REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors karštomis vasaros dienomis miesto fontanai neretai tampa daugeliu ypač mažus vaikus auginančių tėvų išsigelbėjimu, kaip pasirodo, neretai čia nereikėtų nė kojos kelti. 

Nors karštomis vasaros dienomis miesto fontanai neretai tampa daugeliu ypač mažus vaikus auginančių tėvų išsigelbėjimu, kaip pasirodo, neretai čia nereikėtų nė kojos kelti. 

REKLAMA

Kaip įspėja specialistai, pasaulyje fiksuojami užkrečiamųjų ligų protrūkiai, kurie susiję su interaktyvių fontanų naudojimu, dažniausiai yra įvairios žarnyno infekcijos, pasireiškiančios gastroenteritais ir taip pat – legionelioneliozė. 

„Pasaulio sveikatos organizacija visus per vandenį platinamus mikrooragnizmus skirsto į fekalinius ir nefekalinius. 

Iš fekalinių mikrooraganizmų paminėtinos yra Žarninė lazdelė (E.coli) ir šigelė (kuri sukelia dizeneteriją), pirmuonys (kriptosporidijos, helmintai), virusai – adenovirusai, norovirusai, enterovirusai, Hepatito A virusas)“, – aiškino Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistė Asta Razmienė.

Iš nefekalinių mikrooragnizmų didžiausias pavojus kyla dėl tam tikrų bakterijų (legionelės, stafilokokai, žaliamėlė pseudomona, leptospiros), pirmuonių (amebos). 

REKLAMA
REKLAMA

Didžiausi protrūkiai

Specialistė priminė, kad didžiausi tokie protrūkiai yra fiksuoti JAV.

„Kriptosporidiozės protrūkio Niujorke metu buvo susirgę 1700 žmonės. Tai – infekcinė liga, kuri pasireiškia vandeningu viduriavimu. Ligą sukelia parazitiniai pirmuonys, kurie su sergančio žmogaus ar gyvūno išmatomis patenka į aplinką“, – pasakojo specialistė.

REKLAMA

Kriptosporidijos gyvena sergančių žmonių ir gyvūnų žarnyne. Jos su išmatomis patenka ant dirvožemio, į vandenį, ant maisto, rankų ar kitų paviršių.

„Kitas – gastroenterito – protrūkis fiksuotas Floridoje, kur susirgo apie 4800 žmonių. Protrūkį sukėlė žarnyno bakterijos.  Gastroenteritas – skrandžio ir plonojo žarnyno gleivinės uždegimas kurio dažniausi simptomai yra viduriavimas, vėmimas, pilvo skausmai. Taip pat galimi infekcijos simptomai – karščiavimas, silpnumas, dehidratacija“, – sakė ji.

Nėra priskiriama vandens telkiniams

A. Razmienė priminė, kad fontanai nėra priskiriami vandens telkiniams, kaip pavyzdžiui upės, ežerai, jūra. 

REKLAMA
REKLAMA

„Mokslinėje literatūroje fontanų keliama rizika prilyginama baseinų keliamai rizikai, nes tiek fontanuose, tiek baseinuose vanduo cirkuliuoja per filtravimo sistemą, dezinfekuojamas ir vėl grįžta panaudojimui. 

Kadangi fontanų vandens paruošimo būdas panašus į baseinų vandens paruošimą, tai, NVSC Vilniaus departamento nuomone, fontanų vandens kokybės rodikliai turėtų atitikti reikalavimus baseinų vandens kokybei, nustatytus Lietuvos higienos normoje.

Joje nurodoma, kad vandenyje neturi būti žarninių lazdelių (E.coli), auksinio stafilokoko (Staphylococcus aureus) žaliamėlės pseudomonos (Pseudomonas aeruginosa), legionelių (Legionella spp.), liamblijų cistų (Giardia spp.), kriptosporidijų cistų (Cryptosporidium spp.), helmintų kiaušinėlių, o koliforminių bakterijų bendras skaičius 100 ml vandens turi būti mažiau nei 10“, – aiškino A. Razmienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pabrėžiama, kad už fontanų saugą ir priežiūrą atsako jų savininkai.

Užteršti sostinės fontanai 

Portalas tv3.lt primena, kad praėjusią savaitę buvo pranešta apie užterštą Lukiškių aikštės fontanas – jame buvo rasta fekalinių mikroorganizmų.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras Lukiškių aikštėje įrengtame fontane nustatė taršą fekaliniais mikroorganizmais ir paragino nedelsiant nutraukti jo eksploatavimą. 

Fontano vandenyje rasta žarninių lazdelių ir žarninių enterokokų koncentracija. Sveikatos specialistai rekomendavo išvalyti ir išdezinfekuoti visa filtravimo sistemą, rezervuarą ir kitas talpyklas, vandens purkštukus, po to atlikti fontano vandens tyrimus. 

REKLAMA

Paskelbta, kad NVSC Vilniaus departamento specialistai, 2020 m. liepos 31 d. paėmę vandens mėginius iš Vilniaus mieste įrengtų fontanų, tik dviejuose iš jų nerado taršos fekaliniais mikroorganizmais.

Vandens mėginiai buvo paimti Lukiškių aikštės interaktyvaus, Šiaurės miestelio „Šeimyninis dušas“, Vašingtono aikštės, Operos ir baleto teatro, Bernardinų sodo šokančio, Rotušės aikštės „Town Hall Square“ ir Vokiečių gatvės fontanuose. 

Tik Rotušės aikštėje esančiame „Town Hall Square“ ir Vokiečių gatvės fontanuose mikrobiologinės taršos neaptikta. Kitų tirtų fontanų vandenyje rasta itin daug fekalinių mikroorganizmų: koliforminių bakterijų kolonijas sudarančių vienetų buvo nesuskaičiuojamai daug (kolonijos dengė visą tyrimo lauką).

REKLAMA

NVSC paprašė Vilniaus miesto savivaldybės administracijos nedelsiant atlikti ir užterštų fontanų dezinfekciją. NVSC Vilniaus departamentas rekomenduoja gyventojams šiuo metu būti atsargiems ir atokiau laikytis nuo užterštų fontanų. 

Vilniaus miesto savivaldybė 2020 m. rugpjūčio 5 d. informavo NVSC Vilniaus departamentą, kad atliko Lukiškių aikštėje įrengto fontano dezinfekciją chloru. 

Primena apie saugų elgesį

A. Razmienė atkreipė dėmesį, kad lankytojų elgesys taip pat lemia užsikrėtimo riziką. 

Tam, kad būtų sumažinta fontanų vandens taršą, lankytojai (ypač maži vaikai) turėtų:

1. Vengti nuryti fontano vandenį;

2. Nesėdėti ir nestovėti ant ar virš vandens purkštukų;

3. Nevalgyti maisto ir negerti gėrimų fontane ar būnant šalia jo,

4. Tėvai turėtų žinoti, kad sauskelnės (net ir neperšlampamos, skirtos maudymuisi) pilnai nesulaiko nuo pratekėjimo, todėl vaikai turi reguliariai nuvedami į tualetą bei nesilankyti fontane, jei viduriuoja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų