REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Medikai su nerimu konstatuoja toliau blogėjančią tautiečių, ypač jaunų vyrų, lytinę sveikatą. Jų teigimu, lytiniu keliu plintančių infekcijų banga laukia ne tik dėl karantino pasekmių, bet ir natūraliai vasarą dėl atsitiktinių romanų padidėjančių tokių pacientų antplūdžio. 

Medikai su nerimu konstatuoja toliau blogėjančią tautiečių, ypač jaunų vyrų, lytinę sveikatą. Jų teigimu, lytiniu keliu plintančių infekcijų banga laukia ne tik dėl karantino pasekmių, bet ir natūraliai vasarą dėl atsitiktinių romanų padidėjančių tokių pacientų antplūdžio. 

REKLAMA

Nors prasidėjusi pandemija gerokai apribojo daugelio socialinius kontaktus, suartėti intymiai tai, panašu, nebuvo kliūtis. Netgi priešingai – ilgai sėdint namie noras užsiimti meilės žaidimais kaip tik išaugo. 

Gydytojo urologo prof. dr. Balio Dainio teigimu, pacientų šiuo metu sulaukiantis ne ką mažiau nei ankstesniu metu.

„Žmonės per karantiną sėdėjo namie ir užsiiminėjo seksu – o ką jiems daugiau daryti?“ – svarstė gydytojas.

Mato dvejopas pasekmes

Anot jo, dėl tokio intensyvesnio žmonių seksualinio gyvenimo galima laukti dvejopų pasekmių.

Viena vertus, jo manymu, tai tik prisidės prie demografinės situacijos gerinimo ir atitinkamai šių metų pabaigoje – kitų pradžioje galima tikėtis daugiau gimstančių vaikų.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau, deja, ir taip buvusi opi lytinių keliu plintančių infekcijų problema dar labiau išaugo.

„Per karantiną tiek mergaitės ateidavo pas berniukus, tiek berniukai nueidavo pas mergaites dažniau nei bet kada anksčiau. Ir dabar turime žymiai padidėjusį srautą ligonių su įvairiomis lytiniu keliu plintančiomis ligomis“, – konstatavo Balys Dainys.

REKLAMA

Profesorius pridūrė, kad tuoj natūraliai pacientų srautą padidins ir į vasaros kurortinius romanus nevengiančių pasinerti „aukos“. 

„Vasaros metu ir po vasaros šių susirgimų standartiškai padaugėja. Juk pliažai pilni, moterys demonstruoja savo apvalumus, vyrams sunku atsilaikyti“, – sakė gydytojas.

Daugėja itin bjaurių ligų

B. Dainys pastebėjo, kad itin nerimą kelia tai, kad daugėja itin sunkių ligų – tokių, apie kurias anksčiau tik vadovėlyje skaitydavo.

„Dar negaliu pasakyti apie šią vasarą, bet anksčiau, prieš metus, atsirado tokių ligų, kurių anksčiau nebuvo. 

REKLAMA
REKLAMA

Dabar gi vyrauja demokratija ir laisvė, seniai sienos su Šengeno šalimis atidarytos. Visgi to žmonėms neužtenka, važiuoja į Pietų Ameriką iš ten atsivežame ir sifilį, ir kitas bjaurias ligas.

Kai dar studijavau, dėstytojai dejuodavo, kad net negali jo parodyti, o dabar aš nuolat jį matau“, – sakė medikas.

Pašnekovas pastebėjo, kad dabar žmogui atėjus dėl įtarimo sergant lytiniu keliu plintančia liga, jį jau tikrina ne dėl 7, o 10 lytiniu keliu plintančių ligų.

„Lietuvoje, turime visą puokštę ligų, kurios žinomos ir pasaulyje. Pavyzdžiui, anksčiau chlamidijos jau buvo „egzotika“, o dabar, deja, – visiška kasdienybė: per mėnesį randu 4–5, kartais septynis tokiu atvejus. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nepamirškime ir ureoplazmų, mikoplazmų, gardnerelių, kitų sukėlėjų. Gonorėja gi yra senas dalykas ir manęs nestebina. Bet, kaip minėjau, yra ir tokių ligų, kurių prieš 10 metų ir daugiau nesu girdėjęs, o dabar turime“, – vardijo B. Dainys.

Grasina ir nevaisingumu

Gydytojas pabrėžė, kad lytiniu keliu plintančios infekcijos tikrai nėra trumpalaikės, o jų pasekmės net gali baigtis nevaisingumu.

„Vyrams dažnai jos sukelia prostatitus, kurių galima pasekmė gali būti ir nevaisingumas. Moterims irgi gali būti ne pyragai, bet dažnai jos nieko ir nejaučia. Visgi tai netrukdo užkrėsti partnerį. 

Tad būna taip, kad vyriškis dejuoja, bet moteris sako net nesitirsianti, nes jaučiasi gerai, o jį kaltina iš kažkur kitur infekciją „atsinešus“. Taisyklė šiaip paprasta – jei randu ligą pas vieną partnerį, kito net netikrinu, automatiškai skiriu gydymą“, – pasakojo gydytojas urologas.

REKLAMA

Suluošina visam gyvenimui

Kartu jis atkreipė dėmesį, kad šios ligos yra daug opesnis klausimas nei šiuo metu visus ant kojų sukėlęs koronavirusas.

„Stebimės, kodėl vyrų sperma taip blogėja, nesiliauja prostatitai, lytiniu keliu plintančios ligos, visiškai jauname amžiuje vargina potencijos sutrikimai.

Šios ligos šiaip yra baisus dalykas. Koronavirusas gi, palyginus su lytiniu keliu plintančiomis ligomis, yra menkniekis, bet niekas apie tai nekalba. Lytiniu keliu plintančios ligos – tai dažnai jaunų, perspektyvių jaunuolių ir merginų problema, kuriems dar visas gyvenimas prieš akis. Tad tai ne tik kerta ir per demografiją, ir blogina gyvenimo kokybę“, – savo nuomonę išsakė B. Dainys.

REKLAMA

Po kurortiniu romanų – ir parazitinės ligos

Portalas tv3.lt primena, kad be sifilio, gonorėjos, „mažosiomis AIDS“ vadinamų chlamidijų, ureoplazmų, mikoplazmų, gardnerelių lytiniu keliu galima užsikrėsti ir tokiomis ligomis kaip ŽIV.

Nors dauguma šių ligų (sifilis, gonorėja, chlamidiozė) laiku kreipiantis yra išgydomos, tačiau, pavyzdžiui, ŽIV, genitalijų karpos, herpesas yra neįveikiamos, nors jų lėtinę eigą galima kontroliuoti.

Anot medikų, neteisingai galvojama, kad santykiaujant oraliniu būdu nei sifiliu, nei ŽIV užsikrėsti neįmanoma.

„Neteisinga nuostata, kad santykiaujant oraliniu būdu nei sifiliu, nei ŽIV neužsikrės, tai yra neteisinga. Gal dėl ŽIV yra kiek mažiau rizikos, bet sifiliu, kaip ir gonorėja, kuri lyg kažkada buvo užmiršta, galima taip pat sėkmingai užsikrėsti kaip ir santykiaujant įprastu būdu. Štai buvo atvejis, kai mergina vis ėjo pas Ausų, nosies ir gerklės gydytoją gydytis anginos, o, pasirodo, ten išaugęs visai kitas, lytiniu keliu plintantis, mikrobas“, – portalui yra pasakojęs gydytojas dermatovenerologas, seksologas Pragiedrulys Velička.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kalbėdamas apie kurortinius romanus pašnekovas priminė ir apie parazitinių ligų pavojų: „Iš užsienio dažnai parsivežamos vadinamosios gaktinės utėlytės. Jos lyg ir pamirštos arba galvojama, kad tai susiję su nešvara, nepakankama higiena, bet jomis irgi galima užsikrėsti lytiniu keliu.“

Kada atlikti tyrimus?

Gydytojai pabrėžia, jog lytiniu keliu plintančiomis infekcijos galima užsikrėsti ir po vienkartinių nesaugių lytinių santykių, o simptomai gali pasireikšti po savaitės, mėnesio bei ilgesnio laiko.

Gydytojai primena, kad kai kurių infekcijų ištyrimui reikalingas tam tikras inkubacinis periodas. Po kelių dienų galima atlikti tyrimus dėl grybelinės infekcijos, gonorėjos, trichomonozės. Po savaitės – dėl chlamidijų, ureoplazmų ir mikoplazmų, dėl sifilio ir ŽIV – po trijų savaičių.

REKLAMA

Simptomai, kurių nevertėtų praleisti pro akis ir dėl kurių reikėtų paskubėti kreiptis į gydytoją – atsiradęs perštėjimas, jaučiamas diskomfortas lyties takų ir organų srityje, vizualiai matomas paraudimas, neįprastos išskyros iš lyties organų. Tai jau gali įspėti apie ligos pradžią ir būtinai reikia atlikti tyrimus – imami mėginiai iš lyties organų – makšties, gimdos kaklelio – audinių.

Įspėti apie ligą gali ir skausmas arba deginimo jausmas šlapinantis, padažnėjęs šlapinimasis, skausmas lytinių santykių metu, moterims – neįprastas kraujavimas (po lytinių santykių, tarpmenstruacinis).

Geriausias būdas išvengti minėtųjų ligų – susilaikyti nuo atsitiktinių lytinių santykių arba naudoti barjerines kontraceptines priemones.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų