REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įsivaizduokite: gyvenate nuomojamame būste, norite kraustytis į naujus namus, apie tai pranešate buto savininkui, o jis tą pačią akimirką į jūsų namus ima vestis krūvas naujų nuomininkų. Kaip jaustumėtės?

Įsivaizduokite: gyvenate nuomojamame būste, norite kraustytis į naujus namus, apie tai pranešate buto savininkui, o jis tą pačią akimirką į jūsų namus ima vestis krūvas naujų nuomininkų. Kaip jaustumėtės?

REKLAMA

Į tokią situaciją pateko metus nuomojamame bute Vilniuje gyvenusi Dalia (tikras vardas redakcijai žinomas). Jai pranešus apie ketinimą keisti gyvenamąją vietą, buto savininkė netrukus be jokio įspėjimo įsibrovė į butą ir ėmė jį rodyti būsimiems nuomininkams.

„Nelabai malonu tik išėjus iš dušo rasti stovinčią nuomotoją ir nepažįstamus žmones“, – patirtimi su naujienų portalu tv3.lt dalijasi Dalia.

Regis, Dalia nėra vienintelė su šia problema susidūrusi gyventoja: socialiniuose tinkluose panašia patirtimi dalijasi dešimtys. Diskusijose net juokaujama: „Pasakykit savininkui, kad sergat, temperatūra, kosit ir t.t. Nebenorės nei kitų žmonių vedžiot, nei pats pas jus eit“.

REKLAMA
REKLAMA

Buto savininkas patekti į butą gali bet kada

Nekilnojamojo turto brokeris Tomas Ignatavičius sako, kad teisiškai buto savininkas į sau priklausantį butą patekti gali bet kada, tačiau etiškai žiūrint prieš apsilankymą nuomininkus reikėtų įspėti.

REKLAMA

„Savininkas yra savininkas ir jis negali būti apribotas patekti į savo turtą. Abi šalys turi suprasti, kad vieniems reikia išsikraustyti, o kitiems reikia naujų nuomininkų, tačiau čia būtinas susitarimas. Tai yra privati erdvė, išsinuomota nuomininkų ir be perspėjimo įsibrauti nereikėtų. Privaloma gerbti gyvenančiųjų erdvę“, – kalba T. Ignatavičius.

Kad tokių nesusipratimų kiltų mažiau, nekilnojamo turto brokeris T. Ignatavičius rekomenduoja šį klausimą iš anksto numatyti sutartyje.

„Nors sutartyje visko neapibrėši, turėtų būti nuostata, kad šalys visais klausimais tariasi geranoriškai“, – sako brokeris.

REKLAMA
REKLAMA

Jei sutartyje punkto apie nuomotojų teisę bet kada įeiti į butą nėra, tai lieka tik susitarimo klausimas.

Tokie atvejai pavieniai

Lietuvos nekilnojamojo turto agentūrų asociacijos (LNTAA) prezidentas Audrius Gudavičius sako, kad pasakojimų apie tokias situacijas išgirsta retai.

Dažniausiai šis klausimas būna iš anksto aptariamas sutartyse, o jei ne, irgi pabrėžiama, kad tokių situacijų sprendimas priklauso tik nuo pačių žmonių gebėjimo susitarti.

„Nuomininkai nutraukia sutartį, tad nuomotojas irgi daro viską, kad greičiau išnuomotų. Bet tai yra elementarus mandagumo klausimas“, – sako LNTAA prezidentas.

Civilinis kodeksas nustato, kad buto nuomininkas turi teisę patikrinti gyvenamosios patalpos būklę ir aprodyti patalpą būsimam nuomininkui, tačiau apie savo vizitą turi pranešti iš anksto.

Išskyrus neatidėliotinus atvejus, nuomotojas neturi teisės tikrinti gyvenamosios patalpos ar jos rodyti būsimam nuomininkui nuo 21 val. iki 9 val.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų