REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiemet Vilniuje  apie 3,4 tūkst. vaikų liko už brūkšnio ir nepateko į savivaldybės darželius. Kaune eilėje vis dar stovi 700 vaikų, o Klaipėdoje – beveik 400. Didžiųjų miestų savivaldybės teigia, kad sudėtingiausia situacija yra su lopšelinukais ir daugiausiai vietų trūksta vaikams nuo 2 iki 3 metų.

Šiemet Vilniuje  apie 3,4 tūkst. vaikų liko už brūkšnio ir nepateko į savivaldybės darželius. Kaune eilėje vis dar stovi 700 vaikų, o Klaipėdoje – beveik 400. Didžiųjų miestų savivaldybės teigia, kad sudėtingiausia situacija yra su lopšelinukais ir daugiausiai vietų trūksta vaikams nuo 2 iki 3 metų.

REKLAMA

Savivaldybių atstovai tv3.lt papasakojo, kaip stengiasi išspręsti situaciją ir išvardino miestų mikrorajonus, kur labiausiai trūksta darželių.

Vilniuje – už brūkšnio apie 3 tūkst. vaikų

Vilniuje darželius nuo rugsėjo lankys 7,4 tūkst. naujų darželinukų. Šiemet nepateko ir eilėje liko laukti apie 3,4 tūkst. vaikų.

„Esame priskyrę beveik 7400 vaikų, šiuo metu dar yra 240 vietų laisvų darželiuose įvairiose amžiaus grupėse – po vieną, po kelias, priklausomai nuo mikrorajono. Už brūkšnio dar lieka apie 3,4 tūkst. vaikų. Iš jų beveik 1 tūkst. nėra deklaruoti Vilniaus mieste“, – tv3.lt sakė sostinės vicemerė Edita Tamošiūnaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Daugiausia tarp laukiančiųjų – vaikai iki 3 metų, jų yra apie 2 tūkst., o likusieji – vyresni. Vicemerės teigimu, apie 900 už brūkšnio likusių vaikų lanko privačius darželius ir gauna savivaldybės skiriamas 100 eurų kompensacijas kas mėnesį.

REKLAMA

Savivaldybė žada, kad dar mažiausiai keliasdešimt vaikų nuo rudens galės būti priimti į naujai steigiamas darželių grupes Pilaitėje ir Pašilaičiuose.

Savivaldybės teigimu, dar yra judama su projektavimu ir statybomis ruošiant keturias įstaigas, kurios bus Pilaitėje, Pašilaičiuose ir Balsiuose. Taip pat ruošiasi nuomotis kai kurias patalpas, kuriuose įsteigtų darželius.

„Daugiausiai nepatekusių vaikų yra Verkių seniūnijoje, Pašilaičiuose, Naujoje Vilnioje ir Pilaitės mikrorajone. Šiuose rajone yra reikalinga plėtra, nes laukiančių vaikų skaičius yra didesnis.

REKLAMA
REKLAMA

Matome, kad Vilniaus miestas yra didėjantis ir vis daugiau jaunų šeimų persikrausto gyventi į Vilnių“, – sakė E. Tamošiūnaitė.

Praėjusiais metais, vicemerės teigimu, skaičiai buvo panašūs. Vilniuje nuo rugsėjo buvo priimti 6,8 tūkst. vaikų, eilėje liko laukti apie 3,3 tūkst. vaikų.

Iš viso sostinėje veikia 138 savivaldybės vaikų darželiai, taip pat panašus skaičius privačių ikimokyklinio ugdymo įstaigų.

Kaune eilėje laukia 700 vaikų

Kauno savivaldybės darželiuose yra numatyta 15 tūkst. vietų vaikams. Savivaldybė nepranešė, kiek naujų vaikų šiemet gavo darželius, jų teigimu, galutiniai skaičiai paaiškės spalio mėnesį. Šiuo metu laukiančių eilėje yra 700 vaikų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Norinčių lankyti pageidaujamą ikimokyklinio ugdymo įstaigą nuo 2020 m. rugsėjo 1 d. ir laukiančių eilėje liepos 13 d. duomenimis yra apie 700. Tačiau šie skaičiai kinta kiekvieną dieną, nes dalis tėvelių dar nėra apsisprendę, kurią vieną ugdymo įstaigą pasirinkti. Šio skaičiaus negalima suabsoliutinti, kadangi jis parodo, kiek vaikų nepatenka į konkretų tėvų išsirinktą darželį. Bendroje sumoje darželio vietų užtenka visiems Kauno vaikams“, –  tv3.lt komentavo Kauno miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Asta Keruckė.

Pasak pavaduotojos, šiuo metu didžiausia darželių paklausa jaučiama Šilainiuose, Aleksote ir centrinėje miesto dalyje.

REKLAMA

„Kaunas vienu iš prioritetų laiko jaunųjų kauniečių ugdymą, todėl, išsprendęs vietų darželiuose trūkumo problemą, dabar siekia ikimokyklinį ugdymą teikti kaip galima arčiau gyvenamosios vietos. Todėl nuolat atnaujinamos darželių patalpos, maksimaliai išnaudojant įstaigų plotus ir plečiant vietų skaičių, ieškoma įvairių sprendimų.

Mokslo metus pasitiksime su 5 naujomis grupėmis ikimokyklinio amžiaus vaikams – Vaišvydavos mokykloje ir Kauno lopšelis darželyje „Boružėlė“ bus sudaryta apie 90  naujų vietų mažiesiems kauniečiams. 

Šilainių mikrorajone taip pat iškils naujas modernus darželis, kuriame numatyta sukurti daugiau kaip 200 vietų Kauno vaikams ir 50 darbo vietų ikimokyklinio ugdymo specialistams. 2,7 tūkst. kv. m. plote bus įrengtos sporto ir užsiėmimų salės, valgykla, specialistų kabinetai ir kitos reikiamos patalpos. Numatoma, kad darželis Kuršių gatvėje duris atvers jau 2021 m. 

REKLAMA

Dar viena įstaiga bus prikeliama Vilijampolėje. Čia naujai atgims Jūratės gatvėje įsikūręs buvęs darželis. Šiuo metu rengiamas techninis projektas, o iki metų pabaigos konkurso būdu bus išrinktas rangovas. Planuojama, kad čia suburtos dar devynios ikimokyklinio amžiaus grupės“, –  atsiųstame komentare teigė A. Keruckė.

Praėjusiais mokslo metais į Kauno miesto savivaldybės darželius nepateko 600 vaikų.

Šiuo metu ikimokyklinis ugdymas vykdomas 93 Kauno miesto savivaldybės ir 23 privačiose įstaigose. 

Klaipėdoje nepriimtų vaikų – apie dešimtadalis

Klaipėdoje darželius nuo rugsėjo lankys apie 3 tūkst. naujų darželinukų, nepateko ir eilėje liko laukti apie 390 vaikų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Skaudžiausia situacija yra nuo 2 iki 3 metų vaikams. Netenkiname poreikio šio amžiaus vaikams ir daug lieka nepriimtų. Nuo 2 iki 3 metukų – apie 260 lopšelinukų.

Šiaurinėje ir centrinėje miesto dalyse yra didžiausia problema. Nuo 2 iki 3 metų vaikams mes čia neturime pasiūlyti nei vienos laisvos vietos.

Nuo 2017 metų gimimo laukia apie 60 vaikų, 2016 metų – apie 40 vaikų, 2015 metų gimimo – apie 30 vaikų. Šių vaikų tėvai dažniausiai laukia atsilaisvinančių vietų, kad įstaigos būtų arčiau namų, ar laukia patrauklesnės įstaigos“, – teigė Klaipėdos miesto savivaldybės švietimo skyriaus patarėja Vida Bubliauskienė.

Patarėja teigė, kad Klaipėdoje vertėtų griežtinti priėmimo į darželius tvarką.

„Vienas iš sprendimo variantų, galbūt peržiūrėti priėmimo tvarką, griežčiau reikalauti iš rajone gyvenančių tėvų pateikiamų dokumentų.

REKLAMA

Pagal dabartinę tvarką, jei vienas iš tėvų deklaruoja gyvenamąją vietą mieste ir kartu vaiką, jie laukia eilėje ir eina į miesto įstaigas. Žinome, kad nemaža dalis yra rajono gyventojai“, – teigė V. Bubliauskienė.

Pasak pašnekovės, pernai metais panašus skaičius vaikų liko už brūkšnio ir nepateko į miesto darželius: „Negalėčiau pasakyti tikslių skaičių, bet pernai tikrai buvo panaši situacija ir nuo 2 iki 3 metų vaikų liko nepriimta apie 300.“

Iš viso Klaipėdoje veikia 47 savivaldybės vaikų darželiai, apie 15 yra privačių ikimokyklinio ugdymo įstaigų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų