REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Skvernelis apie išėjimą iš karantino – laukia kitas teisinis režimas

pokyčiai galimi nuo birželio 17 dienos

Premjeras Saulius Skvernelis pranešė apie planus nuo birželio 17 dienos taikyti naują teisinį režimą.

Premjeras Saulius Skvernelis pranešė apie planus nuo birželio 17 dienos taikyti naują teisinį režimą.

REKLAMA

„Šiandien COVID–19 komitete aptarėme galimą išėjimo iš karantino režimo planą. Jei epidemiologinė situacija Lietuvoje nesikeis į blogąją pusę, įgyvendinus šį planą būtų taikomas jau kitas teisinis režimas, konkrečiai – valstybės lygio ekstremali situacija.

Tai leistų prireikus reguliuoti sienų kontrolę, taip pat taikyti tam tikrų ūkinių sričių apribojimus. Šie apribojimai pagal poreikį ir situaciją būtų nukreipiami tik į tas sritis, kuriose lieka didžiausia tikimybė galimam koronaviruso plitimui.

Preliminariai planuojama, kad naujas teisinis režimas galėtų įsigalioti nuo birželio 17 dienos. Galutiniai sprendimai turi būti priimti kitos savaitės Vyriausybės posėdyje“, – „Facebook'e“ rašė premjeras Saulius Skvernelis. 

REKLAMA
REKLAMA

Naujienų portalas tv3.lt primena, kad karantinas Lietuvoje šiuo metu pratęstas iki birželio 16 dienos. 

Veryga: karantinas gali būti nepratęstas

 

Karantinas gali būti daugiau nebepratęstas po birželio 16 dienos, jei naujų koronaviruso infekcijos atvejų skaičius nedidės, sako sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

REKLAMA

„Šiandien kaip tik bus kalbamasi COVID-19 komitete, yra renkami apibendrinimai teisininkų, ar užtektų ekstremaliosios situacijos ir galima būtų atsisakyti karantino. Tikėkimės, jei viskas bus gerai, jei situacija neblogės, yra tokia galimybė jo birželio 16-osios jo nepratęsti“, – trečiadienį interviu Lietuvos radijui sakė A. Veryga.

 „Jei viskas bus gerai ir išliks, kaip yra dabar, jei tie skaičiai mažės, tikėkimės, kad karantino nebereiks“, – pažymėjo ministras.

Lietuvoje pastarosiomis dienomis nustatoma po kelis koronaviruso infekcijos atvejus. Šiuo metu dėl COVID-19 ligoninėse gydomi 58 pacientai, du iš jų reanimacijos skyriuose. Šalyje iš viso iki antradienio buvo patvirtinti 1682 užsikrėtimo koronavirusu atvejai.

REKLAMA
REKLAMA

Siekiant suvaldyti koronaviruso plitimą, Lietuvoje karantinas paskelbtas kovo 16 dieną, kol kas jis pratęstas iki birželio 16-osios.

Vyriausybė yra patvirtinusi epidemiologinius karantino atšaukimo kriterijus. Pagal juos suminis sergamumo koronavirusu rodiklis 100 tūkst. gyventojų per pastarąsias 14 dienų neturi didėti nuo kriterijų patvirtinimo dienos, o ne mažiau nei 90 proc. per savaitę nustatytų naujų koronaviruso atvejų būti susiję su lokalizuotais ir valdomais ligos protrūkiais.

Svarbiausia informacija apie koronavirusą

Koronavirusas yra naujos struktūros virusas, kuris niekada anksčiau nebuvo sukėlęs infekcijų žmonėms. Pagrindiniai jo simptomai yra panašūs į gripo: karščiavimas, kosulys, apsunkęs kvėpavimas ir kiti kvėpavimo sutrikimai. Sunkesniais atvejais koronavirusai sukelia plaučių uždegimą, sunkų ūmų respiracinį sindromą, inkstų nepakankamumą ar mirtį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Specifinio gydymo nuo naujojo koronaviruso sukeltos infekcijos nėra, taikomas tik simptominis gydymas. Susirgusieji gali būti visiškai išgydyti, priklausomai nuo jų sveikatos būklės bei nuo to, kada pradedamas taikyti gydymas.

Norint išvengti koronaviruso patariama laikytis bendrųjų higienos taisyklių: plauti rankas su muilu ir šiltu vandeniu, dezinfekuoti rankas, laikytis čiaudėjimo ir kosėjimo etiketo, ne mažiau, kaip 2–3 kartus per dieną vėdinti patalpas, kasdien valyti dažnai naudojamus paviršius kambaryje (pvz., naktinius stalelius, lovų rėmus ir kitus miegamojo baldus), naudoti apsaugos priemones, vengti būriavimosi, nuo kitų asmenų išlaikant bent 2 metrų atstumą.

REKLAMA

Pakeistas atvejo apibrėžimas

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), atsižvelgusi į su kelionėmis susijusius pokyčius, įsigaliojusius nuo birželio 1 d. , tikslina atvejo apibrėžimą. Nuo šiol galimai sergančiu, t. y. įtariamu atveju, bus laikomas žmogus, jaučiantis koronavirusinei infekcijai (COVID-19) būdingus simptomus ir keliavęs ar gyvenęs tose užsienio valstybėse, kurios valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo sprendimu įtrauktos į SAM kiekvieną pirmadienį skelbiamą šalių sąrašą. Jame nurodyta, kokios prevencijos, grįžus iš šių valstybių, privalu imtis.    

Taip pat ir toliau įtariamu užsikrėtusiu koronavirusine infekcija bus laikomas simptomus jaučiantis ir artimą kontaktų su sergančiu ar galimai užsikrėtusiu per pastarąsias 14-lika dienų turėjęs žmogus.

REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena, kad, įvertinus Lietuvos epidemiologinę situaciją, nuo birželio 1-osios, tyrimai koronavirusinei infekcijai nustatyti atliekami pagal naują tvarką. Numatyta, kad profilaktinis testavimas bus vykdomas atsižvelgus į savivaldybės epidemiologinius rodiklius arba, kitaip tariant – įvertinus riziką konkrečioje savivaldybėje. Tikslingai toliau bus tiriami simptomus jaučiantieji, taip pat į ligonines planine tvarka guldomi pacientai bei užfiksavus infekcijos židinius, pavyzdžiui – užsikrėtus bendrabučio gyventojui.  

Numatyta, kad toliau bus testuojami visi žmonės, kuriems pasireiškia bent vienas ūmios kvėpavimo takų infekcijos simptomas, t. y. temperatūra, kosulys, dusulys ir kita. Kaip ir iki šiol, bus tiriami visi naujai į ligonines planiniam gydymui, t. y. operacijoms, planinėms procedūroms, guldomi pacientai, taip pat žmonės, kuriuos ištirti nurodys Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai, dirbantys infekcijos židiniuose, pavyzdžiui, kai susirgimo atvejis nustatomas bendrabučio tipo name. Be to, ir toliau tyrimai bus atliekami siekiant patvirtinti, kad žmogus jau pasveiko, vadinamieji – pakartotiniai tyrimai.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai reiškia, kad privalomai nebus testuojami visi be išimties iš užsienio atvykstantys ar grįžtantys keliautojai, kaip yra šiuo metu. Jie bus tikrinami tuo atveju, jei jaus koronavirusinei infekcijai būdingus simptomus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų