REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Policijos pareigūnų kantrybę perpildė važiuojantys ir prie vairo telefonais kalbantys ar juose naršantys vairuotojai – pažeidėjai. Tad policija kontrolę griežtina ir per aštuonis šių metų mėnesius vien Vilniuje nubaudė dvigubai daugiau telefonu plepėjusių ar jame naršiusių vairuotojų, nei pernai tuo pačiu laiku.

Policijos pareigūnų kantrybę perpildė važiuojantys ir prie vairo telefonais kalbantys ar juose naršantys vairuotojai – pažeidėjai. Tad policija kontrolę griežtina ir per aštuonis šių metų mėnesius vien Vilniuje nubaudė dvigubai daugiau telefonu plepėjusių ar jame naršiusių vairuotojų, nei pernai tuo pačiu laiku.

REKLAMA

Vairuotojai, kaip sako pareigūnai, jau net neišsisukinėja, nors paaiškinimai, kodėl važiuojant reikėjo telefono, patys įvairiausi – ir vaikai skambina, ir į darbdavių skambutį negalima neatsiliepti. Tik štai tokie paaiškinimai pareigūnų neįtikina, nuo baudos neišsisukama.

Pareigūnė sustabdo važiavusį ir telefonu kalbėjusį vairuotoją: „Ar žinot, ponas, dėl ko jus sustabdėm? Naudojotės mobiliojo ryšio priemone, vairuodamas transporto priemonę.“

REKLAMA
REKLAMA

Kol pareigūnė tikrina dokumentus, pažeidėjas paaiškina: be telefono šį kartą – niekaip.

„Nežinau, gal per daug darbų yra ir nespėju visko. Gal prieš metus ir buvau papuolęs, bet šiaip stengiuosi nedaryti to“, – sako vairuotojas Justas.

REKLAMA

Panašūs ir kitų vairuotojų paaiškinimai. Pažeidėjai nė nesiginčija. O jų, vos per valandą pareigūnė sučiumpa ne vieną. Ir dar štai vairuotoja nepaleidusi iš rankų telefono pakliūna į pareigūnės akiratį.

„Aš nekalbėjau telefonu, aš navigaciją buvau pasijungusi. Ne, norėjau ją va taip va pasidėti, bet taip va tuo metu gavosi“, – pasakoja vairuotoja Andra.

Jeigu jau norime atsiliepti, ar kažkam paskambinti patys, taisyklės to daryti nedraudžia, bet telefoną rankose galime laikyti tik kai mašinos variklis išjungtas. Arba jeigu jau vairuojame, plepėti galime naudodamiesi laisvų rankų įranga. Kitaip laukia baudos, mat tokių vairuotojų stebėjimo kontrolė sugriežtinta, ir vairuotojai baudžiami be jokio gailesčio.

REKLAMA
REKLAMA

„Per aštuonis mėnesius 5 tūkst. vairuotojų, pernai tuo pačiu metu, buvo 2,5 tūkst.“, – teigia Vilniaus kelių policijos viršininkas Dainius Šalomskas.

Per visą Lietuvą per aštuonis šių metų mėnesius jau nubausta apie dvidešimt tūkstančių pažeidėjų. Pernai jų buvo per keturioliką tūkstančių. Vilniaus kelių policijos vadovas sako, kad kalbančiųjų ar kitaip iš rankų telefono nepaleidžiančių kasmet kone tiek pat, o baudų daugiau, nes policija ėmėsi griežtesnės kontrolės.

„Griežčiau pradėjom patruliuoti, pradėjom naudoti ne viešą patruliavimą, kaip matėte sankryžose fiksuojame tuos kas kalba telefonu. Vėliau protokolus siunčiam pažeidėjams“, – kalbėjo D. Šalomskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Griežčiau kontroliuoti vairuotojus nuspręsta pastebėjus, kad daugėja eismo įvykių, kuriuos vairuotojai sukėlė dėl to, kad dėmesys buvo nukreiptas į telefoną, o ne į kelią. Baudos įvairios – nuo penkiolikos už pirmą kartą, vėliau jau nuo trisdešimties iki devyniasdešimties eurų.

Policija atvira – tik griežtesnės baudos galėtų pažaboti priklausomybę nuo telefonų turinčius vairuotojus. O štai vairavimo instruktoriai vardija, ir kitas bėdas – dėl kalbėtojų telefonu mieste daugėja kamščių. Vairuotojai daro kitus pažeidimus.

„Rankos užimtos, vienoj rankoj telefonas, kitoj nespėja įjungti posūkio, ai pasuksiu taip, čia nieko tokio, niekas neatsitiks. Niekas nematė. Ai, dabar labai populiaru, ai nėra policijos, ir važiuoja taip atsipalaidavę“, – sako „Draiverio“ vairavimo instruktorius Martynas Bartkus.

Ir štai paprastas pavyzdys – tam, kad pajudėtume iš vietos užsidegus žaliam šviesoforo signalui reikia maždaug trijų sekundžių. O štai jeigu užsiplepam, ar dar blogiau, naršom telefone – laikas pailgėja dvigubai ir ilgiau. Tad kartais degant žaliai šviesai vos spėja pajudėti dvi mašinos, jeigu vairuotojai neužsiimtų pašaliniais dalykais, pasisektų nuvažiuoti mažiausiai dar kelioms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų