REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl karantino apribojimų pasikeitė moksleivių išleistuvių datos. Dauguma abiturientų išleistuves nukelia į rugpjūčio mėnesį ir tikisi, kad jas bus galima organizuoti įprastai, kaip ir prieš pandemiją. Kiti išleistuves planuoja liepos mėnesį, o kai kurie renkasi tarpinį variantą ir liepą švęs paskutinį skambutį.

Dėl karantino apribojimų pasikeitė moksleivių išleistuvių datos. Dauguma abiturientų išleistuves nukelia į rugpjūčio mėnesį ir tikisi, kad jas bus galima organizuoti įprastai, kaip ir prieš pandemiją. Kiti išleistuves planuoja liepos mėnesį, o kai kurie renkasi tarpinį variantą ir liepą švęs paskutinį skambutį.

REKLAMA

Lietuvos moksleivių sąjungos prezidentė Sara Aškinytė tv3.lt teigė, kad moksleiviai jau galvoja apie išleistuves.

„Kaip pastebime, dažniausiai abiturientai išleistuves nukelia į rugpjūčio mėnesį. Tikisi, kad tuo metu jau bus galima saugiai organizuoti šventę.

Tikrai yra tokių mokyklų, kurios nenukelia išleistuvių, švęs liepos mėnesį. Bet šiek tiek pakeičia jų sąlygas, atsižvelgdami į rekomendacijas. Yra nurodyti atstumai, įvairios apsaugos priemonės ir trumpinama renginio trukmė, siekiant sumažinti kontaktų kiekį ir tam tikru būdu paminėti abiturientų išleistuves“, – kalbėjo moksleivių atstovė.

Pasak S. Aškinytės, galbūt moksleiviams tai nėra pats priimtiniausias būdas, tačiau atsižvelgiama į saugos reikalavimus ir jų laikomasi.

REKLAMA
REKLAMA

„Abiturientai privalo būti su kaukėmis, tai nėra pats maloniausias dalykas ir tikrai nedžiugina, nes per išleistuves abiturientai visada pasipuošia. Tačiau moksleiviai džiaugiasi, kad pagaliau bus proga susitikti gyvai, nes dar prieš kelis mėnesius buvo bijoma, kad išleistuvės iš viso neįvyks, jei pandemija labiau išsiplėtos. Atsisveikinti su mokykla, pedagogais ir klasės draugais jiems yra labai svarbu“, – pažymėjo pašnekovė.

REKLAMA

Išleistuvių šventės planuojamos įvairiuose vietose: nuo kavinių, restoranų iki sodybų ar stovyklaviečių. Pasak LMS prezidentės, daug iššūkių kyla dėl rezervacijų, nes jos buvo darytos dar prieš pandemiją.

„Su tuo kyla daug problemų, nes jos buvo arba atšauktos, arba nedaromos ir į organizavimą įnešė nemažai sumaišties. Dėl kainų nėra didelio skirtumo ir jų didėjimo tikrai nesimato“, – sakė mergina.

LMS prezidentė džiaugėsi, kad apribojimai švelnėja, todėl dalis švenčių yra perkeliama į lauką ir tikimasi gero oro. Mokyklos išleistuves taip pat organizuoja lauke: „Dalyvių skaičiai didėja ir tikėtina, kad kartu su abiturientais galės atvykti ir pasidžiaugti tėvai ir kiti artimieji“.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu karantinas pratęstas iki birželio 16 dienos. Galima rengti kultūros, pramogų, sporto ar kitus renginius su žiūrovais. Nustatyta, kad nuo birželio 1-osios iki 15-osios atvirose erdvėse vykstančiuose renginiuose gali būti ne daugiau kaip 300 žiūrovų, uždarose erdvėse – ne daugiau 100. Pasak valdžios atstovų, vėliau žiūrovų skaičius didės.

„Jaunimas nori švęsti, o tėvai – bijo“

Renginių organizatorius ir vedėjas Remigijus Žiogas pasakoja, kad abiturientai nieko nebijo ir išleistuvių planus jau dėlioja.

„Abiturientai nieko nebijo, ne tas rizikos amžius ir grupė. Dabar toks susiskaldymas – jaunimas nori švęsti, o tėvai – bijo. Tačiau išleistuvės tikrai bus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Liepos mėnesį salės dar neleidžia daryti didelės šventės, nes pas mus yra didžiuliai kiekiai žmonių –būna maždaug nuo 200 iki 400 žmonių. Todėl išleistuvės yra nukeltos į rugpjūčio vidurį. Nukėlė ir dėl pavėlintų egzaminų ir vėliau teikiamų atestatų. Kol nėra atestato, tol  nėra tikslo švęsti“, – sakė pašnekovas.

Pasak renginių organizatoriaus, jie turi keletą išleistuvių, kurios vyksta liepos mėnesį, tačiau tai labiau ne išleistuvės, o atkeltas paskutinis skambutis: „Yra gimnazijų, kurios turi tradiciją švęsti ne išleistuves, o paskutinį skambutį. Todėl jie pasirinko tarpinį variantą. Rugpjūčio mėnesį taip pat daug abiturientų nori išvykti kažkur pasidarbuoti, todėl nori turėti neįpareigojančio laiko.“

REKLAMA

Pasak R. Žiogo, dabartinė situacija ir apribojimai labiau įpareigoja tiekėjus, kurie teikia savo paslaugas, nes šventės vietose ribojamas žmonių skaičius.

„Dabar renginiai jau įsivažiuoja ir vyksta. Abiturientai dabar jau laukia savo eilės. Nuo birželio 1 dienos viskas atsirišo kaip būtų paskelbta antroji nepriklausomybė“, – šypsojosi pašnekovas.

Jo teigimu, abiturientai dažniausiai renkasi restoranus, kurie turi lauko erdvę. Dabar labai svarbi lauko erdvė, nes tėvai taip apsidraudžia, jei viduje dar neleistų didesnio kiekio žmonių.

Ministerija: išleistuvės nusikelia į rugpjūčio mėnesį

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija prieš dvi savaites pranešė, kad šiemet abiturientų išleistuvės dėl vėliau prasidėsiančių egzaminų nusikelia į rugpjūčio mėnesį.

REKLAMA

Atsižvelgusios į situaciją ši ministerija kartu su Sveikatos apsaugos ministerija parengs rekomendacijas, kaip būtų galima saugiai organizuoti šią šventę, taip pat atestatų ir diplomų įteikimo renginius.

„Tikimės, kad rugpjūtį situacija pagerės, ir mokyklos bendruomenė galės organizuoti abiturientų išleistuves“, – prieš porą savaičių sakė švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų