REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gal man tik pasivaideno, bet sulaukęs sau palankaus etikos sargų sprendimo ir netrukus po to išstojęs trumpo komentaro žurnalistams premjeras Saulius Skvernelis susigraudino. O gal tai buvo tiesiog spindinčios akys. Net ir susigraudinimas nebūtų smerktinas, nes premjeras pagaliau sulaukė su jo keliuku susijusios istorijos atomazgos ir štai baigsis prieš jį pusmetį vykdyta, kaip sako S. Skvernelis, šmeižto kampanija. 

Gal man tik pasivaideno, bet sulaukęs sau palankaus etikos sargų sprendimo ir netrukus po to išstojęs trumpo komentaro žurnalistams premjeras Saulius Skvernelis susigraudino. O gal tai buvo tiesiog spindinčios akys. Net ir susigraudinimas nebūtų smerktinas, nes premjeras pagaliau sulaukė su jo keliuku susijusios istorijos atomazgos ir štai baigsis prieš jį pusmetį vykdyta, kaip sako S. Skvernelis, šmeižto kampanija. 

REKLAMA

Kas jį šmeižė ir, jo teigimu, vykdė psichologinį smurtą prieš jo šeimą? Kas gi daugiau – konservatoriai, visai Lietuvai sako Vyriausybės vadovas, atskirai išskirdamas Jurgį Razmą ir konservatorių lyderį Gabrielių Landsbergį.

Nesekusiems nūdienos aktualijų priminsiu, kad ketvirtadienį VTEK vienbalsiai nutraukė tyrimą dėl galimos S. Skvernelio įtakos priimant sprendimą skirti papildomą finansavimą Vilniaus rajono savivaldybės gatvėms tvarkyti. Balsavimo rezultatas – kone visos skirtos lėšos žaibiškai konvertavosi į asfaltą premjero gyvenamoje Upės gatvėje.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, nutrauktas tyrimas nereiškia, kad premjero sąžinė automatiškai švari. VTEK paskelbė, kad nutraukė tyrimą, nes nepakanka duomenų konstatuoti, jog Vyriausybei priimant sprendimus dėl finansavimo jo gyvenamai gatvei S. Skvernelis galėjo supainioti interesus.

REKLAMA

„Kokia yra padaryta reputacinė žala kaip politikui, šešis mėnesius nuolatos kartojant šmeižtą, melą tiek Seimo salėje, tiek ir kituose formatuose? <...> Galiausiai, kas atsakys už psichologinį smurtą, kurį patyrė mano šeima, kada ponas Razma su savo konservatorių damomis, suorganizavo šou, gąsdindamas mano šeimą ir mano šeimos narius prie mano namo? 

<...> Tenka tik apgailestauti, kad kai kurie politikai, konkrečiai konservatorių partija nuo jų pirmininko iki narių, elgėsi šlykščiai, negarbingai ir neteisėtai“, – žurnalistams skundėsi premjeras.

REKLAMA
REKLAMA

Galima diskutuoti, ar žiniasklaidos, kuri pirmoji ir prabilo apie premjero keliuką, bei opozicijos klausimai dėl jo asfaltavimo aplinkybių buvo šmeižtas, ar pagrįstos abejonės iki etikos sargai neįrodė kitaip. Jei imtasi tyrimo, galbūt būta pagrindo abejoti Vyriausybės priimto sprendimo nešališkumu? Vertinti nesiimsiu, VTEK nepriklausau.

Bet, premjere, šmeižtas yra tikrovės neatitinkanti informacija, o kelias juk išasfaltuotas. Galų gale, žiniasklaidai ir visuomenei kilo abejonių Vyriausybės priimto sprendimo skaidrumu, o abejones ir garsiai keliamus klausimus vargu, ar galima vadinti šmeižtu.

Piktinatės, kad VTEK tyrimas truko pusmetį? Ir dar labiau jus piktina tai, kad pusmetį jums teko klausyti, kaip sakote, konservatorių šmeižto? Bet juk ne konservatoriai diriguoja tam, kaip ir kiek laiko trunka VTEK tyrimai. Skundus ir ašaras adresuokite komisijai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau šmeižto kampanijos šioje Seimo kadencijoje, panašu, jokia naujovė, o veikiau parankus politinis įrankis keršyti už praeities skriaudas. Ir tik nereikia valstiečiams dievagotis, kad jie yra absoliučiai skaidrūs ir sąžiningi, ir apie šmeižtą nė nesapnuotų.

Sunku ir susekti, kiek laiko valstiečiai suko tą pačią plokštelę, kartodami, kad tai Ingrida Šimonytė ir Andrius Kubilius yra kalti dėl prieš dešimtmetį vykusios finansų krizės. Taip pat jie nesibodi nuolat priminti G. Landsbergiui, kad šis vedė tikrų tikriausią švietimo įstaigų magnatę, kurios verslas jiems kelia abejonių.

Kaip yra sakęs kitas pagarsėjęs premjeras, negalima lyginti, bet palyginkime. Juk dar šių metų pradžioje valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis kibo į gerklę buvusiam susisiekimo ministrui Rokui Masiuliui, viešumoje susprogdindamas, kaip pats vadino, „bombą“.

REKLAMA

Buvo paviešintas R. Masiulio valstybės tarnyboje ir įvairiose įmonėse esą įdarbintų asmenų sąrašas. Galiausiai R. Karbauskis kreipėsi į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT), prašydamas jos ištirti, ar skirtingu metu ir susisiekimo, ir energetikos ministro pareigas ėjęs R. Masiulis nekūrė įsidarbinimo aukštose pareigose valstybinėse įmonėse schemų.

Teisybės dėlei, viešai S. Skvernelis R. Karbauskio noro kreiptis į STT nepalaikė.

It srutų laviną iš „Grigeo Klaipėda“ vamzdžio kaltinimus pasitikęs R. Masiulis teigė, kad sąraše minimi asmenys savo pareigų nusipelnė, nes yra profesionalai. Be to, R. Karbauskio sąraše buvęs ministras įžvelgė daug neteisingų duomenų, melo bei tarp žmonių išvestas realybėje neegzistuojančias sąsajas.

REKLAMA

Taip prasidėjo tai, ką galima vadinti kelis mėnesius trukusia R. Karbauskio šmeižto kampanija prieš R. Masiulį. Ištisas savaites R. Karbauskis savo ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos feisbuko paskyrose kalė R. Masiulį prie kryžiaus.

Pats eksministras tokius valstiečių lyderio veiksmus aiškino dvejopai – kaip kerštą už tai, kad, eidamas ministro pareigas, atleido Klaipėdos jūrų uosto direktorių Arvydą Vaitkų, bei už tai, kad liudijo tyrime dėl lėšų skyrimo premjero gatvės asfaltavimui. Et, kiek bangų kelia tas vingiuotas keliukas.

Praėjus kiek daugiau nei mėnesiui po R. Karbauskio kreipimosi į STT, tarnyba atsakė, kad „pateikta informacija nebuvo pagrindas vertinti ją baudžiamosios teisės aspektu ir procesiniam sprendimui priimti“. O kalbant paprasčiau, – „giminystės arba draugystės ryšiais susijusių asmenų darbas vienoje įstaigoje savaime nėra problema“, tačiau apie juos turi būti žinoma sprendimų priėmėjams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Klausiate, kas bendro tarp šių situacijų? Nei S. Skvernelio, nei R. Masiulio klausimais tyrėjai jų neišteisino, abu kartus paprasčiausiai pripažinta, kad trūksta informacijos, norint įrodyti, jog buvo pažeisti įstatymai.

Dar bendra ir tai, kad R. Masiulis, kaip ir S. Skvernelis, kelis mėnesius kentėjo ne ką kitą, o garsiai visais žiniasklaidos kanalais transliuojamą šmeižtą. Staiga imta abejoti visais jo, kaip energetikos ar susisiekimo ministro, sprendimais, jo reputacijai užtrauktas šešėlis.

O „vyšnaite ant torto“ tampa šią savaitę nuvilnijęs galimas politinės korupcijos skandalas, kuomet teisėsauga pranešė, kad Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Valdas Sutkus galėjo už atlygį menkinti tuometinio ministro R. Masiulio autoritetą, idant šis prarastų ministro postą.

REKLAMA

Smalsu, kam R. Masiulis buvo toks sprangus, kad tas kažkas galėjo ryžtis patuštinti kišenes, siekdamas „užlenkti“ ministro reputaciją.

Juokingiausia, kad netrukus po to, kai teisėsauga paviešino šiuos įtarimus, R. Karbauskis viešai pareikalavo STT paaiškinti savo teiginius, nes „viešojoje erdvėje pasirodė kaltinimai valdančiajai daugumai, kad neva jie su Valdu Sutkumi organizavo Roko Masiulio „nuvertimą“. Ramūnai, teisėsauga niekada nesakė, kad V. Sutkui galimai sumokėjo valstiečiai!

Tai štai tokios šios dėlionės detalės. Vaizdas pilkas ir niūrus, užtat iškalbingas. Labai patogu stovėti prie tribūnos ir drebančiu balsu kartoti, kad konservatoriai pusmetį užsiėmė šmeižtu, bei retoriškai klausti, kas dabar už tai turi atsakyti? 

REKLAMA

Čia pat reiktų užduoti analogišką klausimą, kas atsakys už šmeižtą prieš R. Masiulį, žalą jo reputacijai ir prarastas pareigas? Niekas, nes valstiečiams pripažinti klydus taip pat sunku, kaip pripažinti, kad pralaimėjo trejus pernykščius rinkimus.

Premjere, kuriam vakar į kameras taip spindėjo akys, jūs – politikas, vienas iš trijų valstybės galvų. Ir nė už ką nesutinku patikėti, kad rinkotės šią „karjerą“ tikėdamasis, kad išvengsite kritikos, net jei ši trunka pusmetį, o gal ir beveik ketverius metus. Taip pat sunku patikėti, kad Lietuvoje yra bent vienas politikas iš bet kurios politinės jėgos, kuriam nebūtų tekę atstovėti žiniasklaidos, visuomenės, oponentų ar net kolegų kritikos. 

Juoba, kad jūsų politiniai partneriai (sakysite, ne bendrapartiečiai, bet rinkimų sąraše vis tiek buvote greta), matome, renkasi šmeižti į kairę ir į dešinę. Todėl užteks verkšlenti.

Autoriaus komentaras yra autoriaus nuomonė, nebūtinai atspindinti redakcijos nuomonę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų