REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Teismas atmetė prokurorų prašymą suimti Lietuvos verslo konfederacijos prezidentą Valdą Sutkų. Anot prokuroro, Sutkus kaltinamas kyšininkavimu ir prekyba poveikiu taip pat kelių tiesimo bendrovių užsakymu skleidęs kompromituojančių informaciją apie tuometinį ministrą Roką Masiulį. Į laisvę paleistas Sutkus bet kokius kaltinimus atmeta, tačiau pripažįsta, kad STT pareigūnai jo namuose pinigų rado, tačiau esą mažesnė suma nei 400-tai tūkstančių.

Teismas atmetė prokurorų prašymą suimti Lietuvos verslo konfederacijos prezidentą Valdą Sutkų. Anot prokuroro, Sutkus kaltinamas kyšininkavimu ir prekyba poveikiu taip pat kelių tiesimo bendrovių užsakymu skleidęs kompromituojančių informaciją apie tuometinį ministrą Roką Masiulį. Į laisvę paleistas Sutkus bet kokius kaltinimus atmeta, tačiau pripažįsta, kad STT pareigūnai jo namuose pinigų rado, tačiau esą mažesnė suma nei 400-tai tūkstančių.

REKLAMA

„Tikrai norėčiau padėkoti specialiųjų tyrimų tarnybų vyrams, kurie vakar mane sulaikė ir vakar darė kratą mano namuose, tai tikrai noriu naudodamasis proga padėkoti ir prašyčiau, jeigu galit, neiškirpti, vyrai elgėsi mandagiai. Reikia pripažinti, kad šiandien jaučiuosi geriau negu vakar. Tai yra faktas. Liūdnas dalykas yra tai, kad kaip, paaiškėjo tiek mano, tiek kolegos Manto atveju, yra buvę kitų atvejų, atstovauti verslą ir būti verslo asociacijos vadovu Lietuvoje šiandien jau darosi pavojinga“, – sako Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Valdas Sutkus.

Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Valdas Sutkus laisvėje. Jis buvo sulaikytas vakar savo sodyboje, kai pareigūnai visoje šalyje vykdė didelio mąsto operaciją, atlikinėjo dešimtis kratų, sulaikinėjo verslo organizacijų atstovus. Prokurorai norėjo, kad Sutkus būtų suimtas, tačiau teismas nusprendė, kad laikyti verslo konfederacijos prezidentą už grotų nėra pagrindo.

REKLAMA
REKLAMA

„Maniau, kad yra sąlygos ir pagrindai jiems skirti. Nes yra pagrįstas manymas tikėti, kad bus trukdoma procesui, tačiau teismas šių pagrindų neįžvelgė“, – pasakoja prokuroras Darius Stankevičius.

REKLAMA

Prokurorai įtaria, kad Valdas Sutkus gavo neteisėtą atlygį už poveikį teisėkūrai ir Seimo nariams. Prokuroras aiškina, kad įtarimai pareikšti dėl 3 sunkių ir 4 nesunkių nusikalstamų veikų.

„Tai yra kyšininkavimas, prekyba poveikiu“, – teigia D. Stankevičius.

„Atsakingai galiu pasakyti, kad visi mokesčiai nuo bet kokių mokėjimų, kuriuos esu gavęs, yra sumokėti taip, kaip priklauso. Jokių kyšių niekam nesu nei davęs, nei ėmęs“, – kalbėjo V. Sutkus. 

Šiandien specialiųjų tyrimų tarnyba konkrečiai išvardijo visus savo įtarimus. Prokuratūra įtaria, kad Sutkus galimai susitarė ir priėmė kyšį iš Lietuvos bankų asociacijos prezidento Mansto Zalatoriaus, už Sutkaus pagalbą 2019 metų pabaigoje svarstant biudžeto klausimus, įstatymus dėl bankų turto ir pelno mokesčių. Anot prokurorų, pas Sutkų neaišku iš kur atsirado 400-ai tūkstančių eurų.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš nežinau apie kokius 400 000 eina kalba. Jeigu Jūs norit paklausti, ar pas mane namuose rado grynųjų pinigų, tai taip, rado, ir tai buvo suma mažesnė negu 10 000“, – sako V. Sutkus.

Prokuratūra taip pat įtaria, kad Sutkus iš privačių kelių tiesimo bendrovių vadovų galimai už neteisėtą atlygį tikslingai organizavo, rinko ir viešai teikė politikams tendencingai neigiamą informaciją, turėdamas tikslą sumenkinti tuometinio susisiekimo ministro Roko Masiulio autoritetą, dalykinę ir politinę reputaciją. Esą tokiu būdu buvo siekta, kad Rokas Masiulis būtų pašalintas iš Susisiekimo ministro pareigų. Sutkus kartoja, kad kyšių neėmė, tačiau neneigia, kad kritikavo buvusį susisiekimo ministrą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Aš esu pasisakęs ne kartą kritiškai tiek apie paties Roko Masiulio, tiek apie jo paskirtų žmonių veiklą, kaip netinkamą vadybą, kaip nesugebėjimą panaudoti asignavimų“, – pasakoja S. Sutkus.

„Teisė kritikuoti yra laiduojama Konstitucijos 33 straipsniu, ir to 33-ios straipsnio, antros dalies antram sakiny parašyta, kad draudžiama persekioti už kritiką“, – teigia Valdo Sutkaus advokatas Girius Ivoška.

Pareigūnai krėtė ir įtariamas bendroves. Teisėsauga anksčiau patvirtino, jog šioje byloje sulaikyti „Šiaulių plento“ generalinis direktorius Juozas Aleksa bei „Kauno tiltų“ valdybos pirmininkas ir generalinis direktorius Aldas Rusevičius. Sutkus nedetalizavo komercinių santykių su minimomis bendrovėmis.

REKLAMA

„Tai yra komerciniai dalykai. Aš komercinių sutarčių nenorėčiau šiam etape komentuoti“, – kalbėjo V. Sutkus.

Prokurorai taip pat įtaria, kad Sutkus per privačias mokymų ir konsultacijų bendroves grobstė Europos Sąjungos lėšas. Tiesa, visų detalių Verslo konfederacijos prezidentas nekomentuoja, esą ne visi prokurorų įtarimai konkretūs.

„Kai kas yra ten labai suformuluota abstrakčiai, tai yra pasakyta, Seimo nariai, vardų pavardžių nėra, kaip tą paaiškinti“, – sako G. Ivoška.

Iš teismo Sutkus nuvyko tiesiai į specialiųjų tyrimų tarnybą, jis ten pasirašė rašytinį pasižadėjimą neišvykti. Tuo metu Lietuvos verslo konfederacija pabrėžia, kad Sutkus jokio atlyginimo už savo einamas pareigas negauna ir priduria, kad organizacija veikia skaidriai.

REKLAMA

„Ji daro poveikį įstatymo leidybai, ir tą poveikį daro skaidriai. Fı̇̀ksuoja raštu pozicijas, dalyvauja viešose posėdžiuose. Tai yra jokių neskaidrių arba neviešų dalykų nevyksta, arba visos pozicijos, tiek dabar minimo įstatymo projekto, jūs galite viešai pamatyti arba Youtube, arba Seimo kanceliarijos dokumentų bazėse“, – pasakoja verslo konfederacijos viceprezidentas Andrius Romanovskis.

Verslo konfederacijos viceprezidentas aiškina, kad vertinti teisėsaugos pateiktus įtarimus labai sunku.

„Yra daugybė skambių žodžių, bet esmės nematome. Nesuprantame apie ką, kaip žmonės sako: kas čia iš tikrųjų vyksta. Ir tai leidžia pagrįstai įtarti, kad iš tikrųjų tai metų metus užsitęsianti byla, kuri iš tikrųjų, deja, gali ir subliūkšti“, – teigia A. Romanovskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitas įtariamasis Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Mantas Zalatorius taip pat paleistas laisvėn. Su juo susisiekti nepavyko. Anot advokato, Zalatorius šiuo metu yra savo namuose Turniškėse, jam uždrausta bendrauti su tam tikrais asmenimis.

Antradienį STT pareigūnai pareiškė įtarimus šešiems asmenims: be V. Sutkaus ir M. Zalatoriaus, jie pareikšti dar dviejų privačių kelių tiesimo bendrovių generaliniams direktoriams, privačios konsultacijų ir mokymų įmonės vadovui bei privačios informacinių technologijų bendrovės vadovui.

STT ir Generalinė prokuratūra apie ikiteisminį tyrimą dėl įtariamo stambaus masto kyšininkavimo, papirkimo, prekybos poveikiu, turto iššvaistymo ir dokumentų klastojimo pranešė vakar.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų