REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kauno technologijos universiteto dekanas Ainius Lašas dėl angliško keiksmo socialiniame tinkle „Facebook“ aiškinosi aukštosios mokyklos etikos komisijai ir sulaukė sprendimo. Etikos komisija rekomendavo universiteto rektoriui paskirti dekanui A. Lašui švelniausią nuobaudą – akademinę pastabą.

Kauno technologijos universiteto dekanas Ainius Lašas dėl angliško keiksmo socialiniame tinkle „Facebook“ aiškinosi aukštosios mokyklos etikos komisijai ir sulaukė sprendimo. Etikos komisija rekomendavo universiteto rektoriui paskirti dekanui A. Lašui švelniausią nuobaudą – akademinę pastabą.

REKLAMA

Nenorminę leksiką A. Lašas pavartojo praėjusią savaitę savo įraše „Facebook“ išreikšdamas pasipiktinimą dėl Vyriausybės pasiskolintų pinigų paskirstymo COVID-19 krizės padariniams malšinti. Kai 94 mln. eurų atiteko švietimo įstaigų remontui, o ne ugdymo turinio kokybės gerinimui.

„Taip, už vieną sušiktą milijoną, kurio ministerija pati negali surasti, bet suranda 94 mln. eurų ant betono. F... , guys!“, – dėl tokio keiksmo anglų kalba A. Lašas turėjo pasiaiškinti.

Su komisijos argumentais nesutinka

Po ketvirtadienį pateikto universiteto etikos komisijos sprendimo, A. Lašas savo „Facebook“ paskyroje teigė nesutinkantis su jų argumentais.

REKLAMA
REKLAMA

„Su sprendime pateiktais argumentais nesutinku, bet patį sprendimą priimu. Lauksiu rektoriaus akademinės pastabos ir toliau tikrinsiu etikos normų ribas, nes juk jos yra mūsų pačių sugalvotos ir neretai apspręstos esamo laikotarpio/konteksto. Tiesiog tokie jau yra mane (pavartojant dokumento kalbą) charakterizuojantys bruožai!.

REKLAMA

KTU akademinės etikos komisija nusprendė, kad akademinę etiką pažeidžiau, nes nesilaikiau visuotinai pripažįstamo Etikos Kodekso nuostatų ir KTU akademinės etikos kodekse įtvirtinto Lojalumo principo. Tiesa, Lojalumo (institucijai) principas apie keiksmažodžius ar požiūrį į valdžią nieko nekalba. Tai, kaip suprantu, mano nenorminę leksiką pakišo po „kita žala" Universiteto įvaizdžiui Tebūnie. Aš juk dar ir VDU savo laiku esu įžeidęs, už tai, kad jie bandė išstumti mūsų fakultetą iš konkurencinio lauko, naudodami nešvarius užkulisinius politinius žaidimus. Už tokius bajerius, aišku, niekas tavęs etikos komisijose nesvarsto. Kaip ir už valstybės lėšų tratinimą į kairę ir į dešinę, neįvertinant projektų adekvatumo“, – skelbė A. Lašas.

REKLAMA
REKLAMA

Iš savo „Facebook“ profilio ištrynė darbovietę

Dekanas A. Lašas pastebėjo svarbų dalyką etikos komisijos sprendime, kad KTU negali vertinti įrašo tik asmeninės nuomonės, kadangi dekanas savo asmeninėje „Facebook“ paskyroje kaip dabartinę darbovietę yra nurodę universitetą ir įraše minimas vienas iš universiteto projektų. Pasak etikos komisijos, jo nuomonė socialiniame tinkle kartu reprezentuoja ir universitetą.

Po tokio sprendimo A. Lašas savo darbovietę ištrynė iš „Facebook“ profilio.

„Tai verčia daryti kiek neįprastus sprendimus. Kadangi savo žodžio laisvę ir laisvą kritikos formų pasirinkimą vertinu labiau nei „Facebook“ profilyje patalpintą nuorodą į dabartinę darbovietę, pastarąją iš savo profilio pašalinau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visi „Facebook“ postai mano skiltyje buvo, yra ir bus mano asmeninė nuomonė, kuri gali sutapti arba nesutapti su mano darbdavio pozicija. Jei kažkam ta nuomonė ar jos raiškos formos nepatinka, tough luck (nepasisekė – aut. past.) Reprezentacinė funkcija negali būti absoliuti, nes mano gyvenimas neapsiriboja tik darbu“, – „Facebook“ komentavo A. Lašas.

Dekanas A. Lašas žada ir toliau dirbti KTU: „Toliau žadu iš dūšios darbuotis KTU bendruomenės labui, nes myliu savo universiteto/fakulteto bendruomenę, jos studentiją bei profesūrą ir tikiu, kad galiu dar šį tą gero nuveikti ne tik fakulteto, bet ir bendrai akademinės bendruomenės labui.“

REKLAMA

„Paprastai tokios nenorminės leksikos nevartoju“

KTU fakulteto dekanas tv3.lt teigė, kad tuo metu jo pavartota leksika tiksliausiai išreiškė jo jausmus.

„Paprastai aš tokios nenorminės leksikos nevartoju. Bet, maniau, kad šiam momentui ji yra tinkama. Bet kiti taip nemanė ir kažkas pateikė skundą mūsų etikos komisijai. Akademinės etikos komisija nusprendė svarstyti, pasikvietė mane ir mes tiesiog padiskutavome ta tema, koks mano požiūris į tai“, – teigė dekanas.

Dekanas mano, kad yra skirtumas tarp žmogaus akademinės ir socialinės veiklos.

„Akademinė etika nereguliuoja žmogaus leksikos normų. Tai bendra pozicija, kiek žmogus sau leidžia keiktis. Mes kalbame apie bendražmogiškas vertybes, normas ir socialinius tabu bei jų laužymą“, – paaiškino A. Lažas.

REKLAMA

KTU dekanas paaiškino, kad anksčiau net Dievo vardo panaudojimas būdavo didelis nusižengimas: „Angliškai pasakyti „God, damn“  (Dieve, prakeiktas – aut. past.) anksčiau tai būdavo labai rimtas nusikaltimas. Anksčiau ant laužo degindavo už vienokius ar kitokius pasisakymus.

Tačiau visuomenė ir jos vertybės keičiasi. Sakyčiau, kad yra daug būdų įžeisti žmogų nevartojant keiksmažodžių. Šiuo atveju, tas keiksmažodis yra diskusijos objektas, bet nematau, kad tai būtų iš esmės kažką keičiantis reikalas. Jei tu piktnaudžiauji tuo ir visada vartoji, tai gali būti vienaip, bet ... Manau, kad bendrinis keiksmažodis kartais turi vietą mūsų žodyne ir dėl to jie ir tarpsta. Tačiau socialinio tabu sulaužymas duoda tam tikrą efektą.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po A. Lašo pasisakymo kilo daugiau diskusijų, kada ir kur galima vartoti nenorminę leksiką.

„Tikrai nesijaučiu auka, kad mane kažkas persekiotų. [...] Bendrai, tai tas vartojimas ir supratimas, kada ir kiek galima vartoti nenorminę leksiką, tai yra diskusijos objektas ir nėra sutarimo. Vieniems, tai atrodo priimtina. Kitiems, ypač gal vyresnės kartos žmonėms, tai atrodo kaip šventvagystė.

Aš esu fakulteto dekanas, tai tariamai tai komplikuoja. Pavyzdžiui, jei kažkam yra nepriimtinos skyrybos, bet aš buvau susituokęs ir išsiskiriu, tai ar aš negaliu išsiskirti, nes esu dekanas? Tai yra visokių niuansų – kur baigiasi darbo ribos ir kur yra asmeninė erdvė. Kur tu gali reikšti nuomonę kaip pilietis, kaip žmogus, kuris nesutinka su valdžios veiksmais“, – svarstė A. Lašas.

REKLAMA

KTU Akademinės etikos kolegija: už pažeidimą galima pastaba arba papeikimas

KTU akademinės etikos kolegija situacijos ir svarstomo klausimo dėl A. Lašo nekomentuoja.

„Tikrai nekomentuosiu, nes KTU etikos kolegija, kaip ir kiti, yra pasirašę konfidencialumo sutartis, tai liečia tik tuos asmenis. Kai bus parengtas sprendimas, tai tie asmenys, kurie susiję su šiuo reikalu, jie bus informuoti asmeniškai“, – teigė komisijos narė, docentė Vaida Jonaitienė.

Pasak pašnekovės, už etikos pažeidimus galima pastaba arba papeikimas.

„Tačiau tai sprendžia ne etikos kolegija, o aukštesnės universiteto instancijos, apie sprendimus informuojame KTU rektorių“, – pažymėjo V. Jonaitienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų