REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Veterinarijos gydytojams šį pavasarį itin dažnai tenka gelbėti kulkų sunkiai sužalotus katinus ar šunis. Į klinikas gyvūnai patenka apšaudyti iš orinių orinių šautuvų ir tai vyksta įvairiuose miestuose.

Veterinarijos gydytojams šį pavasarį itin dažnai tenka gelbėti kulkų sunkiai sužalotus katinus ar šunis. Į klinikas gyvūnai patenka apšaudyti iš orinių orinių šautuvų ir tai vyksta įvairiuose miestuose.

REKLAMA

Ankstyvą rytą ant operacinio stalo keliauja Ponia – jauna  katytė. Į veterinarijos kliniką Kaune ji atvežta net iš Lazdijų. Keturkojės šeimininkė sako, kad murklė bėgiojo lauke, o kai grįžo šlubavo, prie kojos jie pastebėjo mažą žaizdelę.

„Mes sodinom gėlytes kieme, viskas buvo gerai, dar ant jo papykom, nes mes kur pasodinom, tai ji kapstė. Sakom: „Bėk, Ponia, į lauką, eik kitur pažaisk.“ Kokią valandą mes ją palikom lauke, o paskui įsileidom į rūsį kaip visą laiką nakčiai ir mano vyras kažkaip sako: „Jinai pamiaukė, ir šlubčioja su ta kojyte“. Aš čiupt, čiupt lyg ir kruvina“, – sako katės šeimininkė Indrė Kirvelevičienė.

Nuvykus į veterinarijos kliniką paaiškėjo šokiruojantis faktas: katės kūne įstrigęs svetimkūnis – orinio šautuvo kulka. Vos dvejų metų katytei prireikė sudėtingos operacijos

REKLAMA
REKLAMA

„Šūvio vieta yra visiškai arti kraujagyslės ir jei būtų kliudyta kraujagyslė, mes būtume netekę augintinio“, – pasakoja veterinarijos gydytojas Paulius Morkūnas.

REKLAMA

Gydytojas rodo operacijos metu ištrauktą orinio šautuvo kulką, ji visiškai suplota:

„Priartėjime prie šūvio vietos galo iki kur ėjo kulka, ir kaip minėjau orinio kulka, ir matote kiek ji suspausta ir koks tai buvo smūgis tiesiai į kaulą.“

Spėjama, kad šauta iš labai arti, kulka net sutrupino kaulą į smulkias atplaišas

„Kaulas buvo visas išdraskytas ir per visą išilginį pjūvį buvo skilimai. Į vieną, į kitą pusę, tai mums ta fiksacija užtruko, sunkiai gavosi, bet ačiū Dievui, kad pavyko viskas gerai“, – teigia P. Morkūnas.

Kas taip sadistiškai vaiko nepatinkančius katinus, o gal specialiai juos žaloja dabar jau aiškinsis policija – moteris parašė pareiškimą. Pasak veterinarijos gydytojų, šį pavasarį kas savaitę tenka gelbėti bent du – tris tokius nelaimėlius, nukentėjusius nuo piktavalių paleistų šūvių. Kartais kulkos gyvūno kūne aptinkamos ir atsitiktinai.

REKLAMA
REKLAMA

„Labai maža skylutė gaunasi ir per dvi dienas užsitraukia, tai šeimininkas plaukuoto augintinio jo nepamato, bet atvyksta pas mus, kad ir dėl viduriavimo, padarome rentgeno nuotrauką ir mes matome, kad yra kulka“, – kalbėjo P. Morkūnas.

Gydytojas rodo rentgeno nuotraukas – jose kelių skirtingų gyvūnų tyrimai:

„Praėjusią savaitę darėm šuniuko nuotrauką, tai galima toje vietoje įžiūrėti, kaip kulka prie stuburo slankstelio. Šauta va strigusi visa kulka paodį. Kita nuotrauka matom prie dubens kaulų, į uodegą įstrigus kulka – ir visur visur yra tos pačios orinės kulkos.“

Jam antrina ir kolegos iš sostinės, gelbėjantys kulkų sužeistus gyvūnus. Štai Vilniaus veterinarijos klinikos „8 drambliai“ globon savaitgalį pateko senolis šuo. Jį čia atvežė prieglaudos „Vyšnių sodas“ savanoriai. Pamestinukas suvarpytas kulkų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„2-3 kulkos, jos yra ties stuburu ir krūtinės dalyje“, – sako veterinarijos gydytojas Lukas Mačiulis.

Specialistai sako, jei kulka nepažeidžia svarbių organų, ji įstrigusi riebaliniame sluoksnyje gali tūnoti tol kol gyvens augintinis, deja, kai kuriais atvejais tokie šūviai baigiasi mirtimi.

„Buvo katinas, kuriam buvo kulka kliudžiusi diafragmą ir inkstą, deja viskas baigėsi nesėkmingai, prasidėjo vidinis kraujavimas ir gyvūnas mirė“, – pasakoja L. Mačiulis. 

Už tokį tyčinį gyvūnų žalojimą gresia bauda nuo 50 iki 1750 eurų ar net kalėjimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų