REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į portalą tv3.lt kreipėsi medicinos paslaugomis nusivylusi vilnietė Elena (vardas ir pavardė redakcijai žinomi, – aut. past.), kuriai suplanuotas vizitas atlikti tyrimus poliklinikoje netikėtai paplonino kišenę.

Į portalą tv3.lt kreipėsi medicinos paslaugomis nusivylusi vilnietė Elena (vardas ir pavardė redakcijai žinomi, – aut. past.), kuriai suplanuotas vizitas atlikti tyrimus poliklinikoje netikėtai paplonino kišenę.

REKLAMA

Elena pasakojo, kad dėl sveikatos problemų gavusi šeimos gydytojos siuntimą pas endokrinologę. Ji pasakiusi, kad reikia padaryti kraujo tyrimus ir patikrinti skydliaukę echoskopu.

„Sakė, padarysim FT3 (tam tikro skydliaukės hormono) tyrimą, o kitas nieko neparodo, tai neskirsiu. Paprieštaravau, kad noriu atlikti ir kitus tyrimus, kad ir mokamus, nes turiu papildomą sveikatos draudimą. Tada gydytoja sutiko ir užrašė abiem tyrimams“, – pasakojo mergina.

Tačiau atėjusi pasidaryti tyrimų ir pasukusi į savitarną susimokėti Elena nustebo, kad reikės mokėti ir už tą tyrimą, kuris buvo paskirtas gydytojos.

REKLAMA
REKLAMA

„Sąskaitoje įrašyti du tyrimai – vienas, paskirtas gydytojos, kitas – papildomas. Iš viso teko mokėti beveik 28 eurus. 

Bet keisčiausia, kad prisijungus prie e.sveikatos, rodo, kad buvo ištirti 4 hormonai, tai kaip ir atlikti 4 tyrimai. Tačiau stebina, kad tas tyrimas, už kurį gydytoja garantavo, kad nereikia mokėti, visgi buvo mokamas“, – pasakojo vilnietė.

REKLAMA

Už nieką neturėjo mokėti?

Mergina pasakojo, kad iškart sėdusi rašyti skundą Valstybinei ligonių kasai (VLK). 

Kaip sako ji, iš gauto atsakymo galima suprasti, kad už tyrimus ji apskritai neturėjo mokėti.

„Ten rašoma, kad apdraustajam, turinčiam siuntimą į gydytojo specialisto konsultaciją ir kreipiantis į gydymo įstaigą (tiek į valstybinę, tiek į privačią), sudariusią sutartį su teritorine ligonių kasa dėl atitinkamo gydytojo specialisto konsultacijų teikimo, gydytojo specialisto konsultacija ir jos metu pagal kompetenciją paskirti visi pacientui būtini tiriamieji ir gydomieji veiksmai yra kompensuojami Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis“, – sakė ji.

REKLAMA
REKLAMA

Atsakyme pabrėžiama, kad tais atvejais, kai gydymo įstaigoje pacientą apžiūrėjęs gydytojas pasiūlo ir pacientas savo iniciatyva pasirenka brangiau kainuojantį gydymą/papildomas paslaugas, pacientas turi savo lėšomis sumokėti skirtumą tarp brangesnio gydymo kainos ir teritorinių ligonių kasų bazinės kainos bei sumokėti už pasirinktas papildomas paslaugas. Šios paciento išlaidos nekompensuojamos. 

Tačiau priduriama, kad šiuo minimu atveju, kai asmuo turėjo siuntimą kompensuojamai konsultacijai, tačiau jos metu atlikti tyrimai buvo mokami, dėl to reikėtų kreiptis į įstaiga su prašymu paaiškinti priežastį, kodėl buvo reikalauta sumokėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tretinio lygio įstaigoje kompensuotų?

Elena sako tą ir padariusi, tačiau jokio konkretaus atsakymo iš poliklinikos nesulaukusi.

Atsakyme pabrėžiama, kad gydytojai aptarnauja pacientus savo specialybės medicinos normoje numatytų kompetencijų apimtyje ir medicinos norma numato paciento ištyrimo galimybes, taip pat – ir specialiųjų tyrimų skyrimą. 

„Deja, ne visais atvejais gydytojo paciento diagnostikai paskirti tyrimai yra kompensuojami PSDF biudžeto lėšomis. Tai nulemia ir kokiame asmens sveikatos priežiūros paslaugos lygyje (pirminiame, antriniame ar tretiniame) yra teikiama  paslauga. 

Todėl teikiant paslaugas antriniame lygyje pacientui tenka mokėti už gydytojo paskirtus tik trečiame priežiūros lygyje kompensuojamus tyrimus“, – dėstoma Centro poliklinikos atsakyme.

REKLAMA

Taip pat pasiūlyta raštu kreiptis dėl konkretaus atvejo išaiškinimo.

„Realybėje viskas kitaip“

Elena teigia esanti nusiteikusi toliau ieškoti teisybės, tačiau pridūrė, kad buvo nustebinta ir dar vieno gydytojos pasakymo.

„Buvau pas endokrinologę vizitui, ji pažiūrėjo mano kraujo tyrimus, patikrino skydliaukę echoskopu.

Vizitui einant į pabaigą paklausiau, kodėl reikėjo susimokėti už du tyrimus, o ne už vieną, kaip ji sakė pokalbio telefonu metu. Bet ji pradėjo mykti, kad negalėjo taip sakyti, nes šitie tyrimai visada buvo mokami“, – pasakojo vilnietė. 

Merginai pasakius, kad ji jau kreipėsi dėl to į VLK ir iš atsakymo supratusi, kad visi tyrimai turėjo būti nemokami, kadangi jie buvo skirti dėl negalavimų, gydytoja pasakė:

REKLAMA

„VLK visada sako, kad tyrimai yra nemokami, bet realybėje yra kitaip.“

VLK: gydytojo paskirti tyrimai turi būti atliekami nemokamai

Portalui kreipusis į VLK išsamesnio komentaro dėl šios situacijos, Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Oksana Burokienė pabrėžė, kad kiekvieno paciento gydymo atvejis yra individualus ir visais atvejais dėl tyrimų reikalingumo pacientui sprendžia jį gydantis gydytojas.

„Vieni skydliaukės tyrimai yra priskiriami šeimos gydytojo kompetencijai, kiti – gydytojų specialistų. Pavyzdžiui, skydliaukės tireotropinio hormono (TTH) tyrimai yra priskiriami šeimos gydytojo kompetencijai. Apdraustiems privalomuoju sveikatos draudimu kreipiantis į gydymo įstaigą, prie kurios jie yra prisirašę, minėti tyrimai, taip pat ir pakartotiniai, paskyrus juos šeimos gydytojui, yra nemokami, nes juos apmoka ligonių kasos. Kaip jau ir minėjau, atlikti juos, ar ne, sprendžia gydytojas“, – informavo ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Specialistė kartu pridūrė, kad gydymo įstaiga privalo informuoti pacientus apie galimybę nemokamai gauti ligonių kasų lėšomis apmokamas paslaugas. Tik tuo atveju, jei pacientai, turintys teisę į ligonių kasų apmokamas sveikatos priežiūros paslaugas, tyrimus pasirenka savo iniciatyva, jų faktinę kainą apmoka patys.

„Visais neaiškiais atvejais, taip pat ir dėl tyrimų, kurie nepriskiriami šeimos gydytojo kompetencijai, atlikimo, jeigu reikėtų, šeimos gydytojas išduoda siuntimą gydytojo specialisto konsultacijai (pvz., gydytojo endokrinologo).

Jeigu turintis siuntimą pacientas kreipiasi į gydymo įstaigą, sudariusią sutartį su teritorine ligonių kasa dėl gydytojo endokrinologo paslaugų teikimo ir kompensavimo, ir gydytojas endokrinologas konsultacijos metu jam paskiria skydliaukės hormonų tyrimus, šie paskirti (gydytojo specialisto kompetencijai priskirti) tyrimai turi būti nemokamai atlikti toje gydymo įstaigoje, kurioje pacientas konsultuojamas", – sakė O. Burokienė.

REKLAMA

Pabrėžiama, kad turint siuntimą  gydytojo specialisto konsultacijai, pacientui turi būti atlikti visi gydytojo specialisto konsultacijos metu paskirti būtini tyrimai, kurie reikalingi diagnozei nustatyti, skirti ar koreguoti gydymą.

Tik tuo atveju, jeigu per konsultaciją gydytojas specialistas tyrimų neskiria, o tyrimus pasirenka pats pacientas, jis turi apmokėti faktinę tyrimų kainą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų