kalbėjo B. Kymantaitė.

Nevyriausybininkai pabrėžia, kad būtina užtikrinti, jog savo darbą tinkamai atliktų maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai, nes iki šiol jie nepamatydavo, arba nesugebėdavo tinkamai įvertinti gyvūnų laikymo pažeidimų. Žemės ūkio ministerija šiandien pranešė, kad dėl galimos korupcijos šioje tarnyboje kreipėsi į Specialiųjų tyrimų tarnybą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų