REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos įkalinimo įstaigose nuteistiesiems karantinas skaudžiausiai kirto dėl uždraustų pasimatymų su artimaisiais. Jokios išimtys netaikomos ne tik realiai už grotų dienas leidžiantiems nuteistiesiems, bet ir tiems, kurie bausmę atlieka švelnesnėmis sąlygomis – pusiaukelės namuose arba atvirojoje kolonijoje.

Lietuvos įkalinimo įstaigose nuteistiesiems karantinas skaudžiausiai kirto dėl uždraustų pasimatymų su artimaisiais. Jokios išimtys netaikomos ne tik realiai už grotų dienas leidžiantiems nuteistiesiems, bet ir tiems, kurie bausmę atlieka švelnesnėmis sąlygomis – pusiaukelės namuose arba atvirojoje kolonijoje.

REKLAMA

Su naujienų portalu tv3.lt susisiekė nuteistasis Arūnas (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomas – aut. past.). Pusiaukelės namuose keletą mėnesių jau gyvenantis vyras jaučiasi tapęs situacijos įkaitu. Jį itin pykdo tai, kad dirbti nuteistiesiems yra leidžiama, bet pasimatyti su artimiausiais žmonėmis – griežtai uždrausta.

Situaciją vadina nelogiška

„Visiems žinoma dėl karantino įvesta bendra tvarka – suimtieji ir nuteistieji Kalėjimų departamento (KD) sprendimu jau keletą mėnesių nebeturi teisės nei į ilgalaikius, nei į trumpalaikius pasimatymus.

REKLAMA
REKLAMA

Bet mes (gyvenantys pusiaukelės namuose – aut. past.) toliau einame į darbą. Konkrečiai mano įmonėje dirba apie 50 žmonių. Išvengti kontakto – neįmanoma. Po darbo grįžtame į pusiaukelės namus.

REKLAMA

Taip pat galime eiti į parduotuvę arba į kirpyklą. To kontakto yra visur. Tačiau negalime grįžti namo pas savo žmonas, savo vaikus. Kalbu ne tik apie savo, bet ir apie daugybės kitų nuteistųjų nepavydėtiną situaciją“, – pokalbį pradėjo Arūnas.

Naujienų portalo tv3.lt pašnekovas teigė, kad dėl tokios situacijos buvo pasirašomos peticijos, bandoma kalbėtis su įkalinimo įstaigos atstovais, tačiau bergždžiai:

„Įkalinimo įstaigos atstovai mums atkerta, kad Kalėjimų departamentas uždraudė pasimatymus. Tai rašėme laišką ir jiems, kad sušvelnintų nuteistiesiems karantino sąlygas. Gegužės 15 d. gavome atsakymą, kad nebus jokio sušvelninimo.

REKLAMA
REKLAMA

Įprastomis sąlygomis, pusiaukelės namuose kiekvienas nuteistasis turi 10 val. per savaitę laisvo laiko ir iki 2 parų jis gali sugrįžti į namus, kuriuose yra registruotas. Dabar viskas yra uždrausta.

Įdomu tai, kad tik paskelbus karantiną, kalbėta apie tai, kad mus išleis prastovų. Bet tada, matyt, suprato, kad teks iš savo kišenės mus maitinti, todėl persigalvojo. Mūsų darbdaviai turėjo pasirašyti prašymus, kad įkalinimo įstaiga leistų mums dirbti.

Turime situaciją, kai darbo vietoje sutinkame ukrainiečių, darbuotojų iš kitų šalių, kur neaišku, nei kaip jie saugosi, nei kur gyvena. Tad virusą laisvai galime parsinešti iš darbo. Bet tas niekam netrukdo, o pamatyti artimuosius jau yra kažkoks baubas.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lygtinio paleidimo klausimas

Arūnui karantinas sujaukė ir kitus asmeniškai svarbius planus. Už narkotikų platinimą 8 metams nuteistas vyras jau yra atlikęs beveik pusę paskirtos bausmės. Tad kovo pradžioje jis parašė prašymą dėl lygtinio paleidimo.

„Panašu, kad per karantiną niekas nedirba. Nuo kovo pradžios mano prašymas jau parašytas. Neseniai pavyko sužinoti, kad komisija prašymą svarstys birželio pradžioje. Tai teismo sprendimas bus dar po mėnesio. Kas žino, jei ne karantinas, gal jau būtų paleidę į laisvę“, – apmaudo neslėpė tv3.lt pašnekovas.

Vyras taip pat piktinosi įkalinimo įstaigos savivale, kai pusiaukelės namuose gyvenantiems nuteistiesiems leidžiama eiti tik į artimiausią parduotuvę ir ten galima praleisti vos 30 minučių:

REKLAMA

„Maža to, kad mūsų net į parką neišleidžia pasivaikščioti, tai dar sugalvojo apriboti apsipirkimo galimybę. Nenorėdami pažeisti tvarkos, turime bėgti į artimiausią parduotuvę. Negalime paieškoti pigesnių variantų, nes turime tik pusvalandį.

Mane piktina, kai Saulius Skvernelis pabrėžia, jog viskas grįžta į normalų gyvenimą. Bet jis visiškai pamiršo kalinius, kurie negali pasimatyti su vaikais, apkabinti savo žmonų.“

Sąlygos švelnėja

KD atstovai pabrėžė, kad švelnėjant karantino sąlygoms įkalinimo įstaigose taip pat atsiranda daugiau leidimų tiek  organizuojant nuteistųjų užimtumą, tiek užtikrinant nuteistųjų karantinavimo (naujai atvykus ar grįžus iš įstaigą) kontrolę:

REKLAMA

„Įvertinant Kalėjimų departamento Ekstremalių situacijų operacijų centro leidimus, pavyzdžiui, Pravieniškių pataisos namuose jau organizuojami tiek sportiniai, tiek edukaciniai užsiėmimai didesnėms nuteistųjų grupėms. Nuteistiesiems suteikta galimybė dažniau pabendrauti su artimaisiais vaizdo skambučių pagalba.

Darbuotojų ir nuteistųjų sveikatos stebėsena pataisos įstaigose vykdoma nuolat. Prevenciškai, vykdant galimos infekcijos plitimo užkardymą, taikoma profilaktinių kompleksinių priemonių visuma, yra matuojama atvykstančių į įstaigą temperatūra.

Įstaigų tarnybinėse ir bendrojo naudojimo  patalpose, nuteistųjų gyvenamosiose zonose vyksta dezinfekcija, patalpos valomos. Dezinfekuojamos įstaigos transporto priemonės, ypatingas dėmesys yra skiriamas konvojavimui skirtoms transporto priemonėms.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos direktorius Dainius Sušinskas pabrėžėm, kad per karantiną nuteistiesiems apribotos galimybės į trumpalaikes išvykas, saugojant jų sveikatą:

„Nuteistųjų gyvenamosios, bendro naudojimo patalpos ir teritorijos yra dezinfekuojamos  pagal patvirtintą grafiką, visiems nuteistiesiems išduodamos veido kaukės, o dirbantieji neišleidžiami iš įstaigos be saugumo priemonių. Jie nuolat tikrinami darbo vietose, vertinama ne tik darbo sąlygos ir režimo reikalavimų užtikrinimas, bet ir saugumo priemonių laikymasis.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų