REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seime pasipylė keli skirtingi siūlymai, kaip griežtinti bausmes už žiaurų elgesį su gyvūnais. Griežčiausiuose parlamentarų siūlymuose už gyvūnų kankinimą iki mirties numatomas ir laisvės atėmimas nuo vienerių ir trejų metų. Švelnesnėse pataisose – siūlymas kelis kartus didinti šiuo metu taikomas baudas.

Seime pasipylė keli skirtingi siūlymai, kaip griežtinti bausmes už žiaurų elgesį su gyvūnais. Griežčiausiuose parlamentarų siūlymuose už gyvūnų kankinimą iki mirties numatomas ir laisvės atėmimas nuo vienerių ir trejų metų. Švelnesnėse pataisose – siūlymas kelis kartus didinti šiuo metu taikomas baudas.

REKLAMA

Seimo narys Linas Balsys Seimui ketvirtadienį pateikė pataisas, kuriose už žiaurų elgesį su gyvūnais siūloma griežtinti baudžiamąją atsakomybę.

Siūlo laisvės atėmimą

Kaip numatoma pataisose, jei asmuo žiaurės elgėsi su gyvūnu, jį kankino ir dėl šių veiksmų gyvūnas nugaišo, asmuo būtų baudžiamas laisvės atėmimu nuo vienų iki trejų metų. 

Tuo metu, jei dėl žiauraus elgesio buvo sutrikdyta gyvūno sveikata, parlamentaras siūlo jį kankinusiam asmeniui skirti vienerius metus nelaisvės arba 3040 eurų baudos. Analogiškai turėtų atsakyti ir juridinis asmuo.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat siūloma asmenims, pripažintiems kaltiems dėl žiauraus elgesio su gyvūnais, nuo trejų iki penkerių metų drausti auginti bet kokį gyvūną.

„Yra nuskambėję ir šioje tribūnoje abejonių ir priekaištų, ar ne per griežtos bausmės, ar reikia jas griežtinti. Tai aš manau, kad ne per griežta. Nes Prancūzijoje žiaurus elgesys su gyvūnu baudžiamas iki dvejų metų laisvės atėmimo ir iki 30 tūkst. eurų bauda“, – Seime kalbėjo L. Balsys.

REKLAMA

Dalis Seimo narių pataisas kritikavo dėl to, kad jos skubiai pateiktos po rezonansinių įvykių, susijusių su gyvūnų kankinimu, ir ketinamos priimti prieš pat rinkimus. Kritikai mano, kad tai parlamentarų bandymas įsiteikti rinkėjams.

Šioms pataisoms Seimas po pateikimo pritarė. 40 Seimo nariai balsavo už, 2 – prieš,  susilaikė 10. Dėl pataisų Seimas balsuos dar du kartus.

Siūlo trigubai didinti baudas

Konservatorė Aistė Gedvilienė Seimui ketvirtadienį pateikė labai panašias pataisas, siūlydama už žiaurų gyvūnų kankinimą, kuomet gyvūnas liko suluošintas arba mirė, skirti dvejų metų laisvės atėmimo bausmę. Ji, kaip ir L. Balsys, siūlo drausti gyvūnus kankinusiems asmenims nuo trejų iki penkerių metų auginti bet kokį gyvūną.

REKLAMA
REKLAMA

Parlamentarė siūlo trigubai didinti administracines baudas už žiaurų elgesį su gyvūnais. Siūloma, kad žiaurus elgesys su gyvūnu užtrauktų baudą nuo 150 iki 3600 eurų, pakartotina veikla – nuo 3600 iki 5250 eurų. Gyvūnui žuvus ar jį suluošinus grėstų bauda nuo 900 iki 5250 eurų, pakartotinas nusižengimas kainuotų nuo 5250 iki 6900 eurų.

„Visai neseniai Specialiųjų tyrimų tarnyba buvo atlikusi analizę ir nurodė, kad dažnu atveju pareigūnai skiria pačias mažiausias baudas arba įspėjimus. Kadangi dažnu atveju pažeidimai nustatomi pirmą kartą, skiriama pusė baudos, tai siekia tik 25 eurus“, – Seime sakė A. Gedvilienė.

Šioms pataisoms Seimas po pateikimo pritarė bendru sutarimu. Dėl pataisų Seimas balsuos dar du kartus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bando užkirsti kelią organizuotai nusikalstamai veikai

Valstietis Dainius Gaižauskas kartu su aplinkos ministru Kęstučiu Mažeika Seimui pateikė pataisas, susijusias su organizuota nusikalstama veika, kuomet su gyvūnais žiauriai elgiamasi siekiant naudos.

Seimo narys siūlo, kad už nusikalstamą veiką komerciniais tikslais galėtų būti paskirta iki trejų metų laisvės atėmimo bausmė. Taip pat siūloma, kad žiaurus elgesys su gyvūnais komerciniais tikslais bendrininkų grupėje būtų baudžiamas iki ketverių metų laisvės atėmimo bausme. 

„Būtent šios pataisos tikrai reikalingos, nes jos padarys didelį poveikį, ypač prieš tuos, kurie tai daro organizuotai. Nes veisimas nepavienis“, – Seime ketvirtadienį kalbėjo D. Gaižauskas.

REKLAMA

Taip pat parengta Kriminalinės žvalgybos įstatymo pataisa leistų taikyti kriminalinės žvalgybos metodus aiškinantis nelegalias gyvūnų veisyklas.

Liberalas Simonas Gentvilas šias pataisas kritikavo, pastebėdamas, kad siūloma bausmė – neproporcingai didelė, nes už žmogaus sveikatos sutrikdymą teismas gali skirti ne tik laisvės atėmimą, o ir viešuosius darbus, baudą, laisvės apribojimą arba areštą.

Šioms pataisoms Seimas po pateikimo pritarė. 36 Seimo nariai balsavo už, 6 – prieš, 9 susilaikė. Dėl pataisų Seimas balsuos dar du kartus.

Siūlo drausti lauko prekybą gyvūnais

Valstietė Virginija Vingrienė Seimui antradienį pateiks įstatymo pataisas, kuriomis siūlo uždrausti lauko prekybą augintiniais, taip pat didinti baudas. 

REKLAMA

Be to, ji siūlo papildyti Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymą, kad visi veisimui naudojami  augintiniai privalo būti paženklinti mikroschema, turėti veterinarijos gydytojo išduotą sveikatingumo pažymą ir būti užregistruoti Gyvūnų augintinių registro duomenų bazėje. 

Pagal jos projektą, veterinaramsa grėstų atsakomybė, jeigu jie nepraneštų teisėsaugos institucijoms apie asmenis, piktybiškai pažeidžiančius gyvūnų gerovės reikalavimus.

„Susiformavo dabar tokia praktika, kad problema yra sprendžiama, kada kyla skandalas. Išties yra gerai, kad bent jau paspartina sprendimą ir pamatome tos problemos aktualumą ir rimtumą. Šios pataisos inicijavimą lėmė eilė nuvilnijusių skandalų dėl žiauraus elgesio su gyvūnais ir nelegalaus gyvūnų veisimo“, – Seime sakė V. Vingrienė.

Šioms pataisoms Seimas po pateikimo pritarė bendru sutarimu. Dėl pataisų Seimas balsuos dar du kartus.

Šiuo metu už žiaurų elgesį su gyvūnais gresia piniginės baudos nuo 50 iki 2300 eurų, viešieji darbai arba laisvės atėmimas iki vienerių metų.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų